lördag 24 mars 2007

Malmös socialdemokrati tar nya tag


Idag har socialdemokraterna i Malmö årsmöte. Vi är ca 200 här. Marie Granlund, riksdagsledamot och gruppledare för oss i utbildningsutskottet lämnar över klubban till Christine Axelsson, regionråd i Skåne. Årsmötet gästas av LOs ordförande Wanja Lunby-Wedin. Härligt vårväder i Malmö.

fredag 23 mars 2007

Rädda ödlorna i Svenskt Näringsliv innan de dör ut

Idag skriver Internationella Företagare i Sveriges vd Maroun Aoun i Svd Brännpunkt om att personer med utländsk bakgrund har svårare att få banklån.

Maroud jag föreslår att du skickar rapporten till Farbod Rezania på Svenskt Näringsliv. Ödlorna där lever i en förställning om att diskriminering inte förekommer på svensk arbetsmarknad. Rädda dem från att dö ut Maroud! Har skrivit om det innan.

Lite mer dystert är att alla nya företagare med utländsk bakgrund inte är det helt frivilligt, sannolikt. I en nyligen publicerad SCB rapport kan man konstatera att inkomstklyftorna ökat mellan 1995-2005. Den kan läsas på flera sätt (så här skildrar DN och Svd det): Att det förekommer diskriminering på arbetsmarkanden, Farbod. Att de rikare blir mycket rikare. Att vara företagare inte alltid är en dans på rosor. Att vi sossar inte lyckades med fördelninsgpolitiken. Och visst har Svd rätt i denna artikel- segregation ökar.

Fyllt 1000

Igår passerade jag 1000 unika besökare. Har varit igång i mindre än månad. Kul.
Hörde att det under valrörelsen (aug-sept 06) totalt var 14 323 besökare på samtliga s-ledamöters hemidor...

torsdag 22 mars 2007

Kristersson(m) vs miljöpartiet: 2-0 - men hur blir egentligen SFIn bättre?

Idag rasar debatten om huruvida man i Stockholm ska undervisa alla nyanlända invandrare i värdelagstiftning på. Bland annat har miljöpartiet och vänsterpartiet inlägg i Svd Brännpunkt. Du kan läsa dem (mp) här och (vp) här. Hade ju själv en del synpunkter för någon dag sen i min blogg.

Yvonne och Zaida, tyvärr tror jag att bara Ulf tjänar på att bli anklagad att spela på den främlingsfientliga planhalvan. Vi måste alla kunna begripa den rädsla som skapas hos många utifrån de förändringar Sverige genomgått. Man måste kunna diskutera den utan att bli stämplad som främlingsfientlig! I radio Studio Ett i måndags fick Ulf en lätt match mot Zaida. Det blev inte mycket bättre den här gången heller. 2-0, till Ulf!


Frågan har de senast dagarna varit mycket uppmärksammad av flera medier (Svd och DN). Tror dock den viktigaste artikeln i frågan är den i DN idag som beskriver hur dåligt introduktionen är i Stockholm, sämre än både Malmö och Göteborg.
Detta är huvudfrågan, kärnan i problematiken. Hur ser vi till att fler lär sig svenska snabbare? Hur ser vi till att fler människors utbildning, yrkesbakgrund och erfarenheter snabbare tas tillvara?Läs denna intressanta rapport från kommunförbundet om SFIn.Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,

onsdag 21 mars 2007

Nystartsjobb ingen succé därför instegsjobb?

Imorse gjorde Rapport ett inslag om hur ”bra” Nystartsjobben går. Särskilt bra skulle åtgärden vara för utrikesfödda. Av 3313 personer hittills fått nystartsjobb har 1006 gått utrikesfödda. Inte så konstigt med tanke på att de utrikesfödda utgör en tredjedel av de arbetslösa. Se AMS senaste statistik. Samtidigt är de en större andel av de öppet arbetslösa (nästan dubbelt). Jag blir mållös när man bara köper beskrivningar så lättvindligt. Snacka om att Littorin lyckas få spinn på inget.
Har tänkt beställa en mer genomgripande analys av vilka de är som får Nystartsjobb. Nästan 70 procent har gått till män. Det har tidigare uppmärksammats av Expressen och DN. Har själv kollat de äldre redan. Endast ca 5 procent av Nystartsjobb har förmedlats till denna grupp. Använde det som underlag för en debatt om plusjobben för äldre som dras in i förtid (se mitt första inlägg efter Littorins och Ibbes). Överhuvudtaget pekar mycket på att de som har en starkare position på arbetsmarkanden får Nystartsjobben. Hörde att en del av dem som fått Nystartsjobb i Stockholm lyfter löner på mellan 50 000-70 000. Hmm?

Det finns en ideologisk invändning mot Nystartsjobben som sällan uppmärksammas. De förmedlas förvisso av AMS, men det sker helt på arbetsgivarnas villkor. Nystartsjobb hjälper inte de med svag förankring på arbetsmarknaden. Nystartsjobben är nämligen inte en tillräckligt attraktiv subvention för arbetsgivarna. Därför kommer Littorin troligtvis att lansera något han kallar för ”instegsjobb”. Arbetsgivare ska få ännu mer rabatt för att anställa vissa grupper.

Säga vad man vill, men duktiga PR-konsulter har högern. Nystartsjobb och nu instegsjobb är utmärkta namn. Låter ju mycket bättre än anställningsstöd och förstärkt anställningsstöd. Och då spelar det inte någon roll att de sistnämnda är bättre för att få ut de arbetslösa som står längst från arbetsmarkanden…förresten Sven Otto, tänkte debattera detta med dig den 10 april!

Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,

Birgitta den frasliberale?

Jag har stor respekt för dig Birgitta Olsson. Vågar gå mot strömmen, tänka annorlunda. Tyvärr var både du och statsrådet Beatrice Ask ute och cyklade igår i debatten om muslimska kvinnor, tycker jag. Vad tycker ni?Läs här.

Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , samhälle, integration, religion, muslimer, muslim, kultur, Birgitta Olsson

tisdag 20 mars 2007

Svenskar firar Nouroz

Idag börjar 140 000 svenskar med rötter i Iran och Kurdistan fira nyår. Kolla in detta häftiga bildspel i Sydsvenskan och lyssna på sista inslaget i andra timmen i Studio Ett den 2o/3 så lär du dig lite mer om denna svenska tradition.

Nouroz mo barak, på er alla!


Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se
Andra bloggar om: svenskhet, nyår, nouroz

Kvinnor fast i religionens namn

Den 29 januari lämnade jag in interpellationen om muslimska kvinnor som är fast i religiösa äktenskap. Idag, nästan 2 månader efter, ca 1440-1500, debatterar jag. Läs mer här om dessa kvinnors situation. Känner mig laddad eftersom svaret jag fått är riktigt uselt. Beatrice, du fattar inte! Såg också Birgitta Olsson (fp) i korridoren. Hon är säkert med. Hoppas det går bra.

I elfte timmen ställde Lars Lejonborg in sin debatt med mig igår om en svensk imamutbildning. För en småbarnsförälder kan sådant vända upp ner på hela tillvaron Lars! Hoppas verkligen du hade något viktig…

Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , samhälle, integration, religion, muslimer, muslim, kultur

måndag 19 mars 2007

Ett osvenskt och ohederligt förslag

Socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) vill att alla som bosätter sig i Sverige ska undervisas i vår värdebaserade lagstiftning. Det i syfte att lära ut vår svenska syn på exempelvis barnuppfostran, jämställdhet och homosexuella till nytillkomna främlingar. Han påstår att syftet är att förebygga hedersrelaterat våld. Det handlar alltså inte om all värdebaserade lagstiftning. Utan bara den som kittlar våra föreställningar om den primitiva främlingen allra mest. Så fyndigt Ulf!

I ett läge där SFI/Introduktionen redan idag får kritik för att inte vara tillräckligt yrkesinriktad och alltför mycket skolbänkslik, vilket du Ulf verkar strunta i, vill du ha ännu mer skolbänksundervisning. Hur går det ihop med arbetslinjen och behovet att korta vägen till arbete för de människor som kommer till vårt land?

Dessutom ska denna undervisning alltså ges alla nyanlända invandrare. Även de som kommer från länder där begreppet heder inte används för att legitimera patriarkal våld. Kanske också de som flyr undan denna typ av våld ska undervisas? Så kollektivistiskt för att komma från ett parti som säger sig företräda individualismens och ett individ tänkande. Kanske anser du att personer som är födda utomlands inte har samma rätt som infödda att betraktas som individer, eller?

Svensk lag ska definitiv gälla alla. Även de som har haft förmånen att slippa fly undan krig och förföljelse i ett land för att bosätta sig i vårt vackra land. Vi har dessutom definitivt mycket att vara stolta över och mycket som vi ska förmedla till nytillkomna. Absolut! Men det tror jag görs bäst i medmänskliga möten, på arbetsplatsen, i grannskapet, mm. Inte genom pekpinnar uppifrån och ner – det brukar bara ge omvänd effekt.

Hela ditt sätt att beskriva problem har drag från kolonialismen. Har du tänkt på det Ulf? Att vi måste uppfostra dem för att rädda dem. Visst måste vi arbeta för att motverka alla former av våld, inte minst hedersrelaterat våld. Men det görs bäst utan att exoticera människor och utan att skuldbelägga hela kollektiv.

Ulf, och varför måla upp problemet i ett skuldbeläggande sammanhang genom att säga självklara saker? Det är som om jag skulle säga till dig: "Ulf, trots att du är moderat måste du också betala skatt". Förhoppningsvis en självklarhet för dig. Men när jag säger det så signalerar jag för andra att det kanske inte är en självklarhet för dig. Någon som lyssnar kanske tyst tänker för sig själv: "Vaddå? Betalar inte Ulf skatt? Ja man ju hört att en och annan moderat som skatteplanerar". På så sätt har jag tillskrivit mig egenskaper som signalerar att jag har hög moral eftersom jag betalar skatt. Samtidig som jag pekar ut dig för att ha sämre moral!

Detta gör att det kan vara svårt att få till en vettig debatt med dig och dina andra allians-kompisar. Det jag är emot är inte det du framför i sak, utan jag ifrågasätter dina intentioner. Du lyckades provocera Zaida Catalan (mp) i Studio ett kl 17. Jag tycker mest du är en tragisk figur som vill locka fram våra innersta rädslor. BUUU, på dig också Ulf!


Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , samhälle, integration, kultur, moderaterna, ulf kristersson, dn

söndag 18 mars 2007

Kulturrevolution: Sista striden det är…

Göran nu lämnar du över till Mona. Du och jag hade ett litet privat psykkrig de sista dagarna. Jag hade blivit kommenderad till din avtackning i riksdagen i fredags. Vi, ett par kollegor från Malmö och Sörmland, skulle mingla med gästerna som skulle tacka av dig mellan 14-17. Det höll på till nästan 18. Den sista delegationen att tacka var det skånska partidistriktet, mitt distirkt alltså. När vi gick fram och tacka tog du till orda: Jasså – du har gått och blivit nyliberal Luciano. Hör ni, ni få ha koll på honom.

Du hade dragit denna slutsats efter rapport inslaget dagen innan. Jag ska erkänna att jag blev duktigt förbannad och svarslös. Men det tog inte slut där.

På lördagen innan kongressen börja var du där igen: Jag menar allvar med vad jag sa igår, sa du när vi möttes i korridoren innan kongressen invigdes. Jag hade ju tänkt en del på din lilla attack så den här gången svarade jag. När jag var mot EMU – då var jag kompis med Sverigedemokraterna. Nu när jag är försiktig i mitt svar om återställandet av a-kassan då är jag nyliberal. Jag känner mig trygg i mina ståndpunkter.

Så höll du ditt tal och därefter gick vi ut för att demonstrera för kollektivavtalen. Efter lunch vad du på mig igen när jag stod och pratade med Lars Johansson. Ni vet att Luciano gått och blivit nyliberal. Den här gången avbröt jag dig och tog jag din arm: Göran ditt tal var bra speciellt den del som handlade samarbetet inom partiet och respekten för att vi kunde tycka olika. Du bröt ut i ett leende.

Göran, jag har haft och har mycket respekt för dig. Din tal- och analysförmåga är unik, men jag har aldrig kunnat förlika mig med delar av ditt ledarskap, inte minst pikandet. Dessvärre har det blivit normbildande och andra har tagit till sig detta sätt att vara. Jag vill ändå tacka för att du ringde mig 1999 efter SSU-kongress förlusten. Du berömde mitt sätt att hantera förlusten.

Med dig Mona har vi en annan stil som blir normbildande. Lite av en kulturrevolution. Ska bli spännande att se var det bär. Men ditt tal Mona lovar gått…
Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , samhälle , socialdemokraterna,

Svennen Mohammed får inte bostad

Återigen bekräftas det som Bostadsbarometern i en debattartikel i DN. Samma metod - situation testing - har använts för att bevisa dsikriminering. Läs mer om den metoden här. Jag hade ju debatt med dig Nyamko Sabuni om det förra veckan om bostadsdiskriminering. Du har lovat att tillsätta en utredning om hur man kan använda denna typ av tester. Jag hoppas det blir snart…


Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se
Andra bloggar om: , integration, , , , svd