torsdag 23 augusti 2007

Landslaget gör historia

"I andra halvlek representerades Sverige av finsk-egyptiske Shaaban, bosniske Majstorovic, chilenske Concha, assyriske Bakircioglü, serbiske Djuric och bosnien-kroatiske Ibrahimovic.
Det var lite historia som svepte förbi där, någonstans. Medan Sverigedemokrater firade nya opinionsframgångar."
ur Aftonbladet idag.

Alla dessa unga män är förvisso svenskar i första hand. Det får vi inte glömma.

Media: Svd, DN

Offside Kd!

Idag får Fredrik Reinfeldt och moderaterna rött kort av 12 förvirrade och frustrerade kristdemokrater i Svd Brännpunkt. Det menar bland annat att M ”abdikerat och lämnat den klassiska ”borgerliga politiken” bakom sig”.

Men ursäkta? Det är ju klassisk högerpolitik som gjort att A-laget tappat rekord mycket i opinionen! Att A-laget lovade sosse-light politik men nu genomför höger annan politik.

Det är förvisso så att Reinfeldt och M håller fast vid vissa symboler. Smart om man överhuvudtaget ska ha en chans att vinna nästa val. Men hur länge till dem orkar vet vi inte. För i takt med att frustrationen ökar och det blir allt mer uppenbart att de inte har en chans 2010 kommer allt fler resonera som dessa kristdemokrater:

De nya moderaternas ideologiska irrfärd har lett till en hel del politiska självmål. Nu är det dags att någon inom alliansen tar på sig den borgerliga lagkaptensbindeln och placerar några bollar i krysset, annars är risken uppenbar att vi ännu en gång tvingas lämna ifrån oss makten efter endast en mandatperiod.

Det är dags för Göran Hägglund och kristdemokraterna att bredda spelet. Men om vi skall lyckas att vända det nuvarande negativa målskillnaden måste vi våga genomföra de nödvändiga förändringar som ­behövs för att Sverige skall bli ett bättre land att leva i.Enbart genom en offensiv taktik kan ­alliansen fullfölja en politik som leder till målfest för hela svenska folket!

Mera offensiv högerpolitik, alltså! Detta ustpel kommer eventuellt att vinna över en och annan moderatväljare till kristdemokraterna. Men det enda dessa kristdemokrater lyckats med är placerat sig offside.

tisdag 21 augusti 2007

Araber, araber, araber

Dubaibörsen vill köpa OMX. Nasdaqbörsen vill det också. Dubaibörsen erbjuder mer pengar.
Nasdaq har sitt säte i trygga US och är ett namn som vi alla hört talas om via ekonominyheterna i årtionden.

I P1 morgon kl 7.39 idag hörde jag en spännande och intressant diskussion mellan Cecilia Aronsson, Veckans Affärer och Bengt Carlsson, Dagens Industri, om alternativen.

Egentligen har jag massa synpunkter på utförsäljningen överhuvudtaget. Undrar ändå hur folk i gemen resonerar. Regeringen passar. Hur ser du på affaren? Vilka föreställningar påverkar dig? Vem väljer du?

Media: DN, DN2, DN3, Svd

måndag 20 augusti 2007

Reinfeldt, karensdag och fastighetsskatt

Nu backar Fredrik Reinfeldt om ytterligare en karensdag (Svd, DN). Det var på tiden. Kanske har han lyssnat på sina alliansvänner? Kanske har han äntligen fattat att svenska folket är less på att han lovade en sosselight politik i valet och under hela första året genomfört en politik som inte ens de gamla moderaterna kunde drömma om att förverkliga.

Försämrad A-kassan, minskat stöd och ökad press på de arbetslösa, ökad otrygghet på arbetsmarknaden, utförsäljning av gemensamma tillgångar, borttagandet av förmögenhetsskatten och fastighetsskatten, mm, mm.

Det förslag om en ny karensdag som låg var inte bara orättvis, då den drabbar dem som redan är mest ofria på sina jobb, kvinnor och lågavlönade. Det var också ett sjukt konstruerat förslag som motverkade arbetslinjen.

Trots massiv kritik mot förslaget kring förändringarna i fastighetsskatten " står han tills vidare fast vid uppgörelsen".

Jan Södersten, professor i nationalekonomi i Uppsala:
- Förslagen löser inte de problem som regeringen säger sig vilja lösa, men de skapar nya betydligt större problem. Man slår sönder neutraliteten i skattereformen från 1991 som byggde på samma behandling av olika kapitalskatter. Att komma med dessa förslag är ett skattepolitiskt bottennapp, säger han till Svd.

Idag spelar Timbuktu på Malmöfestivalen. Jag vill ge dig, Fredrik Reinfeldt, följande låt. Förhoppningsvis Fredrik kan refrängen stärka dig:

För The botten is nådd, hur långt kan man gå
Hur lågt kan man sjunka hur kasst kan man må
Kändes förjävligt innan men det börjar bli lite bättre nu min vän
Om jag tappar fästet och trillar ned ska jag klättra upp igen

Ja, fästet har du tappat och trivas på jobb verkar du inte göra. Men det är lugnt. Senast 2010 får du göra något annat...

söndag 19 augusti 2007

SD, Malmö och Laleh

I Skåne har Sd sedan länge gjort ett genombrott. Alltfler ser dem som rumsrena och ett tänkbart alternativ. Men jag tror att inte att de stärkts så mycket i Malmö, utan i kranskommunerna.

Inte heller hjälper idioterna i AFA till. Förutom att AFAs gärningar är ett direkt hot mot demokratin så tjänar troligtvis Sd på den uppmärksamhet de får. Bli inte överraskade om de fortsätter öka i nästa undersökning.

Allianspolitiken, med sin udd riktad mot de mest utsatta, är dessutom en perfekt grogrund för dessa extrema krafter. Ökade klyfter och ökad otrygghet och ett Sd säger sig ha lösningen på problemen. Men inget nytt på den fronten. Genom tiderna har den idétradition Sd representerar alltid pekat finger på ”dom andra”. Det är ”dom andra” som kostar för mycket. Det är ”dom andra” som inte jobbar. Det är ”dom andra” som hotar dig. Idag är ”dom andra” ofta blattarna. I morgon kanske det är du.

Idag spelar Laleh på Malmöfestivalen. Får ta mig en sväng runt festivalen idag också:
Media: DN, Svd