onsdag 5 december 2007

Reinfeldt i tomteluva? Trams!

Har ni sett det här tramset? Fredrik Reinfeldt i tomteluva framför en julkalender som delar ut julklappar! Jobbskatteavdrag, miljöbilspremie, nystartsjobb, mm.

Ursäkta ni kanske tycker jag tar i. Men jag tycker det är en vidrig syn på politik som moderaterna avslöjar. Som om politik vore att ge gåvors till människor. Politik handlar om samhällsförändring. Om att, tillsammans med andra, försöka förbättra Sverige och världen.

Inte heller konstigt att vår statminister tappar i förtroende. Att han överhuvudtaget lånar sig till denna typ av jippon. Pinsamt.

Dessutom slår jag vad om, även om alla luckor går att öppna, att jultomte Reinfeldt inte berättar om de hårda klapparna han delat ut det första året. För är det något den borgerliga regeringen verkligen bidraget med är att gör Sverige hårt och kallt!

Moderaterna borde skämmas!

Här kan ni läsa om Geijeraffären i media: Svd, DN, DN2, DN3
Här kan ni läsa om M samarbete med SD: AB

Linton om Venezuelas folkomröstning

En bra analys om folkomröstningen i Venezuela i Dagens Arena:

Av valresultatet kan många, men framför allt fem, slutsatser dras:
1. En av världens mest moderna konstitutioner (skapad av Chávez 1999) har räddats från snabb degenerering till en av världens mest omoderna (det nedröstade förslaget).

2. Venezuela har fått en fungerande opposition med bas i en vaken studentrörelse i stället för i ett statskuppande näringsliv.

3. Revolutionen fortsätter, men måste nu begrava sina leninistiska element.

4. Hugo Chávez ska lämna posten 2013, vilket tvingar landets socialister att odla en efterträdare, det vill säga gå från billig personkult till social rörelse.

Till detta kan läggas den viktigaste; Latinamerikas vänstervåg kommer från och med nu att tas på mycket större allvar, så väl av ländernas interna oppositioner som av världen.

tisdag 4 december 2007

Nuder, Björklund och entreprenörskap

Idag i DN debatt varnar Pär Nuder för att den ekonomiska politik som den borgerliga regeringen bedriver kan leda till att stora problem kan bli större:

Jag varnade tidigt för att regeringen bedriver en alltför expansiv finanspolitik. Och med facit i hand är det enkelt att konstatera att det inhemska kostnadstrycket hade varit lägre om regeringen hade avstått från att sänka skatterna med sammantaget 65 miljarder kronor vid årsskiftet. Då hade det varit lättare för Riksbanken att möta en internationell konjunkturavmattning med sänkta räntor.
...
Regeringen däremot har bundit sig vid masten och driver igenom en ekonomisk politik som formulerades för två år sedan - i ett helt annat konjunkturläge. Man riskerar att göra om samma misstag som regeringen Bildt gjorde i början av 1990-talet - hålla sig till en framförhandlad ekonomisk politik som inte tar hänsyn till nya förutsättningar. Bildt-Wibble förnekade problemen och först när krisen var ett faktum bad man om hjälp från oppositionen.

Jan Björklund i sin tur lovar i GP att friskolorna ska få krav som större i utsträckning ska leda likvärdighet mellan privata och offentliga skolor:

- Det måste vara så lika villkor som möjligt mellan friskolor och kommunala skolor. I dag finns det en massa villkor i skollagen som bara gäller kommunala skolor men som fristående skolor inte behöver följa, och det menar jag behöver förändras.

Vi får väl se vad det innebär. Svårt att utläsa. Men det är märkligt. Björklund har tidigare ivrigt arbetat för att ge och behålla friskolornas gräddfiler. Nu ska ändra på det. Hmm...måste kolla in det där. (Svd)

Här kan du se det sista Youtube inslaget från Jobbgruppen. Den handlar om hur vi socialdemokrater kan nå vår vision att ha den mest framtidsinriktade politiken för entreprenörskap och småföretag:

måndag 3 december 2007

Kds nytag

Lite mer än ett år har gått sedan förra valet. Det är alldeles uppenbart att Göran Hägglund och hans kompisar är de som tagit mest stryk i den borgerlig regeringen. I fråga efter fråga har man fått backa. Aborter för kvinnor från andra länder, fastighetsskatten som skulle sänkas men som blev en höjning för mer än 200 000 hushåll, höjningen av bensin skatt, mm. Det kommer mera. Tror mig. Rätten att gifta sig för homosexuella blir en riktig pärs för Kd.

Kd har ju varit nära spärren hela tiden. Hägglunds strategi har hittills varit att stå kvar för sin åsikt och bli den borgerliga regeringens ständige strykpojke. Nu prövar han en ny strategi: att byta åsikt. Men hur trovärdigt är det för de som röstade på Kd? Och det går väl an med bensinskatten, men hur går det med värderingsfrågorna?

Nej, nej. Kd domedagen är nära.
PS. Det där sista var ett skämt. DS.
Media: DN debatt, DN, Svd