torsdag 14 juni 2007

Varför är Ronald McDonalds så glad?

Uppdaterad: Idag skriver LO-tidningen och Ekot tar upp frågan om extrapengarna till McDonalds. Mina beräkningar är gjorda med hjälp av Utredningstjänstens siffror. Nu uppger McDonalds att det bara är 50 miljoner. Annars same same...

Gammal text: Nedsättning av socialavgifter för ungdomar som snart inför leder fel. Den ger McDonalds 68 Mkr över en natt. Detta är ett slöseria av stora mått. Samma pengar skulle kunna gå för att rusta de unga som står långt från arbetsmarknaden. Inte konstigt att folk är förbannade (DN, Svd). Kolla här:

McDonalds arbetsstyrka består till ca (75) 80 procent av ungdomar i åldern 18 – 24 år, 3 200 ca. Med en beräknad snittlön på ca 16 000 kr i månaden. Alliansens förslag innebär en subvention med nästan 21 335 kr per år och anställd ungdom (21 331,20 kr per anställd ungdom), som de i vilket fall som skulle ha anställt. Sammanlagt 68 272 000 kr per år.

Räknat så här:
Snittlön 16 000 x 12 = 192 000 i årslön.
Subventionen 11,11 procent x årslönen = 21 335 per år och ungdom.
21 335 x antalet 3 200 = 68 272 000 kr per år i subvention till McDonalds.

Callcenterföretaget Teleperformance arbetsstyrka består till ca (78) 80 procent av ungdomar i åldern 18-24 år, 700 ca. Snittlön 15 410 kr i månaden sept 2006. Alliansens förslag innebär att företaget subventioneras med nästan 21 000 kr per år och anställd ungdom (20 553,50 kr per anställd ungdom), som de i vilket fall som skulle ha anställt. Sammanlagt 14 387 450 kr per år.

Räknat så här:
Snittlön 15 410 x 12 = 184 920 i årslön Avrundas 185 000 i årslön.
Subventionen 11,11 procent x årslönen = 20 553,50 per år och ungdom.
20 553,50 x antalet 700 = 14 387 450 kr per år i subvention till detta Callcenterföretag.

onsdag 13 juni 2007

Dryge och arrogante Reinfeldt

Vad vill socialdemokraterna egentligen? Ja, den som undrar kommer att få vänta. Nu håller vårt rådslagsarbete på att påbörjas. Vi måste omvärdera och vara självkritiska. Vi är dessutom ett stort parti och vi ska ge oss tid att prata med våra medlemmar samt med andra utanför partiet som vill vara med och forma ett bättre och rättvisare Sverige. För som Mona Sahlin sa: Vi lovar att återställa rättvisan, det har Sverige råd med.

Annars var det härligt att se hur alla borgerliga partiledare tvålades till av Sahlin. Lejonborg kom lindrigast undan, men det är också rimligt med tanke på att Lejonungen gjorde sin sista debatt. Olofsson och Hägglund tog rejält med däng. Olofsson förstod inte ens vad som hände i replikskiftet.

Reinfeldt har uppenbara problem. Han vet inte hur han ska gå på Mona Sahlin. Först förminskade han henne, senare kallade han henne drygt för "partiordförande Sahlin". Det är intressant att se hur arrogant Reinfeldt beter sig nu när han fått en stark kvinna som säger emot honom. Men det där dryga duger inte i längden Fredrik, vi lever i 2000-talet!

Mona Sahlin utstrålade samtidigt både mer erfarenhet och mer ungdomlig energi än trötte, bekymrade och "ta mig härifrån"-Reinfeldt gjorde. Det lovar gått!

Media: SvD DN SvD2 DN2 AB DN3

tisdag 12 juni 2007

Den viktiga matchen

Uppdaterad: Idag skriver Mona Sahlin på DN debatt. Klockrent! Omprövningne fortsätter i både sysslesätnings- och skolpolitiken. Men det görs inte som den moderata makeovern uppifrån och ner, utan tvärtom. Dessutom genmför de sk nya moderaterna det som bara de gamla kunnat drömma om. Ur DN debatt:

"Nu visar beräkningar från samma utredningstjänst att den politik moderaterna genomför i regeringsställning är väsentligt mer orättvis och snedfördelande än de någonsin tidigare vågat drömma om att genomföra."

Gammal: Imorgon debatterar partiledarna kl 09.00. Ska bli spännande. Mona Sahlin gör sin första debatt. Lars Lejonborg sin sista. Den största matchen har dock Fredrik Reinfeldt. Fredrik, som sparkade boll idag och fick pisk (Svd, Aftonbladet), har mycket att bevisa. Han har sett ut att vantrivas och har kännts allmännt obekväm i sin nya rollen som statsminister. Hur mår du egentligen Fredrik? Dessutom har han varit ganska osynlig en längre tid.

Förvisso är hans lyssnande välfärdsturné smart. Ur Aftonbladet:

– Han ville verkligen ta till sig det vi sa, säger undersköterskan Anita Gustafsson.

Arbetskamraten Maj-Len Bäckström höll med:

– Jag har inte röstat på moderaterna förr, men nu får jag kanske tänka om.

Efteråt sa statsministern att kvaliteten på äldrevården måste bli bättre. Men ville inte lova pengar till mer personal.

– Det är inte så enkelt. Det handlar lika mycket om att höja yrkets status. Personalen gör ett väldigt bra jobb i dag.


Mycket talar för att välfärdsfrågorna blir viktiga i valet 2010. Kanske tom det valets viktigaste fråga. S måste vara på sin vakt!


Idag var jag med i realtid.se och ser att Västerbottens folkblad uppmärksammat min artikel om högremannen Wallmark i SVT Opinion.


måndag 11 juni 2007

Riskerna med Instegsjobb

Ambitionen att nyanlända snabbt ska komma i jobb är helt riktig (SR Ekot). Skiljer inte sig från S ambitioner. Men det finns flera risker med Littorins Instegsjobb


1. Kan uppfattas diskriminerande
Ger en kraftig subvention på upp till 75%. Det innebär att nyanlända blir mycket attraktivare än andra långtidsarbetslösa.

2. Kan försvåra svensk inlärning
Även om kravet för att få ett instegsjobb är att man ska studera svenska är de jobb man som nyanländ sannolikt kan efterfråga kraftigt begränsad. Som nyanländ kan du ju inte svenska och för vända dig till de branscher som inte kräver att du kan språket. Ofta enklare sysslor där du inte får möjlighet att utveckla dina svenska kunskaper. I värsta fall blir det arbete i kusinens städfirma eller kebabvagn.

3. Kan ge inlåsning i ”fel” yrke
När du väl börjat arbeta i Sverige (med dessa enklare sysslor) kommer systemet (exempelvis ams) driva dig till att fortsätta arbeta inom samma bransch (det är ju där du har svensk arbetslivserfarenhet). Och det alldeles oavsett vad din faktiska utbildnings- och yrkesbakgrund från ditt tidigare land är. Den borgerliga regeringen har dessutom kraftigt dragit ner på möjligheterna till vidareutbildning. Detta är resursslöseri, och kan vara nedbrytande för individen.

Tidigare om Instegsjobben.

söndag 10 juni 2007

Samma gamla höger

I Ulf Kristofferssons Reinfeldtbiografi som publicerades innan valet 2006 sa flera moderater, ja tom mamma Birgitta Reinfeldt, att den nya moderata politiken handlar mer om paketering än innehåll.

”På frågan om moderaterna står fast vid samma ideologiska kurs om som man har haft tidigare säger Carl Bildt:
- Ja, det tror jag väl. Jag har inte sett några tecken på motsatsen. Mycket av diskussionen är ju taktik.

Gun Hellsvik säger:­­

– Fredrik har en bättre förmåga än sina företrädare att förstå hur människor lyssnar och kan därför förmedla budskapet på ett sådant sätt att det också kan tas emot.”

Nu efter valet kan man ju bara önska att fler fått tagit del av dessa kommentarer innan de slängde bort sin röst på det sk nya arbetarpartiet som visade sig vara samma gamla höger. I artikeln i (Svd) Har nya moderaterna redan blivit gamla? konstateras:

”Finansminister Anders Borg talar för att ensamstående mammor måste bli vinnare på regeringens politik. Men efter de första nio månaderna med alliansen har personer med stora förmögenheter blivit de verkliga vinnarna.”

När statsminister Fredrik Reinfeldt tog emot president Hu Jintao lär han ha redogjort för Sveriges ställning för yttrandefrihet, organisationsfrihet och avskaffande av dödsstraff. Det är bra, men bekräftar och förstärker med all sin tydlighet att Reinfeldt hur pinsamt undfallande han var när han besökte USA (DN, DN2, Svd). Och i frågan kring könsneutral äktenskapsbalk känner sig 8 moderater redan nu manade att varna Reinfeldt (DN debatt). Är det kristdemokraterna som håller tillbaka Reinfeldt eller ödlorna i det egna partiet? (DN)

Svd ledarsida har hittat till min debatt i Svt opinion. De hakar upp sig, precis som högermannen Hans Wallmark, på att jag kallade Ängeholm för villaghetto. Jag har inget emot folk genom flit sparar ihop till ett hus. Absolut att "drömmar måste kunna förverkligas.". Oberoende av vem livsprojektet ägs. Det är hela kärnan i det socialdemokratiska välfärdsbygget som borgarna nu håller på att rasera. Även om Wallmark retoriskt försöker göra det till moderat idétradition.
Jag konstaterar att de båda, Svds ledarsida och Wallmark, tycker det är helt ok att applådera för billigare städhjälp för de som har mycket samtidigt som snaran kring de arbetslösas hals dras åt ytterligare.

Att Fredrik, Hans, mfl lyckades lura stora delar av svenska folket är ju eftervalsfakta. Men nu har de flesta förstått att ni är samma gamla höger. Mamma lurade du dock aldrig, Fredrik.