torsdag 14 februari 2008

Lite vemodigt men ok!

Vill meddela er alla som följer min blogg att jag under en period kommer att dra ner mitt bloggande här. Det känns lite vemodigt, men ok. Men jag försvinner inte! :-)

Expressen har bett mig blogga i något som heter debattbloggen. Och här hittar ni min motdebattör. Läs mer om idén här.

Med andra ord så fortsätter jag älska Sverige där. Ta hand om er!

onsdag 13 februari 2008

Palmepriset, Guantanamo och Michael Jackson

Nu är det offentligt att Parvin Ardalan får Palmepriset.

Hotad, förföljd, gripen av polis. Medborgarrättsaktivisten Parvin Ardalan för en tuff kamp för mäns och kvinnors lika rättigheter i Iran, skriver DN. (DN, Svd)

Jag sitter ju styrelsen och tycker det är helt rätt (inte så överraskande kanske).

Vad gäller den utrikespolitiska debatten hade jag fel i mitt förra inlägg. Det var inte "skammens dokument", utan "feghetens dokument" Ahlin använde. Men å andra sidan är det skamligt att Bildt inte med ett enda ord berörde Guantanamo i utrikesdeklarationen. Det blir en interpellation om det.

PS. "Förutom Kanye Wests dramatiska version av "Billie Jean" där originalets gäckande flykt är ersatt av en fjättrande tyngd och där gitarren låter som något som äter sig in i köttet. Som för att säga att Michael Jackson kanske inte alls är en Narcissus utan en Prometheus (som straffades för att han stal elden från gudarna och gav till människorna). Och att det är en låt som man kanske inte alls skall dansa till." Hmm, må så vara med i kontakt med musikgudar var nog vår kära Michael DS. (DN)

Utrikespolitik: S vs M

Bra artikel i brännpunkt idag om nedrustning (Svd). Vår utrikespolitiska talesman Urban Ahlin var mycket bra idag. Kallade utrikesdeklarationen för "skammens dokument" och uppehöll sig i sitt anförande kring: förbud mot klusterbomber, nedrustning, Afghanistan och Mellanöster. Han gjorde skillnaden tydliga mellan (s) och (m).

tisdag 12 februari 2008

Rätt eller fel ledarskap?

Nu uppges att den borgerliga regeringen kan tänkas backa kring förslaget om att sänka skatterna för delar av tjänstesektorn. (SR, Sydis) Igår backade Reinfeldt kring det vansinniga förslaget på förändringar i sjukförsäkringen. (DN,DN2, Svd) Förslaget har tidigare varit att ingen ska kunna få mer än 75 procent i sjukpenning efter ett år. Att göra A-kassa obligatorisk är också satt i malpåse.

Jag lyssnar och tar intryck, säger statsministern. Hmmm…jag tilltalas av tanken att Reinfeldt försöker utöva någon form av modernt ledarskap. Låter fint! Samtidigt tror egentligen bara det är ett bevis på att ekonomerna och taktikerna är de som hittills hållit i taktpinnen. Makroekonomiska teorier och spinning har fått gå före människor vardag och verklighet och före värderingar. Så här hårda är Sydsvenskan:

Kort sagt: Det handlar om en av regeringens största klantigheter, sådana klantigheter som gjort att regeringspartierna i opinionsmätning efter annan har tagit stryk. När backen ändå ligger i får regeringen gärna ändra sig på ytterligare några punkter: Den fåniga konstruktionen av fastighetsskatten, som idag har drag av retroaktiv lagstiftning. Plötsligt börjar gamla uppskov att ticka kronor, något som inte kunde förutses när den skattskyldige begärde dem. Vårdnadsbidraget, som står i bjärt kontrast till den arbetslinje som regeringen i allmänhet har goda skäl att betona. Enligt Konjunkturinstitutet kan vårdnadsbidraget på sikt ”bidra till en, möjligen betydande, minskning av såväl sysselsättning som medelarbetstid”. De nyligen aviserade regelförändringarna när det gäller anhöriginvandring. Kravet på försörjning och bostad kommer att innebära att en del föräldrar och barn hålls åtskilda under flera år. Regeringens mod är det måhända inget fel på. Det som oroar är att viktiga förslag varken är genomtänkta eller rättssäkra.

PS. Ohly vill inte ha en vänsterallians. Inte så överraskande. Även om det är för tidigt att sätta ner foten i frågan kanske våra kamrater på vänsterkanten borde åka till på Norge studiebesök. (Svd, DN) DS.

Britterna och sharia

I slutet på förra veckan blossade en infekterad debatt upp i Storbritannien när ärkebiskop Rowan Williams föreslog att landet skulle överväga införa delar av sharia-lagstiftning som en del av Brittisk lagstiftning.(BBC)

Det var intressant att följa debatten på plats. Medverkade nämligen på ett seminarie om Socialdemokratins framtid i Europa som bland annat gästades av Gordon Brown.

Tyvärr tror jag att Williams välvilja leder helt fel. Så här kommenterar KG Hammar det i DN Kultur:

Williams utgår ifrån det fragmentiserade brittiska samhället, där religion och kultur bidrar till att människor lever i olika världar med liten eller ingen samhörighet som brittiska medborgare. Han frågar sig om integration kan underlättas av att engelsk civil lag mer än i dag erkänner förekomsten av de olikheter som finns och bejakar att människors känsla av identitet och tillhörighet kan vara djupare i relation till religion och kultur än till landet.

Det är i detta sammanhang han nämner sharia som ett exempel på ett religiöst lagsystem där vissa, ospecificerade, delar skulle kunna inkorporeras i engelsk lag som ett uttryck för erkännande. När han nämner sharia är det tydligt att han också vill problematisera den förenklade bild av sharia som finns i väst. Han hänvisar till den diskussion som pågår inom den islamiska världen, men citerar samtidigt den berömda teologen Tariq Ramadans yttrande att man i väst inte kan nämna sharia utan att allt går snett.

Och snett gick det ju, som kommunikation betraktat. Det är helt klart att Rowan Williams inte förordar parallella juridiska system. Men han har uttryckt sig oklart och är därför inte utan ansvar för att han uppfattats som han gjort. I värsta fall förstärks främlingsfientligheten av det inträffade, i bästa fall blir det en fördjupad diskussion om religionens plats i det sekulära samhället, där det är uppenbart att "religion som privatsak" inte längre är ett fungerande mantra. Här är frågan hur man kan se positivt på religiösa tillhörigheter och engagemang samtidigt som man bejakar det sekulära samhällets öppna spelregler som är lika för alla och så ska förbli.




Media: Svd, DN

måndag 11 februari 2008

Obama leder

Ett valet i Maine har nu Obama gått förbi Clinton. De som så många länge sagt till mig är omöjligt har nu blivit mögjligt...





Media: Svd, DN, DN2