torsdag 15 mars 2007

Svenska modellen under attack när socialdemokratin söker ny provisorisk utopi

Idag lyssnade jag på en debatt mellan Jonas Malmberg (ALI), Kent Brorsson (Svenskt Näringsliv), Erland Olausson (LO) och Samuel Engblom (TCO) om kollektivavtalen. Arrangörer: Alliansen. Det är uppenbart att borgerligheten vädrar morgonluft. När de pratar om proportionalitet vid blockader handlar det bara om att flytta balanspunkten där man minskar makten för löntagarna. Klasskamp a la 2007, tänker jag.

Efter möte uppmärksammar jag att Ingvar Carlsson och Ann-Marie Lindgren via den socialdemokratiska tankesmedjan släppt en ny bok som heter ”Vad är socialdemokratin?”. De tror att det blir skärpt konflikt om fördelningspolitiken. Ingvar menar att valet var inledningen på systemskiftet som får betydelse på svenska modellen. Också DN uppmärksammar den nya boken.

Jag håller med. Med små små steg håller högerregeringen på att urholka den svenska modellen. Utförsäljning av gemensamma resurser, attacker mot facket och löntagarnas rättigheter och skydd och alltfler marknadslösningar.

Socialdemokratin söker ny stil och delvis ny politik. Vill återknytta till folkrörelsetraditionen och samtidigt fånga de nya trenderna. Jag själv ser framemot kongressen. Har också möjligheten att tycka till i media, imorgon bitti 0715 i Godmorron Sverige och ikväll 20.30 i Rapport (går att se i efterhand).Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se,

Andra bloggar om: , samhälle , socialdemokraterna,

4 kommentarer:

CV sa...

Med små små steg håller högerregeringen på att urholka den svenska modellen.
Nja, inte så små steg precis, tycker jag. Det har gått med raketfart egentligen.
Något helt annat, du borde pinga Twingly också.
vänligen
RS
kulturbloggen.com

Luciano Astudillo sa...

Du har en poäng. Min politikerskada som gör sig gällande, tror jag. Vill alltid åtminstone framstå som balanserad. Tack för tipset!

Nathalie Sundesten Landin sa...

Jag missade tyvärr er på TV, pga politiska åtaganden :-) Ska kolla på nätet. Du är utmanad av mig på min blogg.
/Nathalie

Hillary sa...

Dags att syna O-personen hr Marknad i sömmarna? Bakom en god samhällsutveckling måste det finnas reella och mänskliga intellekt vilket O-personen hr Marknad saknar! Får Hr Marknad = otyglad kapitalism styra leder det till ökade klyftor ojämlikhet orättvisor och resursslöseri. Ska vi inte fråga våra motspelare när de använder ordet marknad och be dom precisera vad de menar med det uttrycket?