lördag 21 april 2007

Mona måste, men debatten om debatten gynnar Sd

Jag tror att Mona Sahlin var tvingad att ta debatten. Hon är en av dem som använts som symbol för extremhögerns politikerförakt och många gånger beskrivits som en av dem som förstör Sverige (se film nedan). Hade hon inte tagit den skulle hon stämplats som feg och släpats i smutsen av de människofientliga Sd ännu en gång. För Mona blev därför debatten känsloladdad. Tyvärr tror jag inte det bara gynnade henne. Förutom när hon öppet beskrev hur Sd förnedrat henne. Ni skulle se Åkesson blick när han sa: ”Mona måste medge att hon är kontroversiell”. Då lyste föraktet i hans ögon. Hur kan någon försvara ett sådant beteende!

Samtidigt är det ju svårt. Varje debattillfälle ger onödigt medial uppmärksamhet till ett extremt och fientligt parti. Att nu gå ut och ta debatten om debatten är att ge Sd onödigt stor betydelse. Att skriva om dem gör dem större och viktigare än de är (jag medger min synd).

TV4 gjorde en undersökning som visar att svenska folket tycker att hon gjorde rätt: Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin mötte sd-ledare Jimmy Åkesson i TV4:s Kvällsöppet i torsdags. 75 procent av de 1 000 svenskar som tillfrågats av Novus Opinion tyckte att Sahlin gjorde rätt.


Av debatten blev 5 saker tydliga:

- Sd föraktar de utsatta – vilket är osvenskt. Se på deras syn på abort eller adoption. I abortfrågan påminner de mer om mullorna i Iran än något annat.

- Sds fientlighet mot blattar gör att de tom vägrar se att, tyvärr, inte alla behandlas lika och ges samma chans. Det är för övrigt kärnan i vad Sverige stävar efter, men något Sd inte vill ha. Det finns diskriminering i Sverige! Att exempelvis arbetslösheten är högre bland äldre är ingen slump och det är inte de äldres fel eller inbillning.

- Sd vill isolera Sverige till varje pris – vilket i längden förstör Sverige. Ja, jag är EU kritisk och skulle rösta nej till EMU igen. Inte för att jag är sympatisör till Sd, utan för att jag värnar vårt självbestämmande. Däremot ser jag att EU kanske kan hjälpa oss så att också våra barn och barnbarn ska få njuta av vår underbara svenska natur – Östersjön, fjällen och den skånska slätten. För att klara det måste vi – genom samarbete – få våra grannar att värna miljön. Samman gäller flyktingmottagningen. Fler länder måste ställa upp helt enkelt.

- Sd riktar sin vrede mot den som uppfattas som annorlunda – istället för att rikta den mot samhällsproblemen och orättvisorna. Tydligast är det mot blattar, bögar och kvinnor - men också de som inte kan ha barn. Vilken är nästa grupp som får ta emot ditt förakt Jimmy? Den som arbetslös eller hemlös? Kanske är det just du som läser detta som är deras nästa offer!

- Socialdemokratin måste våga se samhällsproblemen och göra något åt dem. Det är viktigt att vi finnas nära människor, i deras vardag, alltid. Även när vi regerar.

Var det fel eller rätt att ta debatten av Mona? I längden tror jag det var rätt. Nu är det gjort och Sd har avslöjat sig. Mona gjorde vad hon måste. Det var tufft men modigt Mona! Nu kan de andra lugnt luta sig tillbaka och vägra ta debatten mot detta högerextrema och fientliga parti. Varsågod Fredrik Reinfeldt!

Så här bedrivs hetsen mot Mona än idag: film

I media: DN1, DN2, DN3, DN4, Svd, SVT1, SVT2, TV4

fredag 20 april 2007

Allt lugnt i Rosengård, men var är media?

Anländer vi 21 tiden till Fritidsgården vid Hårdsväg. Möts upp av Camila, informationschef för Fryshusets Lugna Gatan, och en av de ansvariga för deras insatser i Rosengård i helgen.

En liten grupp småungar spelar data spel och längre in ser en grupp äldre killar på film. Ute är det dött. Vi går förbi Rosengårds Centrum ner mot Herrgården. Där möter vi ett gäng till från Lugna Gatan som står och småpratar med två närpolisen. Snackar lite med en av dem; Emanuel. Han har grekiskt påbrå och ser det som en tillgång i den stadsdelen han jobbar.

Vi går vidare tillbaka till fritidsgården vid Tegelhuset. Också där är det lugnt. Kan det vara Hip-Hop konserten på Inkonst, vid Möllan, som drar? Jag stannar där och pratar med fritidsledarna. De är, precis som många andra som bor och verkar i området, besvikna på den negativa publiciteten. Vi fortsätter och tiden tickar på.

Vi skiljs åt - jag och Lugna Gatan. Jag passar på att tvätta bilen. Vid macken står en polisbil och en annan kör förbi. Jag små snackar med en äldre Rosengårdsbo. - Mycket poliser idag, säger jag för att få ingång samtalet? Ja, det är bra, inga bränder, säger han.

Vi säger godkväll och skiljs åt. Det är inga journalister ute och dokumenterar den lugna vardagen. Tyvärr, tror jag, inte det är en slump.


Media: DN, Sydsvenskan, Svd, Ekot, SVT

Littorins nya skatt är en attack mot den svenska modellen

Det är uppenbart att följa mönstret. Först förstör Littorin vanligt folks inkomstrygget så mycket att vanligt folk flyr ur a-kassan. Varför betala en försäkring som inte ger skydd?

När väl det sker införs ett obligatorium. Alltså en ny skatt! Det syftar till att minska drivkrafterna att vara med i fackföreningarna och deras a-kassor. Den höga a-kassersättningen innebär att många löntagare kommer att tvingas välja bort avgiften till fackföreningen. Littorin har pratat fint den svenska modellen på arbetsmarknaden. Men att det förutsätter starka fackföreningar, det struntar han i.

En ny moderat som genomför det bara de gamla moderaterna kunde dröm. Försvaga facket och därmed undergräva den svenska modellen arbetsmarknaden. Littorin fick idag i riksdagen duktigt med pisk i debatten om ungas arbetslöshet.

I media: DN, Svd, Svt, Ekot

Sabunis audiens

Idag hade integrationsminister Sabuni audiens i Rosengård för att lyssna och lära. Välkommen! Hon satt på Tegelhuset medan polis, tjänstemän, boende, mfl kom till henne. Hon åker – jag drar dit ikväll…följ det på bloggen…

Media: DN, Sydsvenskan, Svd, Ekot, SVT

torsdag 19 april 2007

Jimmy Åkessons 2 lögner – sämst är att han inte ger oss svenskar svar på våra utmaningar!

I media (aftonbladet, Svd, DN, Brors analys, expressen 1, 2)

1. Diskriminering finns inte? Okunnigt!

Ibland diskrimineras äldre, andra gånger kvinnor eller funktionshindrade. Detta görs ofta inte för att jävlas eller för att man är främlingsfientlig. Åkesson hänvisar till denna Svenskt Näringsliv. Har skrivit om det här. Tyvärr påverkar också ibland hudfärgen, namnet eller i det faktum att man är född i ett annat land möjligheter att få jobb. ILOs rapport "Discrimination against native Swedes with immigrant origin in access to employment” visade att en man med ett namn som uppfattas som främmande måste söka ett arbete 18 gånger för att få napp i Malmö Stad medan det för en man med namn som uppfattas som bekant (läs: svenskklingande namn) räcker med fem försök. Läs här. Också tester när man söker bostad har gjorts.
Antalet anmälda till DO eller hur många fällande dommar är inget bevis.


2. Bluffen om de 5% riktiga flyktingarna


1 procent adoptivbarn, 23 procent EU/ESS medborgare var av nästan häften är från ”gamla EU” (omvänt har flera landsmän till oss flyttat till dessa länder), 8 procent är gäststudenter, 7 procent fick stanna av arbetsmarknadsskäl (men detta först efter arbetsmarknadsprövning och endast tillfälligt uppehållstillstånd exempelvis fotbollsspelar, professorer, It-tekniker med speciell kompetens, mm). Dessa får stanna så länge de arbetar här. 4 procent fick uppehållstillstånd efter synnerligen ömmande skäl och humanitär skäl. Är dessa inte flyktingar när vår lag definierar dem som det? Enligt tillfälliga lagen förra året fick ca 12 procent stanna och ytterliga 5 procent fick tillfälliga uppehållstillstånd enligt tillfälliga lagen – en domstol har gett dem flyktingsstatus. Därutöver har vi de som är anhöriga till flyktingar – ska inte barn och respektive få komma? Vi har de svenskar som gifter sig med någon från ett annat land – ska det förbjudas? Men den här statistiken är ointressant för dem som vill driva testen om att vi inte tar emot ”riktiga flyktingar”. Verkligheten är inte lika iögonfallande och slagkraftig som du vill framställa den. Det säger mer om den som använder statistiken.


3. Men Åkessons stora problem är…

att Sverige ständigt har förändrats och påverkats inte bara av invandringen, utan av andra fenomen såsom globaliseringen, ny teknik, kommunikationsmedel, modernisering, mm. Dessa har alltmer utmanat vår gemensamma identitet som nationalstat (inte minst under de senaste 30 åren). Detta är både bra och dåligt, men en oundviklig utveckling. Att tro att man kan sätta stopp för den utvecklingen är naivt. Det vi måste göra, tror jag, är att försöka hantera det Sverige vi lever i. Försöka hitta ett sammanhållande kitt som ändå också ger alla svenskar som bor här utrymme att leva våra liv som vi vill (utan att vi skadar andra medmänniskor). Häri ligger den stora utmaningen som är långt mycket större än hur många flyktingar Sverige tar emot. SDs problem är att de fångar känslan men erbjuder inte några lösningar på de utmaningar Sverige står inför.

Dessutom är SD ett högerparti som inte ställer sig på vanligt folks sida. Se vilka de röstar med lokalt. Lägg där till deras unkna (och fundamentalistiska) syn på abort. Tyvärr är oönskade graviditeter ett problem. Det kunde vara din dotter som drabbas av det...

Guns don’t kill people?

Ok, jag medger. Har inte läste artiklarna eller sett filmerna som kablas ut från skjutningen i Virginia Tech, USA (DN, SVD, Aftonbladet, Expressen). Har bara sett det som flimrat förbi. Det är bara för mycket.

Låt oss ändå försöka dra en politisk slutstat. I stora delar av USA är rätten att bära vapen en mänsklig rättighet. Det är alltså ingen slump att denna typ av vansinnesdåd sker just där. Att det är så fortfarande beror mycket på mörkermännen i NRA. Den enda kommentaren de hittills gjort om dödskjutningen är följande:

The National Rifle Association joins the entire country in expressing our deepest condolences to the families of Virginia Tech and everyone else affected by this horrible tragedy. Our thoughts and prayers are with the families. We will not have further comment until all the facts are known.
Andrew ArulanandamDirector of Public AffairsNational Rifle Association


Nu håller de låg profil, men annars är deras slogan: Guns don’t kill people - People kill people!

Samtidigt i Sverige pågår just nu (mellan 1 mars- 31 maj) en vapenamnesti. Här kan du se filmen polisen gjort om den. Det är som natt och dag. Jag har engagerat mig en längre tid i frågan. Skrev följande artikel i DN för något år sedan. Skrev bland annat:

” Amnestin kan i bästa fall förebygga framtida vapenbrott, inte bara i den uppenbara mening att vapentillgången minskar, utan också att amnestin symboliserar en icketolerans mot illegala vapen. Något som kan skapa en ökad respekt för vapen och förändra de attityder som i dag tycks vara gällande i vissa kretsar.”

Har också debatterat frågan i kammaren här och här.

För oss svenskar finns ett oomstritt faktum: Sambandet mellan tillgängligheten till vapen och ett ökat och grövre våld. God bless Sweden!

Abbas träffade Mona före Bildt

För några dagar sedan skrev jag om att Urban lyckats få hem våra svenskar från Iran. Idag träffade Palestinas president Mahmud Abbas Mona Sahlin(Svd). Detta gjorde han före han träffade självaste utrikesminister Carl Bildt. Det är så omvärlden på Sverige. De har, precis som oss svenskar, svårt att förstå att vi idag har en borgerlig regering…

Mona, menade bland annat:

Nu är det dags för omvärlden att visa att vi har sett det arbete de har gjort och räcker ut en hand till stöd. Det är dags att omvärlden säger att man är beredd att samarbeta fullt ut med den nya samlingsregeringen och träffa alla ministrar, inklusive Hamasministrarna.
Helt rätt!

Röster om A-laget!

Av Lundkvist och Larsson
  1. ”Den nya regeringen har tur att svenska folket inte har samma syn på anställningstryggheten som dem har. För då skulle de inte få förlängt efter provanställningen.”
  2. ”Den nya regeringen har tur att svenska folket inte kan reklamera regeringen till konsumentombudsmannen. För då skulle man vid det här laget ha krävt tillbaka sin röst. Snacka om falsk markandsföring.”
  3. ”Eskil Erlandsson har imponerat.”
  4. Fyll gärna på

Med anledning av Reinfelts förhör i KU (DN, Aftonbladet, Expressen, Svd)

Sabuni på safari?

Idag meddelar Nyamko att hon imorgon åker till Rosengård (expressen). Men hon är tydlig: hon har inga löften om åtgärder. Det förstår jag efter att ha läst vårbudgeten. Minns ni när Lasermannen härjade och Carl Bildt och Birgitt Friggbo åkte ut till Rinkeby Folkets Hus? Inte heller dem hade något med sig mer än sången "We shall over come"...vilken sång kommer Nyamko vilja sjunga?

Såg ni förresten debatten i SVT? Jag har mycket synpunkter. Återkommer. Men det blir en interpellationsfråga till statsministern. Kolla mitt tidigare inlägg.

onsdag 18 april 2007

A-laget kan inte bryta segregationen

Uppdatering: Minns ni mina kommentarer om A-lagets brist på politik mot segregation? Jag ifrågasatte redan den 18 april att Maud kalla sina Nystartscentrum för nytänkande. I Malmö finns detta arbete sedan 7 år tillbaka . Tog för övrigt upp detta i en debatt mot Maud om företagande (läs hela den debatten). Idag tog Studio Ett upp detta i sitt andra inslag första timmen.

Gammal kommentar: I Gomorron Sverige hävdar Lars Lejonborg (minut 13.21) att det finns en direkt koppling mellan Vårpropositionen och flyktingmottagningen. Stimulanspengar ska få fler kommuner all ta emot flyktingar. Lars, lyssna på dina borgerliga kollegor i SR ekot . De säger nej.

Maud Olofsson (minut 13.42) pratar om alliansens ”nytänkande” Nystartscentrum. I Malmö heter det nya som du Maud lanserar Arbete och utvecklingscenter (AUC) och har funnits många år.

Göran Hägglund (minut 14.32) är ärligare. Han tror inte det finns mycket i budgeten att hämta. Sedan skyller han på oss socialdemokrater. Ja, det är sant att vi inte lyckades med integrationen. Men vi gjorde i alla fall ett försök!

Jag uppskattade däremot att statsministern Fredrik Reinfeldt (minut 11.48) reaktion på det som hänt i Rosengård. Han var balanserade, vilket Malmömoderaterna inte är. Här kommer utdrag ur Anja Sonesson pressmeddelande:


"Moderaterna riktar också kritik mot det bristande föräldraansvaret och kräver att staten agerar genom att ändra lagstiftningen.
- Det är föräldrarna som har det största ansvaret för sina barns ageranden. Av denna anledning måste också större krav ställas på att de skall ta detta ansvar. Vi anser därför att det finns behov av en lagändring som leder till ekonomiska konsekvenser i det fall det brister i föräldraansvaret. Detta kommer med säkerhet att få fler föräldrar att hålla efter sina barn, säger Anja Sonesson (m).
Föräldraansvaret måste emellertid enligt moderaterna kompletteras med bättre möjligheter att ingripa mot unga brottslingar.
- Utöver ett stärkt föräldraansvar anser vi att det måste till lagändringar som luckrar upp sekretessbestämmelserna mellan skola, polis och socialtjänst. Dessutom har vi tidigare framfört krav på att straffmyndighetsåldern avskaffas, säger Anja Sonesson (m).
Moderaterna anser att kommunledningen nu på allvar måste diskutera hur problemen skall lösas."Ord och inga visor. Det är säkert flera som har brustit i föräldraansvaret. Ofta är det ju så att familjerna till dessa fåtalet barn och ungdomar, som går över gränsen, är en del av problemet inte av lösningen. Inget hindrar idag för polisen att ingripa mot en 10-årig stenkastare, det behövs ingen lagförändring för det.

Fredrik pratade istället om långsiktiga satsningar, om jobb och skola samt om en bättre mottagningsorganisation. Han berömde också alla dem positiva insatser görs i stadsdel. Allt detta är bra. Det finns nämligen inga kortsiktiga lösningar på segregationsproblematiken. Men de konkreta åtgärderna saknar statsministern i vårbudgeten. Kanske en interpellationsdebatt, får se...

Rosengårds bränder 2.0

Då började det brinna igen (Aftonbladet, Sydsvenskan, Expressen) i Rosengård. En eller ett par killar, som sett en eller flera gangsterfilmer för mycket, som brännmärker hela sin stadsdel och alla människor som bor där. Någon borde ta dem där i örat, ordentligt! Jag har redan träffat många ledsna människor i Rosengård som säger. "Vi var på gång nu men så kommer detta."
En polis lär ha dragit vapen (Svd, se videoklipp i Sydsvenskan). Förvisso kan polisen bli bättre; vara mer närvarande, bättre spegla det Sverige vi lever i, mm. Ja det finns kanske tom en och annan polis som gör fel. Men det är ingen ursäkt. Inte nu. Polis och brandkår finns där för oss svenskar – också i Rosengård. (Har för övrigt drivit frågan om att få en Polishögskola till Malmö. Tror det skulle vara bra!)

Fritidsledaren Mille har många poänger i sin artikel (Expressen). Det finns för många som drömmer om att bli Zlatan. Såg det på nära håll i klubben MABI där jag varit aktiv. Samtidigt är Zlatan ändå en bra förebild. Men Mille bidrar, tyvärr, också till att förstärka en falsk bild:

”Den positiva förebilden som finns härifrån är Zlatan. Men det negativa med det är att alla vill bli Zlatan. Jag har minst tio unga killar som vill bli Zlatan. Men alla kan inte bli Zlatan. De unga lurar sig själva. Jag är besviken på politikerna. Mona Sahlin var här i Rosengård och då sa hon: ”Man kan inte tvinga någon att arbeta.” Det är fel tycker jag. Vi som arbetar ska inte behöva acceptera att våra skattepengar går till socialbidrag till dem som är i en ålder då de skulle kunna arbeta. Det är bättre att de pengarna går till fritidsverksamhet för unga här och för integrationshjälp till arbeten. En människa som ska äta måste jobba, man kan inte sitta och vänta på allmosor, men sådant händer.”

Det är helt enkelt inte sant. Den som lever på försörjningsstöd krävs på motprestation idag. Så är det sedan länge och det är bra.

Lösningen handlar om bra skolor och arbete. Den handlar om minskade klyftor och att motverka diskriminering. Det handlar om att stötta alla positiva krafter i stadsdelen. Men först måste hela staden mobilisera mot dem som brännmärker vårt underbara Malmö!


Mer om Rosengård: Svd, DN, Aftonbladet
tisdag 17 april 2007

Rosengårds bränder

Jag är jävligt förbannad på det fåtalet ungdomar som förstör för en hel stadsdel. I tre nätter har de härjat. Nu kablads återigen den negativa bilden om Rosengård ut (DN, Svd, Aftonbladet, Experssen, SVT, TV4)

Polis och brandkår ska ha vårt helhjärtade stöd, precis som alla de Rosengårdsbor som ser sin stadsdel förstöras. Rosengård som på så många sätt var på gång! Ska vara med kl 0745 och prata om Rosengård i TV4. Har tyckt lite innan. Hoppas vi kan se framåt...

Stefan och Jaris välkomna hem - men var är Bildt?

Uppdaterad med Bildts dåliga försvar i KU:
Det är en positiv och glädjande nyhet av att våra svenskar Stefan Johansson och Jaris Hjortman, som under en längre tid varit orättvis fängslade i Iran, är på väg hem (Svd, DN, SR). Min partivän Urban Ahlin har varit mycket aktiv för att få hem dem. Har för övrigt tidigare skrivit om Iran i min blogg.

Igår hade jag förresten en debatt mot Carl Bildt om situationen i Irak (läs). Bildt medger inga misstag eller felsteg i sitt handlande. Överraskad? Inte? Inte jag heller.


Igår förhördes också Ian Lundin (Svd, DN) om Bildts olje-business. Idag är det Bildts tur att förhöras av KU för sina affärer med Lundin Oil.

En dag som denna blir de politiska kontrasterna och engagemanget så oerhört tydligt. För en sosse som Urban är ingen uppgift för stor eller för liten. Men vad gör Bildt mer än sitter på sina höga hästar och betraktar världen? Business!
Så här säger Bildt i KU: DN, svd, Aftonbladet, Expressen). Måste säg att det är magstarkt att jämföra Bildt med Hittler. Helt enkelt opassande!

måndag 16 april 2007

Hotet mot demokratin!

Jag blir förbannad när jag läser och ser att Sverigedemokraterna inte kan ha sitt möte i Sverige (Svd och Aktuellt den 16/4). Ordningsstörarna heter AFA. Intolerans kan inte mötas med odemokratiska medel. Där måste samhället vara 100%.

Läs också denna intressanta artikeln skriven av PM Nilsson. Håller inte med i allt men han har en del poänger. Inte minst i detta:

Däremot har rädslan för sd som politisk motståndare varit överdriven. De etablerade ickerasistiska partierna har ansett att de förlorar sakdebatten eftersom de inte har några svar på de frågor om invandring som sd driver.

Media, media, media om bränder, barnmisshandel och ungdomsarbetslösheten

Idag var jag med i lokalradion i Malmö om bränderna i Rosengård (Sydsvenskan, Expressen). Blev senare uppringd av Studio ett. Senare visade det sig att det till dagens program redan fyllt ”politiker kvoten”. Anders Borg är ju med halva programmet om vårbudgeten. Dock är jag med ikväll i radioprogrammet Summerat.
Innan debatten mot Bildt hade jag också en intervju med Evin Rubar, Dokument Inifrån, SVT. Hon gör att reportage om barnmisshandel. Viktig fråga.

Min linje är klar:
- Det är bra (och nödvändigt) att personer från andra länder får information om vår syn på barnmisshandel. Detta görs redan. Tror inte på att göra det obligatoriskt. Skulle inte hjälpa! Däremot måste man våga ta fighten lokalt och våga informera.

- Reducera inte barnmisshandel till en invandrarfråga - kulturfråga. Det är inte bara ”dom andra” som är problemet. Det är än större fråga en så. Alla kan brista i föräldrarskapet. När kraven ökar på oss, tempot drivs upp och klyftorna ökar skapas ett samhällsklimat där vi känner att vi inte räcker till. Detta är ingen ursäkt och ger ingen rätt att kränka ett barn. Alla föräldrar måste få stöd att vara bra föräldrar oavsett var man född.

Skulle ha åka upp till Umeå imorgon för att debatterar Littorins sk Ungdomsgaranti imorgon i SVTs Argumentera. Jag har ju skrivit en del om det innan. Nu blir det inte så. En av motdebattörerna hoppade av. För att klara balans mellan kvinnor och män plockade dem bort mig. Där hade du tur Tomas Tobé! (kille på bilden)

söndag 15 april 2007

Debatt mot Bildt om Irak

Imorgon debatterar jag situationen i Irak mot Bildt. Hittills har många civila dödats och många soldater stupat.

Senaste nytt från Irak: DN, Svd, Aftonbladet

A-laget mindre än s: Borg is my man!

I dagens Ekots Lördagsintervju öppnar finansminister Anders Borg upp för att ta bort bostadsbidraget (Svd, DN). Bostadsbidraget är kanske det stöd som finns i Sverige med bäst fördelningspolitiska effekter – från den som har mycket till den som har lite. Lägg där till borttagandet av förmögenhetsskatten och fastighetsskatten, utförsäljning av gemensam egendom till privat profitörer samt attacken mot löntagares inkomstrygghet - man känner inte längre igen sitt Sverige!

Förstår att det mullrar i Sverige och att alltfler vill se en annan regering. Nås också av att vi socialdemokrater nu själva är större en de fyra borgerliga partierna ihop. I GP kan man läsa senaste opinionsundersökning ( står också i DN).

Missförstå mig inte. Mona Sahlin har varit bra som ny partiledare de första veckorna, men vår uppgång beror nog mycket på herr finansminister orättvisa skattepolitik. Borg is my man!