torsdag 7 juni 2007

Rolige Reinfeldt?

"I grenen "trevlighet" har Sahlin tagit klar ledning över Reinfeldt. De intervjuade har fått svara på frågan: "Om du blev bjuden på fest. Skulle du då ha trevligast och roligast om du satt vid samma bord som Fredrik Reinfeldt eller som Mona Sahlin?" I första mätningen i januari ledde Reinfeldt klart med 53-47. Nu har Sahlin gått förbi och leder med 54-46.", enligt Skop i DN.

Oj, oj...avslöjad Fredrik. Du är inte kul. Trots Felippa är du inte rolig, tycker svenska folket. Hur ska du ta dig ur den? Dags att börja spexa igen kanske?

Blir det inflation Svenskt Näringsliv?

"Direktörerna drar ifrån. När vanliga löntagare ifjol fick en lönehöjning med cirka 3 procent höjde börsbolagens verkställande direktörer sina ersättningar med 13 ­procent. Fjolåret blev därmed ett av de bättre för företags­ledarna.", enligt Svd idag.

Svenskt Näringsliv och regering har hittills skyllt inflationsrisken på de lågaavlönade kvinnorna och inte på att regeringen eldar på en redan het ekonomi med borttagaande av förmögenhetsskatt och ändringarna i fastighetsskatt. Svenskt Näringsliv ha krävt att vanliga löntagare ska ta samhällsekonomiskt ansvar? Vad säger Svenskt Näringsliv idag? Kommer de kräva samma sak av direktörerna?

Så här skriver LOs ledning idag i Aftonbladet Debatt:
"Om det finns risk för ett inflationstryck så skapas det inte av våra löneavtal utan av regeringens vidlyftiga finanspolitik och av arbetsgivare som låter börsföretagens ledningar och högre tjänstemän få löneökningar långt utöver vad som är samhällsekonomiskt försvarbart."

tisdag 5 juni 2007

Vad firar vi egentligen?

Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till svensk kung. Den 6 juni 1809 antogs regeringsformen. Den 6 juni 1973 började dagens regeringsform att gälla.

Den 6 juni är alltså framför allt förbundet med vårt nationella oberoende och vårt demokratiska samhällsskick. Denna dag handlar alltså om självbestämmande, om demokrati samt om öppenhet och tolerans!

I Sverige har vi mycket att vara stolta över. Vi är ett land som är någorlunda demokratiskt. Där människor inte förföljs för sina åsikter, där oliktänkande inte fängslas och där klyftorna är relativt små. Vi är ett land som är någorlunda solidariskt. Där den som är sjuk får hjälp av den som är frisk, där den som arbetslös får hjälp av den som har arbete, där den som är ung hjälper den som kommit till åren. Vi är ett land som är någorlunda jämlikt. Mellan kvinnor och män, mellan unga och gamla, mellan den som är född här och den som vandrade in här. Det är det jag firar!Sedan hoppas jag också att vi tvålar till Island I EM-kvalet.

Är du lagom svensk? (DN)

Nationaldag: DN, DN debatt, Svd, Kurdo om 27 anledningar att älska Sverige (Aftonbladet)

EM-kvalet: DN, DN2, Svd

Wallmarks replik ger inga svar

Idag har Hans Wallmark inne sin replik i SVT Opinion. Du kan läsa den här. Det är mest pladder och plattityder. Han svarar inte på grundproblemen i min kritik. Hur får vi fler jobb i Sverige när välbärgade kan göra avdrag för städning i sin Medelhavsvilla eller en för butler i Alpstugan? Och varför är denna reformen bättre än att anställa 4000 fler inom barn- eller äldreomsorgen?

Sedan försvarade han sin glädjeyra inför beslutet att dra åt svångremmen ytterligare kring de arbetslösa. Men hur skulle det motverka utanförskapet? Och varför denna glädjeyra när man ge sig på de arbetslösa?

Sedan fladdrar hans tankar bort rejält i sommarhettan i repliken. Vem tycker att Sverige ska vara ett land där ”drömmar skall kunna förverkligas, jobb prioriteras och flit belönas”? Och varför skulle min text vara ett uttryck för klassförakt? Nej, herr Wallmark, ditt applåderande, ja just det - att applådera när man attackera de mest utsatta och ger mer till dem som redan har mycket - är ett uttryck för klassförakt! Inget annat.

Har fått väldigt mycket positiv respons på artikeln. Här kommer två av de mail jag fått senaste dagarna:

”Hej!

Jag skulle bara vilja tacka för ditt inlägg på
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35188&a=841857&from=rss . Du
sammanfattar mycket väl hur jag känner för den nya regeringen i
allmänhet och dess skattepolitik i synnerhet.

Ha en fortsatt trevlig vecka,”

”Luciano!

"Hushållsnära tjänster".
Man kräks.
Jag är högutbildad. Lågavlönad. Efter två konstnärliga examen har jag nu en inkomst motsvarande en outbildad, oerfaren 24-åring (HTF). Jag fick nyss löneförhöjning. Jag tjänar 16 000:-/mån. Jag är 37 år gammal.
Jag jobbar på ett museum och älskar mitt jobb.
Jag har ett "plus-jobb".
När det tar slut är jag tillbaka på A-kassa (den period som finns kvar) för 5 000:-/mån.
Är man arbetslös är man lat. Man vill inte arbeta. Inte "göra rätt för sig".
Jag antar jag att jag får bli piga då. Jag är lyckligt lottad, nu efter högerregeringens genomröstning. Någon som fötts med pengar på kontot kan anställa mig att komma hem till henne och städa till henne och henns viktiga familj. De tjänar mycket pengar och gör viktiga saker och har inte tid att städa och diska och plocka undan och ta hand om sina ungar.
Som att jag har tid med det!
Vem ska ta hand om min tvätt, min disk, mina ungar och min skit???
Vem ska jag anställa för min lön på 16 000:- - eller 5 000:-? Efter en långa dag med slit och pendling.
Ja gissa
Mig själv, såklart! Det är jag som ska tvätta och diska och städa.
Är den med pengar mer värd än den utan?
I vår bizzara värld är det tydligen så.
Fast att pengar inte är annat än symboler på papper och metall utan värde.

Tack för jobbet du gör!!
Jag röstar inte på S, jag är ekologisk miljöfreak.., ja du vet var jag hör hemma då, men tycker det är toppen det finns sånna som du.
Det finns de som inte orkar själv men som backar upp dig.
(vi kommer att ha fullt upp med att städa andras hem ;-) )
Hälsningar,”

Skenmanöver av Reinfeldt om flyktingmottagning

I TV4 i söndags gjorde statsminister ett uttalande kring den akuta flyktingtillströmningen Irak som främst drabbar Södertälje, Malmö och Göteborg. Han prata om krav på de flyktingar som vill ha hit sina anhöriga; de ska eventuellt kunna stå för försörjning. Han stänger helt dörren för extra ekonomisk stöd till de kommuner som idag tar emot flyktingar.


Detta är en uppenbar skenmanöver och löser inte den akuta situationen. Tyvärr går Anders Lago delvis i fälla i debatten mot migrationsminister Tobias Billström i Studio ett (måndag). Istället får Billström den retoriska frågan: är det något fel att vi kräver av anhöriga att det tar det ekonomiska ansvaret?

Varken Billström eller Reinfeldt verkar fatta den akuta situationen vi befinner oss i. De hänvisar till en utredning som kanske blir klar om ett år. Samtidigt fortsätter flyktingtillströmningen. Samtidigt slår regeringen den 1/7 sönder den flyktingmottagarstruktur som vi haft fram tills nu.

Hade debatt med Sabuni i kammaren i måndags. Här finns den akuta problematiken:

Herr talman! Det gick ut ett brev till alla kommuner från Integrationsverket i mitten av maj. För att klara de mål som finns i den nya organisationen är verkets bedömning att man bör komma upp till ca 250 kommunöverenskommelser omfattande närmare 30 000 introduktionsplatser under 2007. Den bedömningen kvarstår. Kommunmottagningen under årets tre första månader var 5 632 personer.

Vi socialdemokrater hävdar bestämt att det finns en underdimensionering av den mottagningsverksamhet som Migrationsverket nu sätter upp. Den kommer att leda till stora bekymmer. Sabuni hävdar – jag vet inte vilken kula hon tittar i – och är helt övertygad om att länsstyrelserna kommer att vara bättre på att fixa fram de kommunplatser som behövs. Jag tittar inte i någon kula, utan jag ser på historien. Hittills har Integrationsverket lyckats få fram de platser som har funnits. Nu slår man sönder strukturen och smetar ut den på länsstyrelserna. Det övergripande ansvaret för styrning och beställning av introduktionsplatser försvinner. Den frågan svarade inte Sabuni på.


Vi socialdemokrater hävdar att detta kommer att slå allvarligt mot de kommuner som i dag tar ett stort ansvar. Den dag regeringen är beredd att föra ett samtal med oss socialdemokrater kring tre bärande principer får ni gärna slå en signal.


Den första är: Ge akut hjälp till de kommuner som i dag tar det stora ansvaret. Den andra är: Se till att fler kommuner tar emot fler flyktingar, kanske lagstiftningsvägen. Den tredje är: Styr bort från EBO! Eget boende har blivit OBO – ett ovärdigt och omänskligt boende. Så får det inte fortgå.

måndag 4 juni 2007

Krönika om riksdagen och högern

Idag uppmärksammar politikerbloggen min krönika i SVT Opinion.

"Ibland hettar det till lite extra i Sveriges riksdag. Förra veckan var ett sådant tillfälle. Detta skedde efter omröstningen vid fyra på onsdagseftermiddagen. Triumfatoriska leenden och spontana applåder från den samlade högern möttes av arga och förargade blickar från oss andra."

Media: DN (stöd i opinionen verkar dem inte ha)