fredag 19 oktober 2007

Pakistans blodbad

Fruktansvärt. Sjukt. Grymt.

Attentatet som mördat ett hundratal och skadat hundratals oskyldiga skakar en hel värld. Det finns ingen ursäkt. Ingen förmildrande omständighet. Bestialiskt.

Samtidigt måste Pakistan demokratiseras. Förtryck föder och göder extremism. Den används av dårar för att legitimera detta sinnessjuka dåd.

Media: Svd, DN

onsdag 17 oktober 2007

Idag fixar vi det!

Ska till Råsunda idag. Idag fixar svenska landslaget EM-biljetten. Sveriges bästa spelare är med.

Media: DN, Svd, Banks (AB)

Det kommer pratas om denna debatt

Djävulen syns i detaljerna och det är i prioriteringarna som skillnaderna märks, sa Mona Sahlin i debatten. Det är denna mening som kablas ut i media idag. Men den viktigaste konstaterandet, tror jag, i debatten är följande: det är skillnad på vad ni gör och vad ni säger!

Reinfeldt, Borg och Littorin kan fortsätta prata sig varm om arbetslösa, för minskade klyftor och ökad trygghet. Men vad gör den borgerliga regeringen? Hur förklarar de hänsynslöheten och orättvisorna i sin politiken?

Dessutom: Mona Sahlin vågade vara sig själv. Det är detta man kommer prata om. Det var denna dagen partiledaren Sahlin fullt ut blev statsministerkandidaten Sahlin.


Media: DN, Svd, DN2

Migrationsverkets svarta lista

Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson är starkt kritisk mot många kommuners flyktingmottagande. Han pekar ut 14 kommuner för att de utan "godtagbara argument" låter bli att ta emot asylsökande och andra nyanlända. Bra rutet!


Media: Ekot, Svd, DN, Svt

tisdag 16 oktober 2007

Nybyggarkampanj på g

ALMI och IFS körde idag igång en kampanj för att informera om möjligheterna att starta företag för de som inte är födda här. Ska bli kul att ta emot dem den 30/10 i Riksdagen.

Här kan du läsa om kampanjen.

Media: Dagens Media

Ett nej är ett nej

Sitter på en hearing om ungdomars arbetsmarknad när jag nås via sms. "Det blev en fällande dom. 4år". Känner mig lättad. Jag var ju på rättegången. Och har funderat mycket på vad som egentligen krävs för en tjej ska få rätt. Lagen verkar funka. Samtidigt bör man nog ändå se över lagen. Här kan du en motion som jag, tillsammans med några kollegor, skrivit om det som heter: grov oaktsamhet våldtäkt

Ett nej är alltid ett nej, säger domare Ewelöf. Tydligare än så kan man inte säga det.

Media: Svd, DN, DN2

måndag 15 oktober 2007

Tillbaka till min gata

Avslutade kvällen på mitt gamla fritidshem som numera är en fritidsgård. Träffade ett 20-tal ungdomar över 20 år. Kändes bra. Bra samtal om svenskhet, politik och segregation. Hoppas mitt budskap gick fram: Omfamna Sverige och svenskheten. Älska ditt land. Kräv att det älskar dig tillbaka.

De tittade på mig lite skeptiskt och en sa:

"Varför ska jag kalla mig svensk när jag aldrig behandlas som det?"

Jag har förståelse för hans resonemang. Men det är fel att vända vårt land ryggen, tycker jag. Jag låter ändå frågan hänga i luften. Hoppas kan den ge någon en tankeställare.

Littorin: Ge dessa unga människor ditt stöd!

Varför är det så tyst om deras fight? Varför åker inte riksmedia till Kristianstad och pratar med dem? Varför har så få uppmärksammat Petra (21 år), Jenny (24 år), Johan (22 år) och Frida (24år)?

Träffade idag fyra av de åtta ungdomar som till slut fick nog och gick till sin fackföreningsrörelse och bad om hjälp för att få jätteföretaget VideoMix Syd att teckna kollektivavtal. Dessa slåss så att alla 250 anställda i företaget ska garanteras ob-tillägg och bra försäkringar. Efter år av trixande fick de nog.

De har tackat nej till "närvaropremien" som ägaren Kent Olsson infört till de som arbetar trots strejken. De har vågat säga nej till de ständiga förändringarna i den sk. bonusen som bara blev mindre och mindre för vart år som gick. De kräver bara anständiga löner och rättvisa spelregler.

Deras mod borde uppmärksammas. Deras kamp borde skildras. Littorin om du menar allvar med vad du sagt om kollektivavtalen borde du ge dessa ungdomar ditt stöd! (Lämnar in en interpellation imorgon)

Petra, Jenny, Johan och Frida jag tackar allra ödmjukast för att jag fick chansen att träffa er. Ni har mitt helhjärtade stöd. Tack. Ni kommer att fixa det!

Vad tycker alliansen egentligen, Hägglund?

Jan Björklund vill förbjuda religiösa inslag i skolornas undervisning uppger DN. Som vanligt uttalar sig Björklund rakt och enkelt:

Nu blir det glasklart: det kommer inte att vara tillåtet. En del uttalanden från fristående skolor har gett en väldigt oroande bild.

Samtidigt säger kristdemokraten Gunilla Tjernberg när hon i Ekot idag kommenterar Skolverkets rapport om de religösa friskornas brister:

Det pågår ett märkligt drev gentemot de konfessionella friskolorna, där ingen tydlig har kunnat förklara vad problemet är. Det har levererats väldigt många luddiga besked, och väldigt lite fakta.

Militärstrategen Björklund vet vad han sysslar med. Han vet att Ekot kommer att gå ut med nyheten idag på morgonen och går ut offensivt innan i DN. Attack är bästa försvar, tänker han. Men var står egentligen hans allierade? Vad säger Hägglund? Vågar han sig ut? Kd ligger nära spärren redan på grund av alla brutna vallöften (fastighetsskatten och bensinskatten)? Vågar han gå emot sina kärnväljare igen? Abortfrågan har ju redan skadat Kd?

Vad säger du nu Sabuni?

I en stor undersökning som offentliggörs idag visar det sig att Sverige är bästa på integration. Det är The Migrant Integration Policy Index (MIPEX) som gjort studien. I den aktuella undersökningen har forskarna studerat invandrarpolitiken i EU-länderna när det gäller nyckelfaktorer som påverkar invandrarnas liv. De har undersökt 140 faktorer, bland dem invandrarnas rättigheter i arbetslivet, möjligheterna till permanent bosättning, möjlighet för familjer att förenas med dem och lagar som bekämpar rasism och fördomar.

Ska bli intressant att höra Sabunis kommentar. Har hon mage att hävda att det är deras politik som gör Sverige så bra? Det vore en skandal av stora mått. Eller är hon så stor att hon ger oss socialdemokrater cred för att vi kanske inte gjorde allt fel?

Med detta sagt tror jag att Sverige kan göra ännu mer för att förbättra integrationen. Men det är en annan sak.

Media: DN