lördag 3 mars 2007

Diskriminering som affärsidé?


I vecka som gått har flera fått känna av att vi svenskar tycker det är fel att behandla folk annorlunda för att råkar tillbe en annan gud eller de råkar se annorlunda ut. Fem killar som blivit stoppade på krogen och en kvinna som inte fick bära slöja har cashat in lite kosing.

Advokaten Clifford Molenda som företräder Stockholmskrogen säger: De har gjort det till en affärsidé. De åker runt på krogar och smygfilmar bakom bilar i förhoppning att bli nekade att komma in.

Det var ett annorlunda sätt att se det på. Men Clifford du har en poäng. Sätt stopp för dessa entreprenörer. Släpp in alla som vill roa sig och ge jobbet till den som har bäst kompetens så slipper ni bli skinnade!
Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , , diskriminering

Svensk islam behöver svensk imam


Imam Abd al Haqq Kielan underströk i Expressen fjärde sidan den 27 februari behovet av en svensk imamutbildning. Det är en angelägen fråga som jag länge drivit. Bland annat skrev jag om det i Svd Brännpunkt redan för ett år sen. Jag tror nämligen att vi först när den muslimska religionstillhörigheten är ett naturligt inslag i det svenska samhällslivet kan vi bryta utanförskapet och isoleringen som många svenska muslimer upplever.


I dag tvingas muslimer att rekrytera imamer som är utbildade i andra länder. De saknar i regel svenska språkkunskaper och kunskaper om det svenska samhället. Det faller sig naturligt att uppgiften många gånger blir dem övermäktig. Därför finns ett stort behov bland Sveriges muslimer av imamer med utbildning och erfarenheter från Sverige.


Besökte East London Mosque & London Muslim Centre den 22/2 i samband med en konferens arrangerad av bland annat Policy Network. Där fanns en imam utbildning. Inspirerande besök!
Jag tycker att det är hög tid att Sverige inrättar en högskoleutbildning för imamer så att vi inte halkar efter! Därför vill jag veta hur du ser på det Leijonborg. Vi ses i kammaren!

Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , ,

fredag 2 mars 2007

Zlaaaabooom!

Zlatan tillbaka i landslaget. Där hade du tur Lagerbäck. Nu kan vi svenskar njuta av lite kvatersfotboll från Rosengård.

Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , ,

Grattis Jonas!


Sveriges Radios romanpris 2007 har tilldelats Jonas Hassen Khemiri för romanen ”Montecore”
Lyssnarjuryns motivering: ”För att Jonas Hassen Khemiri i Montecore sätter sin prägel på varje ord i en inspirationstranspiration av kreativitet. Det är en vacker, vemodig men också härligt humoristisk bok, där Sverige visas upp i ett unikt ljus. Därför är det svårt att komma på någon som inte borde läsa Montecore”.

En seger för Sverige och grattis Jonas!
Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: litteratur, kultur, samhälle

Irakiska flyktingar till Danmark?


Intervjuades av Nora, pressemedarbejder, Amnesty i Danmark för Amnesty-Bladet. Hon vill förstå skillnaden mellan Sverige och Danmark vad gäller flyktingmottagningen.

Danmark tog bara emot 13 irakiska flyktingar 2006 medan bara Malmö tog emot fler irakier under 2006 än hela Tyskland, Norge, Storbritannien, Irland och Danmark sammanlagt (källa: information).

Med tanke på att danskarna var med om att starta kriget borde de ta ett större ansvar. Jag har krävt att migrationsminister Tobias Billström ska ta upp det med sin danska kollega i en skriftlig fråga. Hans svar lovar gott! Hoppas du inte glömmer det Tobias! Läget är kritiskt i din gamla hemstad Malmö. Precis som jag försökte framför till dig i debatten vi hade i TV4 för några veckor sedan.


Vi svenskar har inget att skämmas för. Vi är tvärtom stolta över att kunna ställa upp för medmänniskor som behöver skydd. Vi lämnar inte folk i sticket.
Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , danmark,

Malmö efter döden - en resa jorden runt

I senaste numret av Vårt malmö (sidorna 14-16) gör man ett spännande reportage om hur man kan bli begraven. Mångfald enda in i graven...Sverige är fantastiskt!

Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , ,

Osvenskt att ge sig på de sjuka

I dag slipper arbetslösa som får a-kassa eller aktivitetsstöd den höjda a-kasseavgiften. Detta gäller dock inte arbetslösa som varit sjukskrivna under hela månaden. Littorin du borde ändra på reglerna…
Skrev en skriftlig fråga till dig om det.

Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , ,

Zlatan eller Lagerbäck?

Politik är viktigt men inte allt. Fotboll är också viktigt! Just nu upptas mycket av mina tankar kring tragedin mellan Zlatan och Lagerbäck. Såg ni i aftonbladet sportbilaga idag?

Snart måste någon in och lösa konflikten. Sverige har inte råd att avvara en av världens bästa fotbollsspelare!

Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , ,

Kommun Solidaritet


I dagens DN debatt kräver s-kommunalråd Ilmar, Göran och Anders att ingen kommun ska vägra ta emot flyktingar. Jag stödjer dem i stort sett i hela artikeln. Kanske måste vi bara se över hur ett eventuellt introduktionsår ska se ut. Själv är jag mycket orolig för beredskapen för flyktingmottagande i år. Har varnat för det i en debatt i riksdagen förra veckan och har lämnat in en interpellation om flyktingmottagandet som ska behandlas den 13/2 i kammaren.

Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , , ,

torsdag 1 mars 2007

Var är Sabuni?

På DNs ekonomisida den 25/2 efterlystes Nyamko Sabuni ”Veckans minst upptagna är som vanligt jämställdhets-, integrations- och konsumentminister Nyamko Sabuni. Inter heller den kommande veckan har hon något evenemang inbokat i sin almanacka. Du kommer igen efter sportlovet?”

Tyvärr verkar den dåliga trenden hålla i sig. Om man kollar in Statsrådens engagemang vecka 10-11 så har inget att göra. Tyvärr DN, ni får fortsätta efterlysa henne!

Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: ,
Fick precis e-post från en politisk motståndare. Han skriver: ”Bra talat av dig i riksdagsdebatten mot Maud Olofsson angående representationen av invandrare i regeringskansliet och i statliga verk ock myndigheter. Fortsätt kämpa! Det är viktiga frågor för vårt kära Sverige.” Kul, att få sådan respons. Dessa frågor är inte alltid så partiskiljande.

Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , , ,

Vad är Sverige och vad är Svenskt ?

Sverige och svenskheten förändras. Idag har mer än 16 procent av Sverige befolkning utländsk bakgrund. År 2010 kommer var tredje barn som födds i Sverige ha en eller båda föräldrarna födda i ett annat land. I min hemstad, Malmö, har redan 40 procent sk utländsk bakgrund och hela 52 procent av ungdomarna som är 18 år och yngre en eller båda föräldrarna födda i ett annat land.

Världen har kommit till oss och vi har blivit en del av världen! Vi svenskar kan numera tala och göra oss förstådda på mer än 150 olika språk. Idag startas var femte företag av någon född i ett annat land. Hälften av dem som tar ut läkarlegitimation har en utländsk utbildning och 25 procent av alla doktorerade har utländsk bakgrund. Också i politiken, i näringslivet och akademin slår sig det nya Sverige in och blir en lika självklar del av Sverige som Zlatan Ibrahomvic, är i idrotten, som operasångaren Tito Beltran är i kulturen och som Mustafa Can i litteraturen. Vilken tillgång och vilka möjligheter det ger oss i den värld av globalisering och internationalisering vi lever i.

Samtidigt som det nya Sverige ger oss många möjligheter – reses många frågor och farhågor: Vad är det sammanhållande kittet i det mångfald-Sverige vi lever i? Vad är det svenska i den här nya globaliserade värld vi går in? Hur går det med det svenska språket och våra traditioner? Svåra frågor som inte har enkla svar. I Sverige måste vi påbörja ett samtal om den förändring landet genomgått och hur det påverkar oss. Jag ska göra mitt bästa för att bidra till ett samtal om detta och andra ängelägna ämnen.

Inlägget är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , ,