torsdag 20 december 2007

Till minne av Fuat

Igår medverkade jag i manifestationen till minne av Fuat och mot våldet:


Det finns inget mer smärtsamt än när en nära anhörig, vän eller kamrat rycks ifrån oss i förtid.
Våra tankar går till Fuats fru och dotter, föräldrar och syskon.
Våra tankar går också till hans vänner, kollegor och till assyrierna som mist en viktig förebild och ledare.
Låt mig uttrycka min, men också Mona Sahlins, djupaste medkänsla till er alla.

Den som mördade Fuat angrepp inte bara honom.
Han angrepp kärnan i det Sverige står för.
Han angrepp det öppna, demokratiska och trygga samhället.
Han angrepp alla oss! Och påminde oss om hur bräckligt livet är. Om hur viktigt att det är att ständigt försvara öppenheten, yttrandefriheten och demokratin.

Fuat själv skriver i sin kommande bok: demokrati är inte ett tillstånd – det är en aktiv handling.

Fuat ville påminna oss om att demokratin aldrig får tas för givet. Att grundläggande mänskliga rättigheter såsom frihet, rätten till liv och rätten att kunna forma sitt eget liv - inte alltid är givna.

I Sverige kan de flesta av oss natta våra barn - utan att behöva oroa oss för att vi dagen efter inte ska kunna ge dem vad dem behöver.
I Sverige kan vi säga vad vi vill, skriva vad vi vill - utan att vara rädda att någon plötsligt ska komma och knacka på vår dörr.
I Sverige kan vi delta i det politiska samtalet, i diskussionen - utan rädsla för förföljelse och förtyck.

Men – allt detta får inte och kan aldrig - tas för givet. Det har den som mördat Fuat så brutalt påmint oss om. Demokrati är inte ett tillstånd, det är en aktiv handling. Genom att ha samlats här idag hyllar vi Fuats ord, hans gärning och övertygelse.

Fuat stod starkt och tryggt i sin assyriska identitet. Samtidigt deltog han också som samhällsdebattör och intellektuell i diskussionen kring mångkultur, etnicitet och hur man kan rasera föreställningen om ”vi och dom”.

I takt med globaliseringen har ju Sverige förändrats. Världen har kommit till oss och vi har blivit del av världen. Fuat såg det. Han var ju själv en del av denna förändring.

Fuat drömde om ett bättre Sverige för sin dotter. Fuat drömde, precis som många av oss som samlats här idag, om ett Sverige där svenskhet inte har en viss hudfärg eller religion. Ett Sverige där alla i praktiken ges samma möjligheter och rättigheter, även hans kära dotter. Också här levde han som han lärde: Demokrati är inte ett tillstånd, det är en aktiv handling.


Fuat; din familj, dina vänner och alla vi som delar din dröm ska inte svika dig. Fuat; vi ska leva efter dina ord. Vi gör det idag genom att samlas här och på flera andra orter i Sverige. Vi ska göra det imorgon. Både i ord och i handling. Det är vi skyldiga dig.


Media: DN, DN2, Svd, Expressen, HD, Sydsvenskan, GP, Uppsala Nya Tidning, Corren

onsdag 19 december 2007

Vaxholm, kammaren och Fuat

Enligt EG-domstolen har utländsk arbetskraft inte rätt till samma arbetsvillkor, förutom lön, som svensk arbetskraft, eftersom lag i de flesta fall ger sämre villkor än kollektivavtal.
Detta fullständigt oacceptabelt. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin måste både i ord och handling agera för att värna den svenska modellen. Alla som utför arbete på svensk arbetsmarknad måste få samma villkor, oavsett var de kommer ifrån.

Media om Vaxolm: DN, Sydsvenskan, Ekot

Annars blev det mycket tid i kammaren igår. Hade tre debatter en om politisering av utredningsväsendet med Maud Olofsson, en om Sveriges engagemang för demokratin i Colombia med Carl Bildt samt en om solidaritetsstöd med Nyamko Sabuni. Läs dem gärna!

Ur första debatten: Alla vet vid det här laget att Maud Olofsson sparkade fel Lars-Olof Pettersson. Genom en snabb sökning på Eniro hade man i Regeringskansliet – bara genom att klicka – kunnat ta fram att det finns ungefär 74 Lars-Olof Pettersson. Hade man dessutom ringt Skatteverket skulle man ha kommit fram till att det finns 70 Lars-Olof Pettersson som stavar med f och 220 som stavar med v. Den person som sparkades från den viktiga utredningen som skulle se över företagarnas trygghet var en flitig företagare vars namn vanhedrades i den presskonferens som fortfarande ligger uppe på regeringens hemsida.

Idag ska jag tala på Medborgarplatsen till minne av Fuat Deniz. Det arrangeras manifestationer mot våld i det offentliga rummet i flera universitets- och högskolestäder : Örebro, Stockholm, Göteborg, Uppsala, Lund, Linköping, Jönköping och Norrköping. Kl 18.00. Anslut dig du också.
Här hittar du mer info.

måndag 17 december 2007

Hjältar, hjältar och hjältar

Hjälten Kristian Kabelacs, 16, fick många att gråta i galan igår. Vilken härlig kille (aftonbladet), vilken fighter. Jag blev mycket rörd.

En annan anti-hjälte vår före detta försvarsminister Odenberg (DN debatt):

Vi har nästan ingenting kvar till nationella försvarsuppgifter trots att alliansen gick till val på ett valmanifest där vi krävde "en försvarsbudget som rymmer både nationella och internationella uppgifter".

Tänk så förödande för regeringen att ha honom skällande på försvarspolitiken:

Min amerikanska hjälte, Barack Obama, verkar ge fru Clinton en rejäl match. Yeah! Tack Oprah! (Expressen, Aftonbladet)