söndag 4 mars 2007

Diskriminering som affärsidé 2.0?


När vi ändå pratar diskriminering som dålig affär…

Minns du när Farbod Rezania på Svenskt Näringsliv den 16/2 sa att ” det är en alldeles för enkel lösning att skylla invandrarnas arbetslöshet på en fördomsfull arbetsgivarattityd. Det finns inget i statistiken som stöder sådana påståenden.”? Farbod du fick ett enormt medialt genomslag. Ja, du hävdar att du, Farbod, ska ha bevisat det i din rapport Bortom Etnicitet.

Jag drar mig till minnes Integrationsverkets Rapport Integration från 2002. I den har man sammanställt 400 forskningsrapport om diskriminering. Redan då kunde man till och med visa diskriminering mellan adoptivbarn med ett sannolikt »europeiskt« och ett sannolikt »utomeuropeiskt« utseende, mellan inrikes födda och utrikes födda med samma utbildning, kön, ålder och anställningstid i samma bransch och företag som inrikes födda och mellan inrikes födda ungdomar med föräldrar födda utanför Europa och ungdomar med föräldrar födda i Sverige med samma utbildning, betyg och språkkunskaper.

Jag kom mest att tänka på dinosaurierna, när jag hörde dig Farbod. Skräckinjagande då, men utdödda nu. Tack gode gud att alla svenska företagare inte är så efter som ni i Svenskt Näringsliv. Då hade våra svenska företega haft svårt att hävda sig i den globala konkurrensen!
Inlägget är pingat på intressant.se

1 kommentar:

Nihad Pasalic sa...

Hej Luciano,

Bra att du tar upp den här frågan! Själv tänkte jag mycket på detta men mest tänkte jag på syftet som döljer sig i påståendet att invandrare inte diskrimineras på arbetsmarknaden. Och jag kunde inte hittills förstå varför man vill förneka en verklighet, något som kostar vårt samhälle en massa pengar dagligen. Med sitt påstående glömmer han även känslor av oduglighet som skapas hos dem som efter många försök inte får något jobb eller får ett jobb som är långt under deras faktiska kompetenser! Dem människorna finns här och nu! Skrämmande att man vågar gå ut till media och hävda något sådant!

Jag är övertygad att väldigt många företagare har en positiv syn på alla människor i vårt samhälle men jag vet också att många går så långt att de inte vill ha en praktikant med ett "konstigt" namn och vågar öppet säga det till personal på Ams, AUC i Malmö eller till studievägledare som försöker hjälpa arbetssökande/elever att komma in på arbetsmarknaden i ett enda syfte: att praktisera gratis och lära sig något om en svensk arbetsplats och på detta sätt vara mer attraktiv på den tuffa arbetsmarknaden!

Man slutar aldrig att förvånas!

Nihad Pasalic
Malmö