lördag 17 november 2007

Littorin: vem är gubben i lådan?

Idag(igår) hade jag tre egna debatter mot Littorin: Uppmuntran att teckna kollektivavtal, Jobb för arbetslösa svenskar i Danmark, Ökande intresse för fasta jobb hos unga och därutöver medvarkade jag i en debatt om a-kassan.

I den sa jag:

Ett år har gått av borgerlig politik på arbetsmarknadens område. Det är nu man kan börja utvärdera vad som har hänt. Vi ser att trots brinnande högkonjunktur är långtidsarbetslösheten ett stort problem för sittande regering. Man har förstört a-kassan fullständigt så att ungefär 360 000 människor har flytt den eftersom de inte känner att den ger den inkomsttrygghet som de är beroende av.

Det är inte lika kul längre för den borgerliga regeringen heller. Inte ens den ständigt leende ministern tycker att det är roligt längre. Att vara arbetsmarknadsminister var inte det roligaste han har gjort, sade han i Kommunalarbetaren som han tidigare citerade. Han har känt sig som gubben i lådan på Gröna Lund. Så fort hans huvud har poppat upp har det varit någon där som har slagit på honom. Så beskriver Littorin sitt första år som arbetsmarknadsminister. Har det inte varit fackföreningsrörelsen som har skällt på honom så har det varit arbetsgivarna. På så sätt vill han positionera sig som liggandes någonstans i mitten.

Har det varit så jobbigt är det bara att lämna. Vi är beredda att ta över. Ta med dig hela klabbet! Vi är beredda att ta över från i morgon om det skulle behövas.

Låt oss uppehålla oss vid bilden från Gröna Lund och gubben i lådan, för den är tilltalande. Jag skulle vilja beskriva det så här i stället: Littorin har bjudit alla sina kompisar i regeringen. Han har givetvis bjudit Fredrik Reinfeldt, statsministern själv. Anders Borg har kommit med, för han är ju en av tänkarna bakom strategin med den nya jobbpolitiken. Maud Olofsson och Jan Björklund är med. Och Hägglund också – jag höll på att glömma honom! Alla var med. Man tog Djurgårdsfärjan över till Gröna Lund, och så gick man direkt till spelet med gubben i lådan. Där har man nu stått i ett år. De som har poppat upp har varit de sjuka och arbetslösa. Där har man stått och bankat och bankat under ett helt år. Man har inte bekämpat arbetslösheten, utan de arbetslösa och de sjuka.

Nu har det gått ett år. Vi kan se att en bärande del i den borgerliga jobbpolitiken totalt har misslyckats. Det gäller försämringarna i a-kassan. Vi såg det i går när SCB presenterade sin senaste statistik. Man konstaterade att 153 000 nya jobb kom till under det sista året socialdemokratin hade makten. 81 000 nya jobb kom till under det första året som Littorin har haft makten. Då säger Littorin: Ni tricksar med siffror! Men då går vi till Eurostat. De trixar säkert också med siffror – eller hur, Littorin? Eurostat konstaterar att alla 25 EU-länder har haft en ökad sysselsättning oavsett om det har varit en höger- eller en vänsterregering. Sverige är inte Europamästare i sysselsättning. Vi ligger på delad åttondeplats.

Vi konstaterar bara utifrån detta att en bärande del i den borgerliga jobbpolitiken – att ge sig på sjuka och arbetslösa – totalt har misslyckats. Vi såg till att det kom fler nya jobb under det sista året vi hade makten utan att ge oss på sjuka och arbetslösa. Medge att ni har misslyckats! Ni har bara vidgat klyftorna och gett er på dem som fortfarande är arbetslösa.


Media: Svd, Svd

torsdag 15 november 2007

Älska fotboll

I Sydsvenskan har jag blivit angripen för mitt engagemang för fotbollen av Waldemar Ingdahl, VD för tankesmedjan Eudoxa . Här kan du läsa hela hans inlägg.

Här hittar du nu också min replik i Sydsvenskan (publicerades idag). Och vill du läsa hela min replik som jag skickadetill tidningen så håll till godo:

Waldemar Ingdahl, vd för tankesmedjan Eudoxa, har reagerat på en riksdagsmotion där jag vill att regeringen ska snabbutreda helheten av de villkor och krav som omger svensk elitfotboll i syfte att förenkla och stötta verksamheten.

Fotbollen används ofta som en metafor i debatten, mycket oftare än någon diskuterar sportens egna förutsättningar och villkor. Ingdahl själv kritiserade för några år sedan en grupp professorer som använde fotbollsmetaforer i en debattartikel om forskning. Men nu använder han min motion för att få fram sina synpunkter om skattesystemet i största allmänhet. Visst radar han upp aktuella händelser från fotbollens värld, men fotbollens villkor är han inte intresserad av att diskutera.

Jag skulle kunna säga mycket om Ingdahls åsikter om skattesystemet. Många av hans argument känner jag igen från 80- och 90-talens mest nyliberala tankesmedjor. Orden och gesterna är stora. I ett tal nyligen kallar Ingdahl Sverige för ”skattehelvetet”. Han glömmer regelmässigt att arbetsgivaravgiften till största delen är försäkrings- och pensionsinbetalningar som i sin tur är avstått löneutrymme. Allting är skatt för Ingdahl och skatt är per definition något ont.
På en punkt har han däremot rätt. ”Vill man kunna konkurrera globalt krävs ett gott företagsklimat och rimliga skattesatser generellt”, skriver han i sin artikel. Så är det och den diskussionen tänker jag ta i socialdemokraternas jobbrådslag. Men allting kan inte vara riktigt så illa som Ingdahl beskriver det. Generellt sett klarar sig ju Sverige ganska bra i den internationella konkurrensen.

Med min motion vill jag inte sätta fokus på företagarnas villkor, utan på fotbollens. Bakgrunden är skillnaderna mellan svenska och danska skatteregler. Förenklat blir det nästan dubbelt så dyrt för en svensk klubb att betala samma lön som spelaren erbjuds i Danmark. Det beror på att utländska fotbollsspelare får skattelättnader i Danmark under tre år. Samtidigt betalar arbetsgivaren (klubben) ytterst låga sociala avgifter. I Sverige finns också en expertskatt ("artistskatten") som även omfattar idrottare, men den gäller bara i sex månader. Djurgårdens IF har försökt driva frågan i EU, men hittills har det gått trögt. Därutöver dömde nyligen regeringsrätten Degerfors IF att betala 1,3 miljoner i moms för spelarköp mellan 1994-1997. Domen är prejudicerande. Det innebär att alla utlandsvärvningar framöver blir 25 procent dyrare.

Lägg därtill den borgerliga regeringens hantering av idrotten och stödet till idrotten. Istället för att ta tillvara det Idrottsutredningen kommit fram till valde Anders Borg (m) att begrava frågan genom att tillsätta en ny utredning. Den har fått i uppdrag att arbeta nästan hela mandatperioden.

I den fotbollsklubb där jag har varit ordförande, MABI, lärde jag mig mycket. Klubben hade ett medvetet mål att både satsa på bredd och elit. Bredd för att fotbollen innebär en oerhört stor social insatsen i en stadsdel som Rosengård. Elit för att ungdomarna där ska ha ett mål att drömma kring och sträva efter.

Fotbollen är världens största folkrörelse. Den engagerar massor av människor. Fotbollsklubbar är ofta viktiga varumärken för de orter eller de stadsdelar där de har sina säten. De är identitetsskapande och skapar en rad andra positiva värden. Det har varit min utgångspunkt när jag skrev motionen.

Svensk fotboll har under alla tider hävdat sig väl internationellt. Det beror bland annat på en medveten politisk satsning som gjorts på sporten. Det gäller alltifrån aktivitetsstödet, till den breda ungdomsverksamheten, till satsningar på aktivitetsytor. Bredden har gett förutsättningar för en bra elit.

Jag tror dock inte att den strategin kommer att räcka om vi i Sverige har ambitioner att någon gång få ett svenskt klubblag som spelar i Champions League. Fotbollen har blivit ”big business”. Då krävs det att alla vi som älskar fotboll funderar på hur vi kan stödja den. Staten, kommun och inte minst näringslivet behöver tänka igenom sina roller.


Gärna ett bättre företagsklimat och rimliga skatter, men det är inte därför FC Porto omsätter lika mycket som alla allsvenska klubbar tillsammans.PS. Jag tycker att den längre versionen är bättre än den ledarsidan kortade ner. DS


Övrig media: Svd, Svd2, DN

onsdag 14 november 2007

Night Vintage makeover

Var på prisutdelning på So Fashion by Rookies. Där korades idag Night Vintage makeover. Här hittar du alla 10 finalister (fina bilder). Priset gick till Sanna Mattsson. Från en ljusbeige trenchcoat i vindtät poplin och en brun t-shirt i bomullsjersey som hon inhandlat på Myrorna skapade hon följande kreation.

Grattis Astrid Lindgren!

Det har gått fem år sedan Astrid Lindgren somnade in i sitt hem på Dalagatan i Stockholm, men intresset för Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Madicken och hennes andra skapelser lever i allra högsta grad, skriver Svd

Och visst känns det så. Som få har hon lyckats skapa en värld som fascinerar miljoner barn och en hel del vuxna.

Media: Svd, DN

tisdag 13 november 2007

Borgs omsorg om barnen

Borg vill satsa på barnen och barnomosorgen (Svd)...men det gäller uppenbarligen inte alla barn,


PS. Ser att Reinfeldt fortfarande har mer stöd en Sahlin, enligt Svd, DN. Konstaterar dock att Reinfeldt tappar och Sahlin ökar. Jag är inte överraskad. Hur jämställda vi än uppfattas i Sverige finns det en tveksamhet inför att välja en kvinna till det högsta ämbetet. DS.

En riktigt tråkig Norgehistoria

Medan vi i Sverige firar vår svenska fotbollskung Zlatan har norrmännen fått riktig dille. Läser i DN att:

Fyra svenskar med turkisk bakgrund skulle åka på fotbollslandskampen mellan Norge och Turkiet på lördag. På måndagen drog norska fotbollsförbundet tillbaka biljetterna. Orsak: Svenskar med turkiska namn förbjuds sitta med norrmän.

Som en av grabbarna sa i SVT Godmorron: Nu handlar det inte längre om fotboll, utan om mänskliga rättigheter. Det är ytterts kränkande.

En riktigt tragisk Norgehistoria.Media Zlatan: Svd, Sportbladet, DN

Kaxigt Peter!

Den här kille är grym. Se och njut.Media: DN

söndag 11 november 2007

Maud: Vi kan inte vänta på dig

Maud Olofsson har lämnat walk over i frågan om att stötta entreprenörer och småföretagare. Skatten höjdes för de minsta företagen redan första året, regelkrånglet har ökat inte minskat det första året med den borgerliga regeringen och utredningen som skulle titta hur på trygghetssystemen anpassades för att bättre omfatta entreprenörer har skrotats.

Vi kan inte vänta på att Maud pratat färdigt. Vi måste förbereda oss för maktskiftet 2010. Därför har vi bjudit in den tidigare utredaren och en del företagare för att göra en "miniutredning" kring hur socialförsäkringssystemen bättre kan stötta entreprenörer och småföretagare. Jag ska leda gruppen. Det ska bli kul.

Såg att Maud Olofsson intresserat sig för Svenskt mode. Jag hade ju debatt med henne föra riksdagsåret. Då betonade jag inte minst idé om att göra mode till en del av Sverigebilden:

Mode kan bli ett sätt att marknadsföra Sverige internationellt, precis som har skett med svensk design, sa jag då.

Här hittar du hela debatten. Kanske jag har jag inspirerat henne lite? Det är bra synd att hon så ensidigt betonar stödet till mode som ett stöd att stärka kvinnligt företagande. Ska slänga in en ny interpellation om detta.