torsdag 15 mars 2007

Svenska modellen under attack när socialdemokratin söker ny provisorisk utopi

Idag lyssnade jag på en debatt mellan Jonas Malmberg (ALI), Kent Brorsson (Svenskt Näringsliv), Erland Olausson (LO) och Samuel Engblom (TCO) om kollektivavtalen. Arrangörer: Alliansen. Det är uppenbart att borgerligheten vädrar morgonluft. När de pratar om proportionalitet vid blockader handlar det bara om att flytta balanspunkten där man minskar makten för löntagarna. Klasskamp a la 2007, tänker jag.

Efter möte uppmärksammar jag att Ingvar Carlsson och Ann-Marie Lindgren via den socialdemokratiska tankesmedjan släppt en ny bok som heter ”Vad är socialdemokratin?”. De tror att det blir skärpt konflikt om fördelningspolitiken. Ingvar menar att valet var inledningen på systemskiftet som får betydelse på svenska modellen. Också DN uppmärksammar den nya boken.

Jag håller med. Med små små steg håller högerregeringen på att urholka den svenska modellen. Utförsäljning av gemensamma resurser, attacker mot facket och löntagarnas rättigheter och skydd och alltfler marknadslösningar.

Socialdemokratin söker ny stil och delvis ny politik. Vill återknytta till folkrörelsetraditionen och samtidigt fånga de nya trenderna. Jag själv ser framemot kongressen. Har också möjligheten att tycka till i media, imorgon bitti 0715 i Godmorron Sverige och ikväll 20.30 i Rapport (går att se i efterhand).Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,

Andra bloggar om: , samhälle , socialdemokraterna,

Vad har du emot Pan Pizza Mauricio Rojas?

Läser i folkpartiets medlemstidning NU nr 11/07 att du vill han en ny integrationsmodell som ska bygga på gemensam botten med följande tre gemensamma ingredienser: respekten för gemensamma lagar, målmedveten strävan efter värderingsmässig förändring hos dem som kommer till oss och den är tredje behovet av att dela vissa gemensamma referenspunkter som har med mottagarlandets historia och kultur såsom exempelvis språket. Den sistnämnda definierar du som ”ännu mer kontroversiell”. Mångfalden ska vari det som vi i övrigt vi lägga på pizza.

Mauricio snart är det bara du i hela Sverige som tycker att kravet på ett gemensamt språk i Sverige är "ännu mer kontroversiell" fråga. Dessutom har du inte riktigt hängt med i utvecklingen. Idag finns också pizzor som fiberrikt mjöl, de bottnar som har ost i själva botten som extra ingrediens och så finns den amerikanska Pan Pizzan. Vad har du emot dem?

Poängen är, vilket gör hela din liknelse feltänkt, att också den gemensamma botten har förändrats genom tiden. Ibland genom internationella influenser andra gånger genom nationella ställningstaganden. Lagen mot barnaga och sexköpslagstiftningen är två exempel. Dessutom måste vi svenskar, även om det inte är just din starka sida Mauri, ödmjukt erkänna att inte allt vi bestämt, gör eller tänker är 100% riktigt och rätt för all framtid.

Kultur flyter ihop och skapas gång på gång på gång här i Sverige och historien den skapar vi tillsammans, ständigt, alla vi svenska som har förmånen att dela på denna vackra del av världen. Ta inte Pan Pizzan i från mig!


Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se
Andra bloggar om: , invandring, integration, Rojas, kultur, svenskhet,

Lämna inte Stockholm åt stockholmarna...

Carin du har flera kloka synpunkter i din artikel i DN om att inte lämna Stockholm i sticket. Flera av de frågor du tar upp är frågor som också vi brottas med i Malmö och Skåne. Jag tror att vi måste skärpa upp politiken på flera områden för att möta väljarna i städerna. Vi socialdemokrater måste klara av att se storstadens dilemma. Å ena sida hög tillväxt och utveckling, å andra sidan segregation, utanförskap samt brister i välfärden. Å ena sida framgång och karriärsmöjligheter, å andra sida svårt att få tiden att räcka.

Det har förundrat mig länge att vi inte lyckas med det vänstern gör i andra länder. Många av väldens huvudstäder är s-styrda, ibland till och med trots borgerliga regeringar nationellt. Exempelvis Washington, London och Köpenhamn. Finns det något att lära?

Andra bloggare: Jonas Morian, Johan Sjölander. Åsa Westlund
Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , samhälle , socialdemokraterna, stockholm, Carin Jämtin

onsdag 14 mars 2007

Littorins sista leende?

Du har kallats den leende ministern. Du har hittills varit hal som en ål och låtit det mesta rinna av dig. Men något vad annorlunda sist vi debatterade Plusjobben (protokollet hittar du här). Du var arrogant, dryg och sur. Hmmm…jag förstår dig:

- Långtidsarbetslösheten bland ungdomar har ökat med 200% sedan du tog över.
- Arbetsförmedlingarna förmedlar tom färre starta eget bidrag. Men vad hade du trott med den drastiska neddragningen av stödet ni genomförde i stödet till arbetslös.
- Du behöver runt 22 miljarder för att fixa en jobb- och utvecklingsgaranti. Pengar som Borg troligtvis inte kommer ge dig.
- Dina vänner är riktigt besvikna på dig för att du kramar kollektivavtalen. Vad sa dem till dig i Örebro i helgen på er kommunkonferens? Eller dem pratade inte alls med dig? Jobbigt.
- Nystarsjobben som skulle vara lösningen med stort L visar sig ge undanträngningseffekter, ger inte stöd till de som står lång från arbetsmarkanden och förmedlas till män framför kvinnor.
- 18 000 plusjobbare riskerar en förtida uppsägning på grund av de avtalsbrott kommunerna upplever. Men vad trodde du med alla ändringar ni gjort i stödet till plusjobbsanställningarna?
- Tro inte heller att folk glömt attacken du genomförde mot vanliga svenskars inkomsttrygghet, dvs alla försämringar du genomförde i a-kassan. Dessa böjar kännas av nu.
- Får du pengar av Borg till AMS för att hantera flyktingmottagningen? Sabuni har ju sagt att AMS ska komma in tidigare.

Nu har du och dina kompisar tur med konjunkturen. Fler kommer i arbete. Men din uppgift är ändå övermäktig. Och vad händer om konjunkturen vänder…

Musik att softa till

Vad lyssnar du på? Ljust nu är det Gotan Project som fångat mitt intresse. Tack Martin! Kan inte så mycket om dem men gillar du tango och elektronisk musik tänk så coolt det blir när man mixar det.


Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: kultur

Brev från hotade kvinnor

Jag kommer att vara den förtryckta kvinnans försvare”


Mohammed


Då ankom breven jag lovats. Det är värre än jag förställde mig. Skickade till Islamic Center av desperata kvinnor som är fast i gamla äktenskap. Det kanske är svårt förstå för den som inte vet. Det tog tid för mig att begripa detta nya, men tyvärr allt för vanliga, svenska problem.

När vi skiljer oss i Sverige burkar det ske genom att man lämnar in ett papper till tingsrätten. Det brukar räcka. Har man konflikt får går man till domstol och löser det där. Skulle det fortfarande vara problem kan exempelvis kvinnor som hotas och förföljs få samhällets stöd. Men när Sverige nu är mångreligiöst fångar inte traditionella strukturer alla problem som eventuellt kan uppstå.
I alla kulturer finns det män som kränker och utnyttjar kvinnor, som förvägrar sina livspartner skilsmässa och använder hot, misshandel och utpressning mot dem. När det gäller muslimska kvinnor kan utpressningen handla om att de ska efterskänka sin hemgift, att de ska ta tillbaka en anmälan om misshandel eller överlåta hela vårdnaden om gemensamma barn på mannen för att han ska medge skilsmässa. Hur är detta möjligt?

Allt detta går eftersom det enligt den muslimska seden är mannen som ska ge kvinnan skilsmässa. Man kan ha mycket synpunkter på detta. Det har jag, men det är inte poängen. För de kvinnor som inte är bundna av sin tro eller sina traditioner är det heller något problem. Man går helt enkelt den vanliga vägen.


Men för de kvinnor som av olika anledning vill eller måste hålla fast vid religion eller tradition riskerar de hamna i ett helvete. Då behöver man mannens medgivande. Breven jag fått beskriver detta helvete. En del av breven är på arabiska. Kvinnor som inte orkar mer, som fundera på att ta sitt liv och som utsätts för psykisk terror i vårt land.

I ett muslimskt land skulle dessa kvinnor kunna vända sig till en domstol. Mannen hade blivit dömd till att skilja sig. Här i Sverige, tror vi, det räcker med domen i tingsrätten. Därutöver är det så att tingrättsdomen bara leder till att mannen kan gifta sig igen. Medan kvinna förblir ofri. Jag skulle inte vilja ha sahria-domstolar i Sverige. Men då måste Sverige se detta problem och hjälpa dessa kvinnor. Jag äcklas av breven. Minns de kvinnor jag träffade för något år sedan. Debatten mot Beatrice Ask på tisdag blir viktig...
Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , samhälle, integration, religion, muslimer, muslim, kultur

tisdag 13 mars 2007

En ovanlig dag på jobbet

Idag tackades Göran Persson av oss i riksdagsgruppen. Det är inte alla dagar det händer. Känns lite historiskt. En epok lämnar plast för en ny. Han höll ett kortare tal om Sveriges roll i världen och hur han såg på Ansvarsutredningen kopplat till möjligheterna att bedriva en generell välfärdspolitik. Oavsett vad folk säger är det en sak jag vill slå fast: få kommer ens nära Görans förmåga att tala. Han har varit en grym agitator och det är en av anledningarna till att vi med honom haft makten 12 år i rad. Få partier i moderna demokratier kan visa på det. Blev dock lite orolig för det han sa om att arbeta åt svenskt näringsliv. Läste om det i Sydsvenskan också…hoppas du använder din fingertoppskänsla Göran!

Annars hade jag ju de tre interpellationsdebatterna idag: Littorin var märkbart irriterad. Han är pressad. Kan det vara budgetförhandlingarna som skuggar? Eller förstår han att 18000 plusjobbare hänger löst? Mina två debatter mot Sabuni var intressanta. I den om flyktingmottagandet kan jag konstatera att vi nu skickat en tydlig signal. Men finns insikten? Återstår att se. Men migrationsminister Billström verkar ju definitivt inte ta sin uppgift på allvar när han tror utställningsmontrar ska leda till att fler kommuner tar emot. Dessutom fick jag veta att samma Billström vill skriva en gemensam artikel med oss socialdemokrater för att övertyga fler kommuner att ta emot ensamkommande barn! Så pinsamt.

I debatten om bostadsdiskriminering fick jag ett positivt besked. Ministern avser tillsätta en utredning som ska undersöka hur man kan använda sig av ”situation testning”, sk diskrimineringstester, för att bland annat få fram bevis att diskriminering förekommer. Detta är en nyhet, men media nappar nog inte...får se.
Debatterna går att hitta på riksdagens hemsida imorgon.
Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , , Sabuni, samhälle, invandring, flyktingar, integration, diskriminering, Göran Persson, socialdemokraterna

Islamic Center en svensk institution

När jag besökte Islamic Center igår lämnade 55 pedagoger byggnaden. De hade varit där på studiebesök. Tredje studiebesöket den dagen. I veckan som kommer besöks moskén av en minister och representanter från den brittiska ambassaden. Den 22 mars kommer folk från USA.

Den som besökt centret vet att de har en mycket pragmatisk inriktning på islam. De skiljer tydligt på politik och religion. Utövare från världens alla hörn kommer dit. Jag skulle vilja påstå att det inte finns någon annan muslimsk institution i Sverige som bättre än Islamic Center uttrycker svensk islam i dag i vårt land.

För Malmö har IC kommit att bli en självklar del av den malmöitiska stadsmiljön och en viktig aktör för ökad integration i vår stad. Där finns fredagsbönen och de dagliga bönerna, rådgivning vid äktenskapliga problem, skolor för ungarna och fritidsverksamhet. Där finns också hjälp vid begravningar med tvättning och svepning och finns läkare – allt i ett center som man själv byggt.

Moskén har nyligen bjudit shia-muslimer att fira sina särskilda helgdaga. Ashura i januari. Inget som media uppmärksammat som vanligt. När det i andra delar av världen pågår regelrätt krig mellan shia-sunni muslimer så går man till samma moské i Malmö.

Mötet med mina vänner föreståndaren och familjerådgivaren var givande. Problemet med kvinnor som inte lyckas få muslimsk skilsmässa är allvarligt. Jag kände mig äcklad när jag lämnade IC….för jävligt! Lovar skriva mer om detta fenomen framöver. Nu måste jag dra till Södertälje...

Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,

Andra bloggar om: , samhälle, integration, religion, muslimer, muslim, kultur

måndag 12 mars 2007

Debattartikel i Sydsvenskan om flyktingmottagning imorgon

Jag och de andra s-ledamöterna från Malmö skriver en artikel imorgon i sydsvenska. Artikel följs av debatten i riksdagen. Jag kan för er bloggläsare avslöja att artikeln handlar om den borgerliga regeringens misslyckande i att skapa ett värdigt flyktingmottagande. Sabuni och Billström slår sönder den nuvarande strukturen för flyktingmottagandet samtidigt som antal asylsölande ökar avsevärt. Den som drabbar är den mest utsatta individen. Vill ni läsa mer får ni köpa Sydsvenskan imorgon eller surfa till deras hemsida.

Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , , Sabuni, samhälle, invandring, flyktingar, integration, irak,

Snoop som förebild?


Läser i Aftonbladet att du gjort bort dig Snoop Dogg. Jag måste medge att jag inte förstår hur du tänker och agerar. Många ser upp till dig på många sätt eftersom du är ett geni, …jag blir så förbannat besviken! Även om det visar sig att du inte är skyldig tycker jag att du ska välja ditt sammanhang med större omsorg.
Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , samhälle, snoop

Snoop Dogg för att klara kommande dagar

Åker hem till Malmö imorgon bitti men åker till Stockolm samma dag på kvällen. Ska träffa familjerådgivaren på Islamic Center för att diskutera två interpellationsdebatter jag har nästa vecka igen. Den ena handlar om svensk imamutbildning, den andra om rätten för muslimska kvinnor att skilja sig. Behöver uppdatera mig inför dessa debatter.

På tisdag förmiddag ska jag besöka Södertälje för att komplettera min bild av flyktingmottagningen i Malmö med den i Södertälje. Har ju en debatt med Nyamko Sabuni senare på tisdagen om flyktingmottagningen.

Utöver den har jag samma dag en debatt om bostadsdiskriminering och sedan hade jag tänkt ansluta mig till den debatt som Ibrahim Baylan har med Littorin om de förändringar den borgerliga regeringen gjort för plusjobbare över 60 år. Ändringarna innebär att många äldre blir uppsagda i förtid från sina plusjobb. Ovärdigt Sverige att behandla dessa äldre så. Hade en liknade debatt med Littorin för 14 dagar sedan, men är inte nöjd med de svar han gav då. Ska se vad han säger på tisdag.

Skönt att jag avslutade söndagskvällen med en nostalgitripp. Såg nämligen Snoop Doggs och P Diddys i Globen. Sedan 80-talets första hip-hop våg med bland annat Grandmaster Flash, Afrika Bambaataa och filmen Break dance the movie har jag varit helt fängslad av hip-hop kulturen. Snoop är grym!

Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , samhälle,

söndag 11 mars 2007

Ombildning i Rinkeby?

De som hörde debatten mellan mig och Rojas i P1 granskar om allmännyttan kl 15-16 kanske tyckte att jag lät arg. Det blir så mot Rojas. Jag blir så engagerad. Han säger inget med innehåll och hans politik är en helt annan än den han säger sig företräda.

Rojas du säger att man behöver bygga mer – din regering avskaffar investeringsstödet.
Rojas du pratar dig varm för Rinkebyborna när verkligheten är en annan om man läser DN idag. Det är i innerstaden i Stockholm ombildningarna sker igen, precis som förra gången borgarna hade makten.

Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,
Andra bloggar om: , samhälle, integration

Apropå Zlatan och svenskheten…

Nu ska jag skriva något som kan uppfattas konspiratoriskt. Jag vill påstå att det finns samband mellan de signaler man skickar ut genom vad man säger och gör samt – hur andra uppfattar det. Det är inte så konstigt.

Har ni sett denna frimärksamling som man kan köpa?
Här har ni en bild på dem:Är det något ni saknar? Inte? Jag kan hjälpa er på traven han är en av världens bästa anfallsspelare just nu. Han spelar i Italien…Nu då? Inte? Var är vår svenska superstjärna Zlatan Ibrahimovic.

När Lagerbäck reducerade Zlatan svenskhet genom att hänvisa till att ”Zlatan är svensk medborgare” får han förstålig kritik. Nu undrar jag varför man ger ut denna samling under rubriken ”Svensk Fotboll”? Bidrar man då också inte till att förstärka bilden av den ”osvenske” Zlatan? Det finns säker en förklaring. En kan vara att samlingen har några år på nacken. Rimligt. Den säljs nu. Det är dags att tryck en ny version frimärksamling.

Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se
Andra bloggar om: , , sverigedemokraterna, svenskhet,