lördag 5 januari 2008

Varför Obama?

Barack Obama blev min kandidat när jag hörde hans tal på demokraternas konvent 2004.. Här kan du se Obamas kraftfulla segertal i Iowa. Hopp, enighet och change!:

Media: Svd, Expressen, DN, Kvp

fredag 4 januari 2008

Svidande krititk av borgerlig arbetsmarknadspolitik

Tidvis har kritiken mot arbetsmarknadsutbildningen varit hård, men kritiken är orättvis. Detta framgår av slutbetänkandet från utredningen om flexiblare arbetsmarknadsutbildning. Även de som varit arbetslösa länge förbättrar på ett avgörande sätt chansen att få jobb efter utbildningen. ...

Det skulle därför vara fel att lägga ner den för att i stället enbart lita till åtgärder som till exempel sänkta arbetsgivaravgifter för arbetsgivare som anställer arbetslösa. Också OECD har pekat på negativa effekter av alltför ensidiga satsningar på detta slag av efterfrågestimulerande åtgärder i sysselsättningspolitiken (OECD, Employment Outlook, 2007). Detta slag av åtgärder kan nämligen förstärka redan observerade tendenser till minskad produktivitetstillväxt genom att skapa stora sektorer med lågproduktiva jobb.

Det bland annat skriver den statliga utredaren Åsa Sohlman på DN debatt igår när hon till regeringen överlämnade sitt slutbetänkande till den borgerliga regeringen. Det är en svidande kritik mot den borgerliga regeringens ensidiga utbudspolitik! Borgerlig AMS-politik är är påväg att misslyckas, precis som andra bärande delar av högerns jobbpolitik.

Misslyckande 1: Försämringarna i a-kassan. Hittills har nästan 400 000 flytt a-kassan och står helt utan inkomstförsäkring pga Littorins klåfingrighet.

Misslyckande 2: Nystarstjobben ger inte varaktiga jobb. Andelen i arbete 90 dagar efter att man lämnat nystartsjobb är 35 %. Färre än var tionde som lämnar ett nystartsjobb får fortsatt anställning hos samma arbetsgivare.

Misslyckande 3: Borgerlig AMS-politik, enligt ovan. Lägg där till att Littorin, utan att avakta utvärdering, väljer att privatisera en större del av arbetsförmedlingens förmedlingsverksamhet. Se min debatt innan juluppehållet.

Media: SR

Övriga kommentarer kring utredningen: Sydsvenskan; Piteå-tidningen; AB

tisdag 1 januari 2008

Regeringen Reinfeldts moralhaveri

Reinfeldt gick till val med ett moraliskt, kanske till och med moraliserande budskap. Alla ska dra sitt strå till stacken. Fusket med bidrag måste upphöra. Medborgarna måste skärpa sig. Han talade om solidaritet och arbete för det gemensamma.
Och så visar det sig att regeringens företrädare inte själva lever upp till detta. De är inte ens i närheten. När bilderna av lyxvillor, skattefusk, hembiträden och feta krognotor sipprade ut såg väljarna inte de nya moderaterna, utan de riktigt gamla. De såg ett parti vars företrädare lever ett liv fjärran från de flesta väljares egen vardag
, skriver Jesper Bengtsson i AB.

Klockren analys. Dessutom; vem kan lita på någon som säger en sak och gör en helt annan?


Media: Svd, DN, AB