torsdag 20 december 2007

Till minne av Fuat

Igår medverkade jag i manifestationen till minne av Fuat och mot våldet:


Det finns inget mer smärtsamt än när en nära anhörig, vän eller kamrat rycks ifrån oss i förtid.
Våra tankar går till Fuats fru och dotter, föräldrar och syskon.
Våra tankar går också till hans vänner, kollegor och till assyrierna som mist en viktig förebild och ledare.
Låt mig uttrycka min, men också Mona Sahlins, djupaste medkänsla till er alla.

Den som mördade Fuat angrepp inte bara honom.
Han angrepp kärnan i det Sverige står för.
Han angrepp det öppna, demokratiska och trygga samhället.
Han angrepp alla oss! Och påminde oss om hur bräckligt livet är. Om hur viktigt att det är att ständigt försvara öppenheten, yttrandefriheten och demokratin.

Fuat själv skriver i sin kommande bok: demokrati är inte ett tillstånd – det är en aktiv handling.

Fuat ville påminna oss om att demokratin aldrig får tas för givet. Att grundläggande mänskliga rättigheter såsom frihet, rätten till liv och rätten att kunna forma sitt eget liv - inte alltid är givna.

I Sverige kan de flesta av oss natta våra barn - utan att behöva oroa oss för att vi dagen efter inte ska kunna ge dem vad dem behöver.
I Sverige kan vi säga vad vi vill, skriva vad vi vill - utan att vara rädda att någon plötsligt ska komma och knacka på vår dörr.
I Sverige kan vi delta i det politiska samtalet, i diskussionen - utan rädsla för förföljelse och förtyck.

Men – allt detta får inte och kan aldrig - tas för givet. Det har den som mördat Fuat så brutalt påmint oss om. Demokrati är inte ett tillstånd, det är en aktiv handling. Genom att ha samlats här idag hyllar vi Fuats ord, hans gärning och övertygelse.

Fuat stod starkt och tryggt i sin assyriska identitet. Samtidigt deltog han också som samhällsdebattör och intellektuell i diskussionen kring mångkultur, etnicitet och hur man kan rasera föreställningen om ”vi och dom”.

I takt med globaliseringen har ju Sverige förändrats. Världen har kommit till oss och vi har blivit del av världen. Fuat såg det. Han var ju själv en del av denna förändring.

Fuat drömde om ett bättre Sverige för sin dotter. Fuat drömde, precis som många av oss som samlats här idag, om ett Sverige där svenskhet inte har en viss hudfärg eller religion. Ett Sverige där alla i praktiken ges samma möjligheter och rättigheter, även hans kära dotter. Också här levde han som han lärde: Demokrati är inte ett tillstånd, det är en aktiv handling.


Fuat; din familj, dina vänner och alla vi som delar din dröm ska inte svika dig. Fuat; vi ska leva efter dina ord. Vi gör det idag genom att samlas här och på flera andra orter i Sverige. Vi ska göra det imorgon. Både i ord och i handling. Det är vi skyldiga dig.


Media: DN, DN2, Svd, Expressen, HD, Sydsvenskan, GP, Uppsala Nya Tidning, Corren

1 kommentar:

Leo Sundberg sa...

Jag tycker det är lite paradoxalt att klumpa ihop så väsenskilda begrepp som mångkultur och demokrati.

Majoriteten av folket, och framförallt sossarnas egna kärnväljare (och jag), är mot idén om ett mångkulturellt samhälle. Åsikten bland gemene man är att den som flyttar hit måste anpassa sig till de som bor här. Vilket jag tycker är rätt, eftersom vi måste göra samma sak om vi flyttar till andra länder.

Hade demokratin fått råda hade invandringen varit mindre, och mångkultur hade inte existerat som politiskt paradigm. Att såna som jag inte röstar på sverigedemokraterna beror på att man inte gillar deras politik angående fackliga rättigheter, hårdare a-kasseregler med mera.

Tog man upp invandringen till folkomröstning skulle sd ensamma vinna en jordskredsseger mot alla riksdagspartier + bokstavsvänstern tillsammans. Eliten har helt enkelt inget folkligt stöd för dagens invandringspolitik.

Att du sen inte håller med mig respekterar jag förstås. Men du borde respektera mig och alla som är trötta och förbannade på dagens invandring.

Risken med en sån här politisk paketlösning blir ju att sossarnas trygghetspolitik och fackliga rättigheter också röstas bort när fler och fler väljer att rösta på sd för att visa sitt missnöje (vilket jag inte klandrar de för; funderar på att göra det själv).Själva mordet är precis som du säger ett angrepp på ett bra samhälle, därom kan vi vara ense.