söndag 18 mars 2007

Kulturrevolution: Sista striden det är…

Göran nu lämnar du över till Mona. Du och jag hade ett litet privat psykkrig de sista dagarna. Jag hade blivit kommenderad till din avtackning i riksdagen i fredags. Vi, ett par kollegor från Malmö och Sörmland, skulle mingla med gästerna som skulle tacka av dig mellan 14-17. Det höll på till nästan 18. Den sista delegationen att tacka var det skånska partidistriktet, mitt distirkt alltså. När vi gick fram och tacka tog du till orda: Jasså – du har gått och blivit nyliberal Luciano. Hör ni, ni få ha koll på honom.

Du hade dragit denna slutsats efter rapport inslaget dagen innan. Jag ska erkänna att jag blev duktigt förbannad och svarslös. Men det tog inte slut där.

På lördagen innan kongressen börja var du där igen: Jag menar allvar med vad jag sa igår, sa du när vi möttes i korridoren innan kongressen invigdes. Jag hade ju tänkt en del på din lilla attack så den här gången svarade jag. När jag var mot EMU – då var jag kompis med Sverigedemokraterna. Nu när jag är försiktig i mitt svar om återställandet av a-kassan då är jag nyliberal. Jag känner mig trygg i mina ståndpunkter.

Så höll du ditt tal och därefter gick vi ut för att demonstrera för kollektivavtalen. Efter lunch vad du på mig igen när jag stod och pratade med Lars Johansson. Ni vet att Luciano gått och blivit nyliberal. Den här gången avbröt jag dig och tog jag din arm: Göran ditt tal var bra speciellt den del som handlade samarbetet inom partiet och respekten för att vi kunde tycka olika. Du bröt ut i ett leende.

Göran, jag har haft och har mycket respekt för dig. Din tal- och analysförmåga är unik, men jag har aldrig kunnat förlika mig med delar av ditt ledarskap, inte minst pikandet. Dessvärre har det blivit normbildande och andra har tagit till sig detta sätt att vara. Jag vill ändå tacka för att du ringde mig 1999 efter SSU-kongress förlusten. Du berömde mitt sätt att hantera förlusten.

Med dig Mona har vi en annan stil som blir normbildande. Lite av en kulturrevolution. Ska bli spännande att se var det bär. Men ditt tal Mona lovar gått…
Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , samhälle , socialdemokraterna,

5 kommentarer:

Adrian Kaba sa...

Haa, klockrent.. Nu slipper vi buffeln!

Luciano Astudillo sa...

Adrian!

Det är nog inte så enkelt. Och man ska akta sig för att kalla andra medmänniskor för buffel.

Hälsar
Luciano

Omerta sa...

Jag har fått mer respekt för Göran P efter att ha sett 2 av 4 avsnitt ut dokumentären om mannen. Han är en underdog och inte en buffel. Skillnad, även om man utåt sätt kanske uppför sig på liknande sätt. Han kommer in från sida (eller underifrån) och inte är lika slipad i kanterna och korrekt som andra som är drillats i partiet genom sina kompisnätverk (som finns i alla partier).

Anonym sa...

Men är det inte ett nyliberalt ställningstagade att inte vilja höja upp a-kassan? Vad händer med lönerna? Arbetsmarknaden? Facket? Maktfördelningen i samhället?

Det är svårt att tro att du var SSU-vänsterns ordförandekandidat -99

Luciano Astudillo sa...

Omerta: Jag får en mer blandad bild av Göran. Tycker delvis som du, men det är lite för mycket dockusåpa för mig...det förminskar Göran, tyvärr.

Anonyma vän: Vi ska definitivt ha en a-kassa som ger alla löntagare en bra inkomsttrygghet. Det kommer vi gå till val på. Jag har dock sagt samma som Sven-Erik Österberg, Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlin. Något sämre klippt i TV men det får jag väl ta på mig...
Belive it or not: Det var jag som kandiderade 1999.

Hälsar