torsdag 22 mars 2007

Kristersson(m) vs miljöpartiet: 2-0 - men hur blir egentligen SFIn bättre?

Idag rasar debatten om huruvida man i Stockholm ska undervisa alla nyanlända invandrare i värdelagstiftning på. Bland annat har miljöpartiet och vänsterpartiet inlägg i Svd Brännpunkt. Du kan läsa dem (mp) här och (vp) här. Hade ju själv en del synpunkter för någon dag sen i min blogg.

Yvonne och Zaida, tyvärr tror jag att bara Ulf tjänar på att bli anklagad att spela på den främlingsfientliga planhalvan. Vi måste alla kunna begripa den rädsla som skapas hos många utifrån de förändringar Sverige genomgått. Man måste kunna diskutera den utan att bli stämplad som främlingsfientlig! I radio Studio Ett i måndags fick Ulf en lätt match mot Zaida. Det blev inte mycket bättre den här gången heller. 2-0, till Ulf!


Frågan har de senast dagarna varit mycket uppmärksammad av flera medier (Svd och DN). Tror dock den viktigaste artikeln i frågan är den i DN idag som beskriver hur dåligt introduktionen är i Stockholm, sämre än både Malmö och Göteborg.
Detta är huvudfrågan, kärnan i problematiken. Hur ser vi till att fler lär sig svenska snabbare? Hur ser vi till att fler människors utbildning, yrkesbakgrund och erfarenheter snabbare tas tillvara?Läs denna intressanta rapport från kommunförbundet om SFIn.Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,

8 kommentarer:

Humphrey sa...

Jag håller med helt och hållet. Att göra diskutionen tabu är helt fel väg att gå. Kritik mot Islam, vilken del det än berör, är enligt vissa per automatik främlingsfientlighet. Vi kritiserade och diskuterade dagligen kristendomen och dess synpunkter angående abort och homosexualitet. Därför har vi också lyckats utveckla en friare syn på tillvaron, för kvinnan att bestämma om sin kropp och för homosexuella att slippa leva "i garderoben". Om vi inte får diskutera Islam utan att bli stämplade så kommer nog föraktet och fördomarna öka.
Mvh Humphrey

qaisar sa...

Har skrivit om detta i min blogg. Piis, Q

Zaida sa...

Frågan är inte vem som vinner slaget, utan vem som vinner kriget. Jag hoppas du hjälper istället för stjälper debatten i rätt riktning.

Kalle Larsson sa...

Det är väl knappast nån överraskning, men jag tycker vår artikel säger det som behöver sägas. Har ingen större anledning (eller för den delen vana att försvara miljöpartister, men lite ologisk blir du nog nu Astudillo. Först skriver du själv i ett angrepp på Kristerssons artikel att "Hela ditt sätt att beskriva problem har drag från kolonialismen. Har du tänkt på det Ulf?" och sen anklagar du miljöpartisterna för att de griper till främlingsfientligheten som begrepp. Hur skall du ha det? Hade det varit ok om de skrivit under rubriken "Spel på nykolonial planhalva"?

Då är Mahmoods kritik av mp´s artikel betydligt vassare.

Luciano Astudillo sa...

Hej på er alla!

Jag tycker VPs artikel är bra. Zaida, det är inte min mening att stjälpa utan reflektera kring debatten.
Visst har du en poäng, Kalle, Qaisars artikel är vassare. Jag står för de jag skriver i min blogg och förstår nu att ironi kan missförstås.
Humphrey träffar huvudet på spiken...vi måste kunna diskuter frågorna utan att få "rasism" kastat i ansiktet. Men slutligen: TILLBAKA TILL HUVDSPÅRET - Hur gör vi SFI bättre?

Hälsar

Kalle Larsson sa...

Tack för erkännandet, Astudillo, men jag är inte riktkigt säker på att vi förstår varandra ändå. Du skriver nu "TILLBAKA TILL HUVDSPÅRET - Hur gör vi SFI bättre?" och det kan man väl iofs diskutera hur länge som helst. Men hur kan det vara huvudsaken när vi pratar om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och - just det ja - risken att man gör våld till ett "invandrar"-problem?

Luciano Astudillo sa...

Gäääsp, Kalle!

Kalle Larsson sa...

Stiligt svar. Jag lägger det på minnet.