lördag 29 september 2007

Sandin och straffet


- Jag vågar påstå, utan att vara gynekolog, att det är naturligt att få sådana skador även efter frivilliga samlag, sade Björn Sandin. ur DN


– Jag tror att hon har tagit upp en flaska och druckit, sa Sandin under sin slutplädering.
Den 19-åriga kvinnan tittade på sitt målsägarbiträde Elisabeth Fritz, skakade på huvudet och reste sig.

ur AB

Uppfattar att Sandin har använt alla fula knep som går att använda. Varför? Vad tror han att han åstadkommer? Finns det inte andra sätt att vinna sitt case? Brukar inte gå på så många rättegångar. Faktum är att det bara är andra gången jag lyssnar. Jag begriper inte. Läser i Svd:

Fälls männen för grov våldtäkt riskerar de minst fyra års fäng­else­. Men oavsett om hovrätten kommer fram till att de begått ett brott eller inte har samtliga tre inblandade redan fått betala ett högt pris för händelsen. Kvinnan har mardrömmar och sviktande livslust. Männen har fått stå ut med hot både mot sig själva och anhöriga. De känner att de inte kan bo kvar i Stockholm och har lämnat stan.
Precis så är det. Förhoppningsvis kan andra lära av det som hänt. Vi får se hur denna hemska historia slutar...

torsdag 27 september 2007

Bär rött imorgon!

Alltfler sluter upp till stöd för det burmesiska folket och munkarna. Visa solidaritet du också. Gör det genom att bära rött på dig och närvara på någon av de manifestationer som organiseras.

Vi stöder det burmesiska folkets mod. De har valt icke-våld för att uppnå en övergång till demokrati. Det är ett föredömligt vägval. Men om inte det internationella samfundet med styrka och beslutsamhet tar över taktpinnen riskerar vi att förlora kraften i detta vägval. (debatt AB med bla Mona Sahlin)


Media: DN , DN2, DN3, DN4, Svd, Aftonbladet

Vi är också offer!

Besökte i förmiddags rättegången i hovrätten mot de sk Stureplansprofilerna. Intresset var stort som du kan se på bilden och på hur mycket media skrivit om det. Det var jobbigt att vara där. Jag vill inte gå in och ha någon åsikt på kommande utfall än, men det var uppenbart vilken strategi de olika parterna valt för att presentera sitt case.

Tjejen mår dåligt. Det lästes upp ett intyg för hur denna händelse än idag plågar henne. Åklagarsidan redogjorde också kliniskt för alla hennes skador. Försvararsidan hävdade "att denna kväll var precis som många andra". De hade inget att dölja. Ja, man hade haft sex. Ja, det var av det våldsamma slaget. Ja, det fanns ett grovt språk. Men hur skulle dem kunna veta att hon inte ville?

Rättegången som utspelar sig är den yttersta konsekvens av de roller vi tjejer och killar ska leva upp till. Som vi fostras till. Mannen jaga, kvinnan jagas. Mannen tar innitiativ, kvinnan avvaktar. Mannen som inte tar sitt uttrymme är omanlig, kvinnan som inte står och väntar....ja uppfattas av många som billig och enkel. Överallt är det på samma sätt. Från inneställena i Stureplan till dansbanan i Borlänge. Ja, överallt är det samma. Det är bara att erkänna! Du, jag och de flesta andra bär upp det hära. Tillsammans.

Jag mår illa. Riktigt illa.

Media: TV4, DN, DN2, Svd, Aftonbladet, Expressen, Expressen

onsdag 26 september 2007

Motstånd, motstånd och motstånd

Uppdaterad: Mer i media: Om slöjan: DN Om Burma: DN, Svd

”Invandrare är väl okej, men de måste uppföra sig som svenskar”. Och så mycket som varannan svensk vill förbjuda slöja i skolan. Det är våra syn på invandrarna, enligt den senaste Mångfaldsbarometern. (Svd, Svt). Men vem är svensk och vem är invandrare? Är du svensk? Är du kanske tom svensk muslim? Eller hur länge är du invandrad? Vad mäts egentligen? Jag motsätter mig denna förenklade och tillplattade uppdelningen av människor.

I Burma trappas nu våldet upp. Juntan tar strid med munkarna. Nu befaras de värsta. Omvärldens tryck på generalerna måste öka! (DN, DN2, DN3, Svd)

Äntligen ska vi få ta debatten med moderaterna. (DN) Men det tog tid. Moderaterna har nämligen gjort vad de kan för att slippa ta debatten. Det ska bli kul!

Att göra motstånd är en viktig drivkraft i samhällsutvecklingen. Vägra den svart-vita och tillplattade bild som Mångfaldsbarometern är ett uttryck för. Vi går inte längre att dela upp i "invandrare" och "svensk". Stöd motståndet i Burma. Solidarisera dig med de modiga munkarna och kräv att världen agerar kraftfullt. Ta debatten mot högern i Sverige på dina arbetsplats, i skolan och på din fritid. De vidgar klyftorna i vårt land. Ger mer till de som har mycket och säljer ut Sverige. Motstånd, motstånd, mera motstånd. Det driver samhällsutvecklingen framåt. Förhoppningsvis.

I helgen var jag på Nallekonsert i Malmö. Hoppas denna låt kan inspirera dig. Gå med rebellrörelsen. Du också.tisdag 25 september 2007

Flyktingar, Edelstam och tidsandan

Jag håller med Tobias Billström. Övriga EU måste ta ett större ansvar. Samtidigt slås jag av hur tidsandan förändrats. Kontrasterna mellan nu och den tid då ambassadör Harald Edelstam verkade som ambassadör i Chile är enorma. Är vi fattigare eller räddare nu jfm då?

Har lagt in en interpellation om Harald Edelstam. Det kommer också en motion.

Media: DN, DN2, Svd

En värld håller andan

När som helst kan militärregimen slå tillbaka det växande upproret i Burma. Demokratirörelsen behöver vår solidaritet.

Media: DN, DN2, Svd, Svd

måndag 24 september 2007

Rådslag om jobben

Här hittar du hela häftet.

Vilken fråga brinner du för? Välj att
engagera dig i ett, två, tre eller fyra rådslag. Vi lovar att lyssna, lära och
ta till oss. Och att förändra där det behövs. Politik är ett lagarbete.


Media: DN, DN2

Problem? Privatisera!

Nu vill a-laget privatisera körkortproven. Det finns all anledning att se över hur Vägverket fungerat. Menvarför skulle en privatisering lösa problemen? Inget talar för det.

Däremot finns det en borgerlig överideologi om privatiseringarnas himmelrike. A-laget enkla lösning: problem? privatisera! Sakta ser vi ett annat Sverige växa fram.

Media: Svd

söndag 23 september 2007

Vilken kille...

Zlaten gjorde 2 mål idag. Han är glödhet. Årets svensk?

Media: DN, AB, Expressen

You Think You're A Man

Föga överraskande är det män som drar upp Sd ur dyngan och gör dem rumsrena i SIFOs "hemliga" undersökning. (Svd, DN). Sd framgång är ett av många uttryck som handlar om en manlig identitetskris, dåligt självförtroende och mäns rädsla att förlora sin position.

För så små är vi män ibland. Men det är ju inte bara vårt fel. Vi uppfostras till det. Det är det som är manlighet. Vi förväntas försvara det som är vårt; vår heder, vår familj, vår nation. Vi lär oss att framgång är att ta för sig och ta plats. Allt annat är omanligt.

En av de riktigt riktig små männen som den senaste tiden fått oförtjänt mycket uppmärksamhet är Lars Vilks. Svd.

Till honom och alla potentiella manliga Sd-väljare vill jag ge denna låt:
PS. Ni kvinnor borde också ta er en funderare på vad ni premierar. Dessa grabbar behöver också kärlek DS.