torsdag 30 augusti 2007

Nytt möte med jobbgruppen

Imorgon träffas partiets jobbgrupp igen efter sommarupphållet. Mötet gästas av PO Edin, AMS tidigare ordförande. Det ska bli intressant att lyssna på honom. I höst tar rådslagen fart på riktigt. Skolan är redan igång och snart är vi andra också helt igång. Ett kul och spännande arbete väntar. Följ med här, på min blogg, så får du veta lite mer än andra.

Utbilda bort cancer?

Läser att högutbildade har en större chans att överleva olika cancertyper än lågutbildade män och kvinnor. Det visar en studie gjord vid Centrum för allmänmedicin i Huddinge. Ur DN:

- Tidig upptäckt av cancertumörer är en avgörande faktor. Därför är screening viktig och vi ser att lågutbildade är överrepresenterade bland de frånvarande, säger Jan Sundquist. En annan viktig faktor är tillgången till läkare i primärvården. Personer som bara gått grundskola har inte lika regelbundna kontakter med sjukvården som personer med högskoleutbildning.Psykosociala faktorer spelar också in. Ensamstående med låg utbildning har ofta ett sämre socialt nätverk. Motionsvanor, kosthållning och tobaks- och alkoholvanor skiljer sig mellan personer med olika utbildningsnivå.


Det handlar alltså om så mycket mer än utbildningsnivå. Jag tror dessutom att personer med olika status får olika bemötanden. Något som inte studien har påvisat. Så visar återigen klassamhället upp sitt fula tryne.

Mer media: Svt

onsdag 29 augusti 2007

Höger, mera höger och så CUF

Det är så man tar sig på pannan. Centerns Ungdomsförbund är inte nöjda (Svd). Trots att Centern vill att LAS inte ska gäll ungdomar under 26 år under de första två åren och trots att Centern vill att turordningsundantaget som idag för två anställda för företag med mindre än 10 anställda ska gälla för alla företag oavsett storlek! Partiet som vill luckra upp arbetsrätten och begränsa strejkrätten.

Trots allt detta kallar CUF Maud Olofsson för mjukis. Alltså samma Maud som omvandlat Centerpartiet till Mauderaterna. Denna unga höger vill mera. De vill bland annat avskaffa förtroendemannalagen. Därmed begränsa anställdas möjlighet att vara fackligt aktiva. Illa, mycket illa.PS. Intresset för bland annat Lunarstorm minskar (DN). Inte konstigt med tanke på hur Facebook just nu växer explosionsartat. Jag är en av dem som registretat mig på Facebook. Kul och praktiskt. DS.


PS2. En läsvärd artikel i Aftonbladets kultursida av Åsa Linderborg om hur två bibliotekarier som råkat ut för borgerlighetens stalinister. Ur artikeln: Erfarenheten – inte minst från kommunistiska regimer – visar att regeringsdirigerad historieförmedling ofelbart blir oseriös och starkt politiserad. Att därför inta en skeptisk inställning, som bibliotekarierna i Brännkyrka har gjort, vittnar om gott omdöme. DS2.

tisdag 28 augusti 2007

Musse, Mahmoud och profeten Muhammed

Idag fortsätter tragedin kring Vilks hund. Irans president Mahmoud Ahmadinejad ger sig in i matchen. Presidenten fräser: "sionister". Vilks gnuggar sina händer och myser i sin kammare.

Men Ahmadinejad har uppenbarligen missat suggan? Något som också svensk media gjort. Ingen har valt att publicera denna avskyvärda bild (jag kan ha missat det).

Låt oss glädjas åt vår svenske muslim Musse som idag gjorde sitt livs lopp och var när medalj. Han personifierar att en annan värld är möjlig - bortom Vilks provokationer och Ahmadinejad autoritära tillrop.


Tidigare inlägg.

Musse i media: DN, Svd

Ahmadinejad i media: DN, Svd

Gonzales avgång

Bush nära kompis justitieministern Alberto Gonzales fick avgå igår. Gonzales har fått utstå högljudda krav på avgång sedan det blev känt att han i fjol sparkade nio federala åklagare. I senatförhören hade han svårt att svara på frågorna. Det är inte han på filmen (om någon undrar).

Media: DN, Svd

måndag 27 augusti 2007

Vilks 15 minuter har snart blivit 30

Lars Vilks fortsätter provocera med sin hund och sin sugga. Tidningar publicerar. Lockas möjligen av att ta ställning för yttrandefriheten. Men nog säljer de några tusentals upplagor till. Vi tvingas ta ställning: rätt eller fel, svart eller vit, med oss eller mot oss. Världen har blivit så endimensionell.

Nu protesterar också Iran. Ett land med klara brister vad gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Storyn är snart fulländad, Vilks. Så lätt är det att göra sig ett namn, Vilks.

Dina 15 minuter har snart blivit 30. Är du nöjd nu?

Media: DN, Svd, Aftonbladet

Sverigefientliga är de båda två

Det Sverigefientliga Dansk folkeparti attackerar Sverige, uppger DN.


- Sverige är det enda land som inte vill lyssna. Det beror säkert på att om Sverige skulle börja lämna tillbaka allt krigsbyte som det rövat bort på 1600- och 1700-talet så skulle stora delar av deras museer, kloster och slott bli helt tomma, säger Espersen som anser att Sverige håller kvar en mängd danska kulturskatter.

Det får mig att tänka på Ernst Hugo Järegård klassiska scen från Riket:

Lyckligtvis är få danskar så tokiga som Dansk folkeparti. Men också här finns det förvirrade typer. Det Sverigefientliga och främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna ser Dansk folkeparti som både sina vänner och förebilder. Inte särskilt överraskande egentligen. Men ack så tragiskt.

Den svenska skolan slits sönder

Det är klart man blir bekymrad när man läser Svd Brännpunkt idag. Visst har dessa lärare rätt. Det finns säkert friskolor som utgör ett bra komplement till den offentliga skolan. Men det finns också de som går in i skolbranschen för att göra pengar. Som regel är det inte fel att tjäna pengar. Inte alls. Men hur och på vad måste vi kunna resonera om.

Problemet är större än så. För en tid sedan fick sekten Plymouthbröderna tillåtelse att starta en skola. Utmärkande för Plymouthbröderna är deras vilja att isolera församlingen och dess medlemmar från omvärlden och antikrist. Därför får inte medlemmar inte bo eller äta tillsammans med människor utanför den egna tron. Därför får inte heller deras medlemmar bo i hyreshus, se på tv eller använda Internet.

Sakta men säkert slits den svenska skolan sönder. Vi möts inte längre. Vi förstår inte varandra längre. Så urholkas samhällsgemenskapen. Och solidariteten.

PS. Svenskt bistånd måste ständigt omprövas och utvecklas. Så är det. Men den utveckling vi ser nu (DN debatt) är oroväckande. Inte förankrad politiskt och inte heller förankard bland alla de svenska aktörer som idag arbetar med att utrota världsfattigdomen och för att världen ska ska bli mer demokratisk. Moderaterna litar på att de kännt av tidsandan rätt. Jag tror de misstar sig gruvligt. DS.