fredag 22 juni 2007

Glad midsommar och dunka mig

Idag firar vi vår andra nationaldag. Det ska bli kul, trots ett regnigt Skåne (svd, svd1, DN). Jag har skrivit en artikel tillsammans med Jytte och Qaisar.

Dessvärre är det många av svenskarna som, trots att de deltar i dansen runt midsommarstången, inte kommer att känna sig fullt delaktiga i firandet av Sverige och det svenska.

Den hittar du här: Aftonbladet debatt

Det pågår en intressant debatt om Frida Muranius låt Dunka mig gul och blå (Studio ett, första timmen, 21 juni). Den har blivit stoppad i vissa lokala radiostationer (Aftonbladet). Så här avsluta Aje Carlbom m fl i Sydsvenskan:

Å andra sidan kan man argumentera för att låten betonar en kvinnas rätt att leva ut sin sexualitet på precis det sätt hon vill utan att be om ursäkt för det – även om det innefattar att bli tagen hårt av en man, och även om det inte alltid känns bra dagen efter. Det handlar i grunden om vi väljer att se den sexuella kvinnan främst som offer eller aktör.

De har en klar poäng. Vad tycker du? Här är den i alla fall:

torsdag 21 juni 2007

Kristersson och Sverige

I DN debatt tar moderaten Kristersson upp en viktig fråga. Arrangerade äktenskap måste förbjudas kärver han och tillsammans med kriminalinspektör Kickis Åhré Älgamo. De skriver:

"Att några kommer att uppfatta ett förbud mot arrangerade äktenskap som ett ingrepp i en kulturell sedvänja och högljutt ropa rasism kan inte hindra oss andra från att ta ungdomarnas parti. Barn och ungdomar har individuella rättigheter. I Sverige väljer man själv om och med vem man vill gifta sig."

Har dock lite svårt med argumentationen "I Sverige gör vi si eller så". Är nänligen uppväxt med det. "I Sverige springer inte barn i rasthallen", brukare en lärare säga till mig samtidigt som hon hytte med näven. "I Sverige slänger vi inte skräp i marken", mm. Ja, faktum är att jag tycker den typen av argumentation är riktig läbbig. Det förtar inte den viktiga poäng dessa debattörer framför. Alla ska få välja vem man vill gifta sig.

Kristersson visar återigen starkt engagemang för att komma åt hedersvåldet och nu också tvångsäktenskapet. Det är bra. Jag väntar ivirigt på när han, som Stockholms socialborgarråd, ska profilera sig lika starkt för att Stockholms hemlösa, missbrukare och alla som än idag tvingas leva på försöjningsstöd för att de bara saknar arbete.

Pröva ta dessa ord i din mun Kristersson:
I Sverige ska ingen behöva sakna tak över huvudet, i Sverige ska ingen behöva dö i en överdos och i Sverige ska alla ges stöd och möjligheter att försörja sig själv. I Sverige är alla lika mycket värda - ingen ska diskrimineras.

onsdag 20 juni 2007

Vem ger M pengar?

Ny text: Också DN uppmärksammar att M inte vill berätta vem som gett dem miljoner de senaste åren.

Gammal text: Trots att en stor majoritet är emot utförsäljningen av gemensamt ägda bolag (Svd) kommer den borgerliga regeringen att fortsätta rea ut dem. Riksrevisionen har hävdat att det sker på ett sätt som bryter mot vår grundlagen. Men våra borgerliga kollegor i kammaren rycker på axlarna och ger Odell & Company grönt ljus om någon timme.

Det rör sig om en utförsäljning på mer än 200 miljarder kronor. Av detta kommer staten få pröjsa ca 4 miljarder till konsulter, mm som administrerar och ger råd till staten om försäljningen. Det är väldigt mycket pengar! Vilka är dessa företag? Och vilken koppling kan de tänkas ha till moderaterna? Har dessa företag kanske finansierat moderaterna valrörelse?

Det sistnämnda vet vi inte. Och vi kommer nog inte heller få veta det. Moderaterna vill nämligen inte redovisa vem som skänker pengar till dem.

”- Vi anser att det är viktigt att man på samma sätt som man kan hålla hemligt vem man röstar på kan hemlighålla vilket parti man stöder”, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann till Svd.

Men det är inte samma sak. Schlingmann mörkar medvetet. I i stort sätt varje land finns det lagar som tvingar politiker och partier att redovisa var de får sina pengar ifrån. Inte i Sverige. Det är illa.

Så här säger Fredrik Reinfeldt på moderaternas hemsida:
”Men att vinna val är ingen enkel uppgift. Den socialdemokratiska maktapparaten har stora resurser och djupa plånböcker att ta ur. Därför behöver jag ditt stöd - ett stöd för att vi ska kunna fortsätta vårt förändringsarbete för Sverige även efter 2010.”

Vi socialdemokrater redovisar öppet var vi får pengar ifrån. Men vilka djupa plånböcker ger stöd till den ekonomiska elitens gunstling nr 1? Är det kanske till och med några av de företag som nu får dela på de 4 miljarderna som det kostar att hjälpa Reinfeldt att sälja våra gemensamma tillgångar?

Hur mycket har du kvar av din tusenlapp?

Nu höjs räntan igen (DN). Det blir inte sista höjningen om man får tro Riksbanken

"Riksbanken anger det ökade kostnadstrycket och den starka konjunkturen som skäl för att återigen höja räntan med 0,25 procentenheter till 3,5 procent. Riksbanken gör samtidigt bedömningen att räntan kommer att höjas flera gånger i år. I slutet av året bedöms räntan ligga på 4,0 procent." ur Svd.

I brinnande högkonjunktur eldar den borgerliga regeringen på svensk ekonomi med orättvisa skattesänkningar. Pengar som tidigare gick till statskassan och där bidrog till bättre skolor, sjukvård och andra investeringar går nu för att betala räntor på lån. Hur mycket mer måste du betala? Kolla här (Svd):


Halv miljon ___583 kr

1 miljon______1167 kr

1,5 miljon____1750 kr

2 miljoner____2333 kr

3 miljoner ___3500 kr

Källa: Ikanobanken

Underskott av kapital som exempelvis räntekostnader på upp till 100 000 kronor per person är avdragsgilla fullt ut. På belopp över 100 000 kronor är endast 70 procent av underskottet avdragsgillt. Tabellen ovan visar ökad månadskostnad om räntekostnaden är fullt avdragsgill.


Först a-kassehöjningen, sen en omläggning av fastighetsskatten som inte ger mer till 6 av 7 husägare (utan bara dem med de riktigt flotta villorna) och snart ändringen i tafikförsäkringen. Hur mycket har du nu kvar på din tusenlapp som Reinfeldt lovade dig i valet ?


Westerlund om urholkningen av den svenska modellen

"Den mycket goda omställningsförmåga som svensk ekonomi har är ett huvudskäl till den nu kraftigt ökande sysselsättningen, rekordlåga arbetslösheten och goda tillväxten. Men förmågan håller på att försvagas rejält genom regeringens omläggning av arbetsmarknadspolitiken." skriver Lena Westerlund idag i GP.

En bra artikel.

tisdag 19 juni 2007

Bra om imamutbildning!

I Svd Brännpunkt skriver professor Jan Hjärpe och projektledaren Othman al Tawalbeh om en eventuell imamutbildning i Sverige. Där står bland annat:

"En del imamer som verkar här i Sverige har sin utbildning helt utanför den västliga kontexten och saknar tillräcklig kunskap om hur samhället fungerar. Det kan föra med sig problem, då imamen kan ha ett inflytande som opinionsblidare bland muslimer i Sverige.

Imamer som inte kan svenska och som inte är insatta i frågor som rör vardagslivet i Sverige kan bli till ett hinder för integration.Detta är ett problem. Det svärtar bilden av islam, och det försvårar för alla dem som vill ha en fungerande religiös praxis, väl integrerad i samhälle och socialt liv.

Det är tragiskt om religiositet eller religionsintresse leder till enklavisering – att det uppstår slutna grupper, minisamhällen med minimal och problematisk kontakt med omgivningen, eller till misstro mot samhället och till samhälls- fientlig militans."


Jag har skrivit om det innan också.

Skicka Littorin på AMS-kurs!

Ännu en text: Littorin splattrade kvar för länge, säger en PR-konsult (Expressen). Nu har har han äntligen tagit bort sin köpta MBA-utbildning ur regeringens hemsida. (Expressen, Svd, DN) Undra hur det ser ut med hans övriga CV? Han har ju kallat sig för nationalekonom, men är han färdigutbildad?

Ny text: Sven-Otto Littorin borde avgå menar läsarna i Svd.

Gammal text: Littorin har köpt sin utbildning i skatteparadiset Caymanöarna (DN, Svd). Intressant. Littorin har, kan man väl säga, haft en något brokig bakgrund; allt från pr-konsult och riskkapitalist till moderat partisekreterare. Sedan var det den där slutna Herr Klubben som heter Nya Sällskapet som inte tillåter kvinnor. Som statsråd har han inte lyckats så väl. Även om han är en av dem mest sympatiska statsråden (vilket snarare säger om de andra).

- A-kassehaveriet vet vi inte var det slutar. Mer än 210 000 har lämnat redan lämnat A-kassan.

- De sk garantierna Jugen – jobb och utvecklingsgarantin och Ugen – Ungdomsgarantin har medvetet underfinansierats.

- Långtidsarbetslösheten för unga har skjutit i höjden samtidigt som Littorin ger McDonalds en sänkning av sociala avgifter för redan anställda ungdomar på 50 Mkr.

- Nystartjobben har gått till högavlönade och det blir inte 10 000 Nystarstjobb i månaden som den borgerliga regeringen lovade i valet.


Kanske dags att skicka Littorin på en Ams-kurs i arbetsmarknadspolitik?

måndag 18 juni 2007

Skatten sänks i rasande takt

Läser Fredrik Reinfeldt vill fortsätter sänka skattesänkarpolitiken (DN, Svd). Retoriken är den samma: det ska bli mer till låg- och medelinkomstagare! Det var den reoriken som förde A-laget till Rosenbad.

Men lägga av! Ingen tror på det längre! Värnskatten ska också bort uppger statsministern. Värnskatt betalar de som har de högre inkomsterna.

Skatten fortätter sänkas i rasande fart. Redan är ekonomin påväg att bli överhettad och inflationen på väg upp. Och vad händer med vår gemensamma välfärd när de statliga intäkterna kryper vid nästa lågkonjunktur? Vem får betala välfärden då?

Vänta bara. Det kommer mera. Var så säker på det. Mer gammal moderat politik.