onsdag 21 mars 2007

Nystartsjobb ingen succé därför instegsjobb?

Imorse gjorde Rapport ett inslag om hur ”bra” Nystartsjobben går. Särskilt bra skulle åtgärden vara för utrikesfödda. Av 3313 personer hittills fått nystartsjobb har 1006 gått utrikesfödda. Inte så konstigt med tanke på att de utrikesfödda utgör en tredjedel av de arbetslösa. Se AMS senaste statistik. Samtidigt är de en större andel av de öppet arbetslösa (nästan dubbelt). Jag blir mållös när man bara köper beskrivningar så lättvindligt. Snacka om att Littorin lyckas få spinn på inget.
Har tänkt beställa en mer genomgripande analys av vilka de är som får Nystartsjobb. Nästan 70 procent har gått till män. Det har tidigare uppmärksammats av Expressen och DN. Har själv kollat de äldre redan. Endast ca 5 procent av Nystartsjobb har förmedlats till denna grupp. Använde det som underlag för en debatt om plusjobben för äldre som dras in i förtid (se mitt första inlägg efter Littorins och Ibbes). Överhuvudtaget pekar mycket på att de som har en starkare position på arbetsmarkanden får Nystartsjobben. Hörde att en del av dem som fått Nystartsjobb i Stockholm lyfter löner på mellan 50 000-70 000. Hmm?

Det finns en ideologisk invändning mot Nystartsjobben som sällan uppmärksammas. De förmedlas förvisso av AMS, men det sker helt på arbetsgivarnas villkor. Nystartsjobb hjälper inte de med svag förankring på arbetsmarknaden. Nystartsjobben är nämligen inte en tillräckligt attraktiv subvention för arbetsgivarna. Därför kommer Littorin troligtvis att lansera något han kallar för ”instegsjobb”. Arbetsgivare ska få ännu mer rabatt för att anställa vissa grupper.

Säga vad man vill, men duktiga PR-konsulter har högern. Nystartsjobb och nu instegsjobb är utmärkta namn. Låter ju mycket bättre än anställningsstöd och förstärkt anställningsstöd. Och då spelar det inte någon roll att de sistnämnda är bättre för att få ut de arbetslösa som står längst från arbetsmarkanden…förresten Sven Otto, tänkte debattera detta med dig den 10 april!

Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,

1 kommentar:

Anonym sa...

Är det inte märkligt att du Luciano inte ansr att det är bra att regeringen nu satsar på en grupp människor som stått utanför arbetsmarknaden mycket länge. Ponera att det skulle vara så att många nystartsjobbare är män, men det är väl bättre än ingenting till att börja med. Förändringar och reformer tar som bekant tid. Men Luciano, vad har din regering och ditt parti gjort för arbetslösa invandrare mer än åtgärdspaket som bara varit temporära och inte lett till heltidsjobb? Vad är det du har att stoltsera med under de 12 år ditt parti suttit i regeringsställning?