fredag 4 maj 2007

Sabuni: Åker du till Södertälje också?

Efter bråket mellan ungdomar och polisen i Södertälje undrar jag om Sabuni tänker åka dit också? Hon hade ju audiens i Rosengård för en tid sedan.

Media: DN, Svd

torsdag 3 maj 2007

Latin Kings: Kungen är död, leve kungen!

Det klassiska gruppen Latin King slutar läser jag i dn (och i djungeltrumman). Mycket kan sägas om dessa kompisar från förr…
…men de fångade en stämning som inte är unik för Sverige. Läser om boken ”Betongen brinner” i DN. Den handlar om Frankrike:

”ett Frankrike som inte är vad det ser ut att vara. Det handlar om ett Frankrike bortom tjusiga vingårdar och medeltids­byar, bortom alla deklarationer om nationens, kulturens och medborgarskapets betydelse. Det handlar om ett land där det stolta arvet från upplysningen håller på att ersättas av trångsynt nationalism och i vissa fall även rasism. Det handlar om vad som håller på att hända mittibland oss - inte bara i Frankrike utan i hela Europa.”

Problem där, problem här. Med Latin Kings går en viktig historisk epok för svensk hip-hop i graven, men redan finns många arvtagare. Kungen är död, leve kungen!

Kvinnodominerade arbetsplatser

Idag besökte jag Coop Forum Jägersro och ISS Facility Services. Det var informativa möten. Fick bekräftat bilden av att kvinnor oftare har deltider. Handels verkar nöjda med sitt avtal. Fick ett väldigt bra bemötande på ISS av regionchefen Lisbeth Karlsson. Det verkar som företaget förstår hur viktigt det är att satsa på kompetensutveckling.

onsdag 2 maj 2007

Ska det ändå gå vägen för Royal?

Efter mitt besök i Frankrike som handlade om fransmännens integrationspolitik, mellan 25-31 mars i år (läs gärna här och framåt) var jag inte inte alls så säker på att någon skulle kunna hota Sarko. När han i veckan lyckades göra sig ovän med Bayrou verkar det bli ganska jämnt. Spännande! Hoppas Frankrike får sin första kvinnliga president.

Media: DN, Svd

MySpace: Ségolène Royal (på franska)

Grattis Sverige: "Din gata" till hela Sverige

Läser i Sydsvenskan att "Din Gata" kommer att sändas i P3 över hela Sverige på fredagar. Kul! Bra jobbat Susanne, Ehsam och alla andra!

Ni kan redan lyssna på webben.

Intensiv dag i Rosengård – sen kvinnors arbetsmarknad

Idag har jag, delvis tillsammans med mina s-kollegor från Malmö, träffat Rosengårdsskolans rektor Lars Birgersson, haft möte med Brian Åkesson på Familjebasen i Rosengård, besökt den brottsförebyggande satsningen Hållplats 8 samt haft möte Magnus Nilsson och Magnus Ohlsson på MKBs nya områdeskontor i Herrgården.

Det var givande möten. Visste ni att barnen som lämnar Rosengårdsskolan har en total genomsnittlig skolgång(inkl. skola i annat land) på 7,2 år? Visste ni att skolan aldrig haft en högre lärartäthet än Malmös skolor i övrigt? De kanske ger lite perspektiv på skolresultaten just i den skolan. Tror inte på att skolminister Jan Björklund idé på nationella prov i alla ämnen kommer ta hänsyn till dessa skillnader (Svd). Likvärdighet är viktigt, men lika möjligheter och förutsättningar då?

Mötet med Familjebasen var lite nedslående. Påminns om den sociala problematiken som ändå finns i stadsdelen.

”Äldre bror placerad pga sexövergrepp och misstänkt missbruk”, ”Modern avliden och fader har lämnat landen. Misstanke om misshandel”, ”Kriminalitet, knivhot mot fader”, osv, osv, osv. Jag drar mig till minnes min uppväxt i Malmö på 70- och 80-talet. För mig är det svårt att säga om det blivit bättre eller sämre. Men namnen flimrar förbi; Roger, Joakim, Josip, Hernan, mina grannar, mm. Problemen var snarlika. Då var det inte ett ”invandrarproblem”.

Till Hållplats 8 kommer minderåriga killar som gått för långt. Antingen blir man dömd dit eller riskerar att bli omhändertagen.

Två av de mest nergångna gårdarna på Herrgården har köpts av MKB, det kommunala bostadsbolaget. Omvandling pågår. Det syns (läs om invigningsfesten). Magnus och Magnus visar ett brinnande engagemang! Visste ni att det bor 1200 boende, varav 600 är barn, på en yta som är lika stor som två fotbollsplaner?

Kd:s Göran Hägglund var förresten i Rosengård idag också. Bra bild i Sydsvenskan Göran. Härligt att få synas lite va?

Under resten av veckan besöker jag också Coop Forum Jägersro, ISS och Reny Tvätt. Kvinnodominerade yrken, ofta med dåliga villkor.

Rea: Svenskarnas gemensamma egendom

Mats Odell vill redan sedan innan av ideologiska skäl sälja ut statliga företag för minst 150 miljarder. Det betyder att vi därmed bara i år går gemensamt miste om utdelningar från företagen på mer än 16 miljarder kronor. Utförsäljningen är en ren förlustaffär. Nu ska den gamla "folkaktien" säjas igen, det blev ju inte särskilt lyckat när Rosengren sålde Telia sist.

De statliga bolagen äger och förvaltar på ett bra sätt samhällsnyttiga verksamheter som ofta är nödvändiga för vår infrastruktur och för näringslivet. Statliga företag förvaltar också viktiga naturresurser som skogen, malmen och vattenkraften.

Säga vad man vill, men Mats är tydlig i sin ideoligiska kompass och effektiv på att genomföra gammal högerpolitiken. "Rea Sverige" forsätter...

Media: DN, Svd

tisdag 1 maj 2007

Hälsning från Kävlinge

Fick mail från Kävlinge s-förening precis: Tack för all hjälp idag i Kävlinge! (talade där idag)"Arbetarerörelsen i Sverige och i andra länder har stått upp för människovärdet och tagit strid för demokrati och jämlikhet. Vi bär på minnen från kommunismens, nazismens och fascismens övergrepp mot fackföreningsaktiva och socialdemokrater från många länder, från det tidiga 1900-talets Moskva, till 20-talet Rom och 30-talets Berlin - ända fram till 70-talets Santiago de Chile och 80-talets Johannesburg.

Vi kommer aldrig att glömma dem som mördades i Hitlertysklands koncentrationsläger, men heller inte dem som drabbats av det högerextrema våldet i dagens svenska samhälle.

Nås av att polisen måste förstärka kring 1 maj demonstrationen i Kalmar, där Mona Sahlin talar idag. Demonstrationen hotas av en nazist-sekt som kallas NSF. Det går en röd tråd från hotet i Kalmar till Sverigedemokraternas framgång här i Kävlinge vidare till fascismen historia, som jag talat om."

Media: DN1, DN2, DN3, Svd, Svd2, Aftonbladet, Expressen

måndag 30 april 2007

Tydligt om a-kassan

"Arbetslöshet blir så hotfullt att det hämmar människors kreativitet och vilja att pröva något nytt, och därmed samhällsutvecklingen. Därför ska a-kassan ge de allra flesta en ersättning på 80 procent av inkomsten. Det är vårt gemensamma besked." skriver Wanja och Mona i DN debatt idag (Svd, Ekot, Aftonbladet). Ett välkommet och tydligt besked!

Redan nu, 3,5 år innan valet, börjar media spekulera om hur den nya vänsterregeringen ska se ut(dn).

Själv är jag med i Ekot idag om flyktingmottagningen.

söndag 29 april 2007

Ett land som är tryggt/betongbarn

Tänker på denna låten av Malmöbandet Advance Patrol när jag läser om Irak (DN). Nu åker dessutom festprinsen Harry från England till Irak(Svd, Aftonbladet, DN, DN2).

- Det är en härlig känsla att dra till Irak, ska Harry ha sagt till omkring 20 nära vänner i fredags på en nattklubb i London.

Usch, man måste vara riktigt korkad om man tycker det är "härligt" att dra till krigets Irak!

Mer om Irak: Svd

Låten (delen om betongbarn) ger kanske lite andra perspektiv på allt det som skett i och skrivits om Rosengård. Här är debatten i riksdagen från förra veckan.