tisdag 28 augusti 2007

Musse, Mahmoud och profeten Muhammed

Idag fortsätter tragedin kring Vilks hund. Irans president Mahmoud Ahmadinejad ger sig in i matchen. Presidenten fräser: "sionister". Vilks gnuggar sina händer och myser i sin kammare.

Men Ahmadinejad har uppenbarligen missat suggan? Något som också svensk media gjort. Ingen har valt att publicera denna avskyvärda bild (jag kan ha missat det).

Låt oss glädjas åt vår svenske muslim Musse som idag gjorde sitt livs lopp och var när medalj. Han personifierar att en annan värld är möjlig - bortom Vilks provokationer och Ahmadinejad autoritära tillrop.


Tidigare inlägg.

Musse i media: DN, Svd

Ahmadinejad i media: DN, Svd

10 kommentarer:

Anonym sa...

sydsvenskan hade båda bilderna i tidningen för några dagar sedan, små men dock.

Anonym sa...

MEN det är jävligt märkligt hur lätt-provocerade somliga är medans andra tydligen bara ska svälja . . .

Anonym sa...

Vad tvingas du att svälja?

Luciano Astudillo sa...

Hade missat Sydsvenskan.Tack!Hmmmm...så poetiskt....det här med svälja alltså. Och vilken häftig vändning...skicka det tillbaka till mig. Snyggt.

Anonym sa...

Det är inte samma "anonym" som skrivit alla inläggen ovan. Jag undrade vad den andre anonyme tvingades att svälja.

Tobias Struck sa...

L. Snyft, snyft, Vilks "provocerar". Gör han? Jag trodde att han nivellerade ett teckens betydelse för att han har rätten i en liberal demokrati att göra det utan att bli dödshotad.

Tobias Struck sa...

... För övrigt undrar jag om du brukar "gnugga händerna" när du blir dödshotad.

Om det är "judesuggan" som du menar, så kan jag tala om att jag som etnolog med judiska släktingar som dog i Auschwitz inte har ett dugg svårt att hålla isär konst och våld. Konsten skall tillåtas frihet att leka med tecken. Det är på det sättet den blir den behövliga skrattspegel åt kulturen, som vi behöver för att utvecklas som civilisationsvarelser. Och dessutom var det en viss Omar som i en debattartikel hade frågat om Vilks skulle vara lika benägen att teckna en judesugga, varpå Vilks gjorde det.

Anonym sa...

Och en konstnär som gör konst på uppmaning är ju verkligen de som lämnar det största avtrycken?

Jag anser att det är självklart att han får göra denna typ av konst. Världen är idag fylld av alldeles för många ömma tår och det verkar tävlas i överreaktioner.
Därmed inte sagt att Vilks konst egentligen är något att ha och som provokation är den ju tämligen löjlig eftersom Jyllandsposten ju var lite före med denna typ av provokation eller?

Pinsam är hela historien för alla inblandade.

Tobias Struck sa...

Anonym. Självklart gjorde Vilks "judesuggan" för att visa att det var egalt för honom vilket tecken som han leker med i allmänna diskurser. Det är friheten som är poängen här. Det enda pinsamma i historien är att det finns människor som vill döda den som leker. Den som leker med föreställningar, erbjuder öppningar för civilisationens utveckling, eftersom kulturen bara kan utvecklas genom att tänkandet utvecklas. Leken är ett etiskt föredöme, oavsett vad den performerar.

Jonathan sa...

Expressen publicerade även judesuggan. Är övertygad om att ytterligare ett par tidningar gjorde det.

Fler hade utan problem gjort det om människor gått ut i debatten som kränkta. Men sen när blev bildvisande ett tecken på hat? Det är en märklig diskussion vi bara haft de senaste åren. I så fall är forum för levande historias bok "om detta mån ni berätta" också hemsk eftersom den innehåller antijudiska bilder.

Det handlar väl mer om hur bilderna används, om man gillar det de representerar, än om själva visandet.