fredag 27 april 2007

S måste fortsätta förnyelsen

Visst kan vi glädjas åt siffrorna i den senaste undersökningen. Det finns sannolikt flera orsaker till det. Helt avgörande är att det för det flesta svenskar nu står helt klart att berättelsen om det Sverige Fredrik Reinfeldt ville skapa inte går ihop med det Sverige vi nu ser växa fram. Ökade klyftor, privatisering av statlig egendom och sjukhus och time-out på AMS samtidigt som snaran kring de arbetslösa spänns ännu mer.

Vi socialdemokrater har också bidragit till en bra oppositionspolitik. Inte, minst Mona Sahlin, har varit bra!

Men förnyelsen måste fortsätta. Politiken vi erbjöd Sverige 2006 räckte inte, tyckte en majoritet. En del omprövning och nya tag behövs. Jobben blev fler, men för många fick inte möjligheten att bidra. Välfärden gav inte heller alla den trygghet vi anser de har rätt till. Dessutom har 12 år vid makten gjort att vi försakat partiet och försakat tillfällen att möte de som än idag saknar arbete och lever i otrygghet. Det är där vi står nu.

Idag tillsatta partistyrelsen de som tillsammans med mig och Thomas Östros ska arbete med framtiden jobbpolitik: Lena Westerlund, Roger Mörtvik, Monica Theodorsson, Peter Hultqvist, Johan Persson, Catarina Adolfsson-Elgestam, Anna Johansson och Susanne Gideonsson. Det ska bli kul.

Media: Aftonbladet, DI, DN 1, DN2, Expressen, Metro

AMS: Littorin vi tar time-out!

Så händer det vi sa skulle hända (läs AMS pressmeddelande). Arbetsförmedlingen kan inte längre ge stöd till arbetslösa (Svd, Sr Ekot). Man får inte pengar för att göra sitt uppdrag. Samtidigt fortsätter Littorin att skärpa kraven på de arbetslösa. Den borgerliga regeringen ger mer till dem som redan har mycket genom att välja att ta bort förmögenhetsskatt och ändra på fastighetsskatten.

Lars Sjöström på AMS förklarar effekterna av beslutet.– Då har vi sagt att vi får göra en time-out här och titta på situationen när det gäller program. Vi har uppmanat länsarbetsnämnderna och arbetsförmedlingarna att vara sparsamma så att vi kan göra en bättre analys innan vi går vidare.

Bosse Ringholm lär ha sagt: Snart tvingar man AMS att ta ett friår.

torsdag 26 april 2007

Lag om flyktingmottagning gav uppmärksamhet

Tyvärr blev debatten om integration mycket dålig. Hade hoppats på en mer resonerande ton. Det är svåra frågor. Vi löser dem inte på en handvändning. Men jag är orolig för att borgerligheten förvärrar situationen. Politik handlar om prioriteringar och borligheten ger mer till de som redan har mycket. Media har dock snappat upp en viktig del. Det rör flyktingmottagningen. Fler kommuner måste ställa upp (Svd, Sydsvenskan).

Tror att Ekot gör något imorgon också.

Svenskt Mode

Den svenska designern Behnaz Aram, föddes 1978 i Iran och flyttade under 80-talet till Sverige. Hon är delvis utbildad i London.

Hennes första stora avtryck på den svenska modescenen gjorde hon med sin svartvita scarf i ökenstil. Scarfen blev en storsäljare. Hon har också designat herrkostymer. Arams kostymer användes bland annat på operan, baletten "Ossuarium" 2006.

Aram är en av flera unga människor som drivs av en dröm. Att skapa något eget. Sätta ett avtryck. Imorgon, kl 09.00, debatteras mode för första gången på ett seriöst sätt i Sveriges Riksdag. Kolla in den.

Littorin ger nystartsjobb till direktörer

ÄNTLIGEN uppmärksammas det vi sa i debatten om brister i Nystarsjobben redan den 10 april (Dina Pengar, Expressen, DN).

”Bristen på lönetak i nystartsjobben gör att även höginkomsttagare får sin lön subventionerad av staten. I Stockhom har en man fått ett nystartsjobb på ett IT-företag, och tjänar 68.400 kronor i månaden” ur Dina Pengar.

Debatten går att läsa här.

Fler brister är:
- Att undanträngelseeffekten av nystartsjobben är ungefär 70 procent. Risken för undanträngelseeffekten är högre för nystartsjobben jämfört med anställningsstöden.

- Sju av tio nystartsjobb har gått till män, trots att handeln och restaurangbranschen är branscher som är överrepresenterade bland dem dit nystartsjobben har förmedlats.

- Endast 4 procent av nystartsjobben har till exempel gått till nyanlända invandrare.

- Väldigt få äldre har kunnat få nystartsjobb. Det är ungefär 5 – jag hörde Littorin säga 8 – procent eller däromkring. Väldigt få äldre gynnas av det här stödet, trots att den gruppen har bättre villkor vad gäller nystartsjobben.

- Så mycket som 75 procent av nystartsjobben har gått till individer med minst gymnasieutbildning, bara en fjärdedel har gått till personer som har högst grundskoleutbildning. Det motsvarar förvisso befolkningen, det säger Ams i sin rapport, men det motsvarar inte den grupp arbetslösa som vi har. Just låg utbildning är ett problem för många människor i den arbetsmarknad vi har i dag i Sverige.

- Att nystartsjobben är en bra åtgärd för unga är också nys. Just nu slår Littorin rekord i långtidsarbetslöshet bland unga människor. Det är uppemot 250 procent högre än förra året.

Till det kanske mest komiska hör att Littorin redan den 17 januari 2007 skickade ett pressmeddelande om Nystarsjobbssuccén. Men att vara statsråd, att regera, är något annat än att vara seniorkonsult på en PR-byrå, Littorin! Förvisso är det viktigt också för en regering sätter att bilden, kommunicerar ut sitt budskap. Men förr eller senare kommer verkligheten i kapp en Littorin. Stämmer inte budskapet med verkligheten kan det bli riktigt jobbigt.

onsdag 25 april 2007

Gamla landet, nya landet och framtidslandet

Minns ni Hermodsdalsskolan? Det var den skola som socialdemokraterna och moderaterna i stadsdelen Fosie, Malmö, beslutade att lägga ner 2006.(Svd, Aftonbladet, SVT, DN)

Jag fick en inbjudna förra veckan: ”På grund av de disciplinära problem som ständigt dyker upp i förortens skolor i alla europeiska städer såsom en följd av utanförskap, segregation och föräldrarnas arbetslöshet, kom beskedet om nedläggning av Hermodsdalsskolans högstadium våren 2006. Trots detta beslöt vi på skolan att oförtrutet fortsätta att arbeta för integration och för en lugnare miljö. De långtgående planerna på att fånga elevernas intresse för lärande genom musik och konst genomfördes och vi har nu under läsåret 2006/2007 arbetat ämnesintegrerat med en musikprofilerad klass i åk 9.

För att stärka dessa elevers självbild och för att sprida en positiv bild av det mångkulturella Sverige och av människor ifrån Hermodsdalsområdet har vi bestämt oss för att låta eleverna åka på turné i olika stadsdelars skolor och uppträda med sina musikaliska alster. Vi bygger på så vis broar mellan människor med olika kulturell bakgrund. Vi har satsat hårt på språkutveckling, samhällskunskap, historia och kultur - både hemlandets och den svenska.

Vi har arbetat för att eleverna skall finna sig tillrätta i det svenska samhället, samtidigt som de skall känna sig förtrogna med sina föräldrars kulturella bakgrund, bakgrunder ifrån Irak, Egypten, Polen, Turkiet, Syrien och Kurdistan. Vi har genom musik och bild låtit dem uttrycka tankar och känslor ifrån krigsdrabbade zoner, minnen ifrån flykt och barndom, samt tankar om Sverige och framtiden i det nya hemlandet. Resultatet av detta arbete kan du se och uppleva på Galleri Ur, Nydala torget i Malmö mellan den 21:e April till den 9:e Maj. Vi bjuder er härmed välkomna till vår Vernissage lördagen den 21 april. Vi inleder med musik på Nydalatorget kl 13.00 och slår upp portarna till vernissagen kl 14.00”

Så här skriver Mohsen om varför han är i Sverige:

”Jag ser människor dö och lida, människor med rädsla tvingade till krig. Barn dör och gråtet och saknar sin familj när man ser på denna bild får man en känsla, man blir arg och ledsen. Varför skall det finnas krig när man kan ha fred? Varför skall barn dö eller äldre människor?
Varför ska alltid dom oskyldiga dö? Jag valde bilden för att den påminner mig om min fader när han var med i kriget.”
Bilderna är från utställningen. Passa på och gå dit om du har tid.

Arbetet mot diskriminering förenar oss alla!

Uppdaterad: För en tid sedan skrev jag om kvinnan som nekats gå på en buss på grund av sin klädsel. Nu har bussföraren sparkats (Svd). Men det verkar som det låg mer bakom händelsen.

- Det som hände var droppen som fick bägaren att svämma över, säger Arrivas kommunikationskonsult Daniel Stjernfeldt till tidningen Punkt Se.

Gammal text: Läser att en kvinna nekas att gå på en buss pga av sin burka (svd). För mig är burka för mycket om jag ska vara ärlig. Funkar inte. Dessutom inget islam kräver. Men att inte få gå på bussen? Hmm…känns lite för mycket.

I tisdags dömdes restaurangen Escape för krogdiskriminering (DN, Sydsvenskan). Jag vet inte om ni sett denna musikvideo av den somlisk-kanadensiske rapparen K’haan. Handlar om Sverige.



Torts allt det jag skrivit är det viktigt att inte reducera diskriminering till en blattefråga. Det är många som drabbas av diskriminering: äldre ges inte samma chans i arbetslivet, kvinnor diskrimineras för att det är kvinnor, funktionshindrade för de fördomar som finns i samhället, homosexuella för att de valt att älska någon av samma kön.

Diskriminering är en kränkning av människovärdet. Man kan inte kräva att andra inte diskriminerar om man själv kränkare andra människor. Det är dock viktigt att samhället gör mer för att stoppa detta!

Hade i ett anförande i kammaren idag. Fick ett mail.

”Tack för i dagens debatt om diskriminering på riksdagen. Storbritannien antog den 1 oktober 2006 lag om åldersdiskriminering. Det går söka på nätet: Age discrimination - Employment UK. USA har motsvarande lag sedan länge!”

Kul med respons.

Debatter, debatter, debatter

Det blir mycket att bita i veckan. Jag har fem debatter. Det är på gränsen till för mycket. Men det får gå. Igår hade jag en om svenska imamutbildningar (sydsvenskan). Kul förresten Lejonborg varnade mig för "religionsimperialism".

- Vi, med våra kristna rötter, ska vara försiktiga med att formulera vad vi vill med islam, sade han.

Idag debatterar jag ett betänkande om diskriminering, på torsdag blir det en aktuell debatt om integration (begärd av mp) och på fredag har jag två debatter med Maud Olofsson om svårigheter för småföretag och möjligheterna med svenskt mode.

tisdag 24 april 2007

Näringslivet beställer - regeringen verkställer?

Nu kräver Svenskt Näringsliv att strejkrätten ska begränsas. Dem, som i andra sammanhang säger sig värna den svenska modellen på arbetsmarkanden och kollektivavtalen gör allt vad de kan för att skjuta maktbalanspunkten till näringslivets fördel och svenska löntagares nackdel. När det gäller vanliga löntagares anställningstrygghet eller rätten till heltidstjänst menar Svenskt Näringslivet att staten inte ska lägga sig i - utan att frågan ska lösa mellan arbetsmarknadens parter.

Men ändå hette det proportionalitet det för en tid sedan, nu heter det begränsad strejkrätt. Vad säger regeringen? Ja, vad Maud Olofsson, Göran Hägglund och Carl Bildt säger om anställningstryggheten vet vi. Vad den moderata riksdagsgruppen egentligen tycket om kollektivavtal vet vi också. Före detta pr-konsulten Littorin avvaktar. Men ska han vara konsekvent med den linje han hittills hållit måste han avfärda Svenskt Näringsliv. Men Littorin är ensam, och trycket ökar. Orkar han hålla emot? Tveksamt.

Media: DN

Debatt p1 morgon (idag 07.21)

Om byggstrejk: Svd, DN

måndag 23 april 2007

“På väg - om drömmar, ilska och vilja”

Politikerbloggen skvallrar idag om en ny bok som vi sossar lanserar. Den heter “På väg - om drömmar, ilska och vilja”. Imorgon kl 1220 presenterar vi den. Så här ser den ut.

Gringo mot SD? Knappast!

Uppdaterad: Med anledning av artikeln i DN idag. Läs också Adios Gringos inlägg om samma ämne här.

Läser i Sydsvenskan att Gringo ska utbilda politiker i matchen mot sd. Så här säger Zanyar Adami, tidningens chefredaktör:

- Känslan när man pratar med politiker är att de är osäkra på hur man ska möta Sverigedemokraterna. Det handlar inte bara om att de inte vill ge Sverigedemokraterna en politisk plattform och en arena, utan att de inte vet hur de ska bemöta deras argument.

Min kommentar: Mycket illa. För vad ska dessa multi-kultisar - som hyllar förortslivet, miljonsvenskan (eller vad de nu kallar det) och bygger hela sin affärsidé på fördomar - säga?

- Hej du killen, e du rasse eller? Ainar är bra, vi blattar vi gillar också. Varför inte du se att vi kids från ghettot också berikar. Ah-ah, fattar du? Fattar du! Ehh....fattar du!!!!!

Nej, Zani. Försök inte göra pengar på sådant du inte förstår dig på. Det kan bara sluta ill.
Foto: DAN HANSSON

Pressad Lejonborg: Svensk islam behöver svensk imam 2.0

Intressant artikel i Svd Brännpunkt om islam och Europa. Håller med. Skrivit om det innan och behovet av att försvenska islam. Har debatt imorgon mot en pressad (svd, dn) Lejonborg om svensk imamutbildning. Förstår att du helst skulle vilja göra annat än att ta en debatt mot mig Lars!

söndag 22 april 2007

Historiskt val i Frankrike


För första gången någonsin går en kvinna vidare till andra valomgången i Frankrike. Men jag tror att socialistpartiets Ségolène Royal får det svårt mot den regerande UMP:s Nicolas Sarkozy. Glädjande är att Le Pen gjorde ett uselt val.


I media: DN, Svd , Expressen

Grattis Sverige, grattis Zlatan!

Nu är det klart att Zlatan och Inter har tagit ligaguld. Han har gjort en supersäsong. Det är inte många svenskar som har tagit ligaguld i Italien. Rosengård ska ha extraberöm för att fostrat en sådan supertalang! Skrivit en del om de som hänt där senaste veckan. (Här och här)

Om den svartblå ligatiteln skulle tillägnas endast ett namn, skulle det vara hans, skriver journalisten Riccardo Pratesi på La Gazzetta dello Sport.


Carl Bildts kompis skämmer bort sig

Den amerikanska presidentkandidaten John McCains, utrikesminister Carl Bildts nära vän och styrelsekollega i krigslobbygruppen CLI, har humor. Men nu har blivit kraftigt ifrågasatt också i USA. Senatorn bytte ut texten i Beach Boys låt Barbara Ann till Bomb Iran när han frågade honom hur han ville att USA ska hantera Iran (Svd). Här är filmen.

Läs också denna länk (och andra länkar som finns i den texten) om Carl Bildts organisation CLI. Där framgår att CLI stod i direkt kontakt med Rumsfeld och andra krigsansvariga i samband med uppmarschen mot kriget.