fredag 23 november 2007

Fredriks ledarskap

Kanske såg ni också statsministerns frågestund igår? Fredrik Reinfeldt var ovanligt uttråkad och oengagerad. Han kan mycket bättre, så jag begriper inte. Fler reagerar. Så här skriver Svd ledare idag:

"Vem är det som leder Sveriges regering? Fredrik Reinfeldt lade huvudet på sned och smålog åt frågeställningen. Uppenbarligen visste han. Kanske hade han känt på sig att frågan skulle komma, och bett någon av tjänstemännen ta reda på svaret. Han hade väl också lyssnat på radion.
....

I statsministerns frågestund i riksdagen visade Fredrik Reinfeldt att han visste vad han måste säga, även om det också denna gång levererades i form av lågmäld humor.
– Fru talman, sade Fredrik Reinfeldt. Det är jag som leder Sveriges regering.
Nu måste han börja visa det också."


Läs hela artikeln i Svd.

torsdag 22 november 2007

Fredrik: Håll den bruna högern kort

Vi har varit tydliga, säger Reinfeldt. Men uppenbarligen har det inte räckt! I Malmö gick ytterligare en moderat över till Sd precis. Vad kommer här näst, Fredrik Reinfeldt?

Här kan ni läsa en utmärkt ledare om bristen på ledarskap. Och här är avslutningen på den samma:

Men så snubblar Reinfeldt återigen i rollen som ledare och vågar inte sätta ned foten och kräva rättning i ledet. Istället slår han fast att det är de moderata kommunpolitikernas sak att -tolka- vad partistyrelsen slagit fast.Men det är ju precis vad de har gjort.

Dilemmat för alla stora organisationer är att det är svårt att anpassa ett centralt budskap så att det funkar i alla lägen. Vad det betyder är att lokala politiker alltid har ett ansvar för att balansera önskemålen från organisationstoppen med den verklighet de själva lever i.

Men det förutsätter att kommunpolitiker förstår skillnaden mellan principer och maktinnehav och att de är på det klara med vilka av de två man prioriterar om man inte kan få båda.Maktinnehavet bestäms av väljarna. Sin principfasthet råder man däremot själv över.


tisdag 20 november 2007

När skattasänkningar blev jobbavdrag

Skattekvoten ska sänkas ännu mer. Anders Borg vill i första hand fortsätta med att utöka jobbskatteavdraget, eftersom han anser att det är mest effektiva när det gäller att öka sysselsättningen. Fram tills nu har Borg kommit billigt undan. Han och moderaterna har kunnat sänka skatten i rekordtakt utan större reaktioner.

Jag tror delvis det beror på smart retorik. Att kalla sänkta inkomstskatter för "jobbskatteavdrag" har varit framgångsrikt Men hur länge bär det...speciellt när vi ser att de som fått mest är de som redan har mest?(Svd, Ekot)

Utrymmet för offentlig konsumtion (skola, vård och omsorg) krymper på bekostnad av privat konsumtion (du får betala din välfärd). En sänkning av skattekvoten innebär i förlängningen mindre pengar till en bra skola till våra ungar, bra sjukvård och äldreomsorg. Det är ett helt annat Sverige som växer fram. Ett Sverige med ökade klyftor och minskad trygghet.


Kul att TT uppmärksamt jobbgruppens samarbete med Företagarna.
Media: DN

måndag 19 november 2007

(M)era skattefusk

Nu synas misstänksamma hushållsavdrag, uppger DN:

Till exempel fakturor där det kostat 300 kronor att fälla träd, men 8.700 kronor att klippa gräset (man får skatterabatt på gräsklippning inte på trädfällning). Eller flyttfirmor som tar mer för flyttstädningen än själva flytten. Eller byggfirmor som också verkar utföra garagestädningar till höga kostnader.

Vi socialdemokrater varnade för detta. Suck! Den här typen av regelverk leder till svåra gränsdragningsproblem. Uppsåtligt? Vet ej. Onödigt? Absolut!

Utbildning, utbildning och utbildning

Vad kan då göras? På lite längre sikt är utbildning helt centralt för att se till att så få som möjligt träder in på arbetsmarknaden med alltför låga kvalifikationer för att få jobb. Arbetslösheten har ett tydligt samband med utbildningsnivån. Det är också lättare för högutbildade att byta jobb, står det i DN debatt idag. Annars är artikeln något flummig men intressant.

Konstaterar återigen att Maud Olofssons Modesatsning var rätt ytlig:
Kinesiskt mode kommer också, var så säker. Snyggt, tufft o med härliga detaljer, skriver Maud Olofson nämligen på sin bildblogg. Que? Var sys kläderna nu? Får se om jag tar upp det i debatten om mode den 11/12.