onsdag 18 april 2007

Rosengårds bränder 2.0

Då började det brinna igen (Aftonbladet, Sydsvenskan, Expressen) i Rosengård. En eller ett par killar, som sett en eller flera gangsterfilmer för mycket, som brännmärker hela sin stadsdel och alla människor som bor där. Någon borde ta dem där i örat, ordentligt! Jag har redan träffat många ledsna människor i Rosengård som säger. "Vi var på gång nu men så kommer detta."
En polis lär ha dragit vapen (Svd, se videoklipp i Sydsvenskan). Förvisso kan polisen bli bättre; vara mer närvarande, bättre spegla det Sverige vi lever i, mm. Ja det finns kanske tom en och annan polis som gör fel. Men det är ingen ursäkt. Inte nu. Polis och brandkår finns där för oss svenskar – också i Rosengård. (Har för övrigt drivit frågan om att få en Polishögskola till Malmö. Tror det skulle vara bra!)

Fritidsledaren Mille har många poänger i sin artikel (Expressen). Det finns för många som drömmer om att bli Zlatan. Såg det på nära håll i klubben MABI där jag varit aktiv. Samtidigt är Zlatan ändå en bra förebild. Men Mille bidrar, tyvärr, också till att förstärka en falsk bild:

”Den positiva förebilden som finns härifrån är Zlatan. Men det negativa med det är att alla vill bli Zlatan. Jag har minst tio unga killar som vill bli Zlatan. Men alla kan inte bli Zlatan. De unga lurar sig själva. Jag är besviken på politikerna. Mona Sahlin var här i Rosengård och då sa hon: ”Man kan inte tvinga någon att arbeta.” Det är fel tycker jag. Vi som arbetar ska inte behöva acceptera att våra skattepengar går till socialbidrag till dem som är i en ålder då de skulle kunna arbeta. Det är bättre att de pengarna går till fritidsverksamhet för unga här och för integrationshjälp till arbeten. En människa som ska äta måste jobba, man kan inte sitta och vänta på allmosor, men sådant händer.”

Det är helt enkelt inte sant. Den som lever på försörjningsstöd krävs på motprestation idag. Så är det sedan länge och det är bra.

Lösningen handlar om bra skolor och arbete. Den handlar om minskade klyftor och att motverka diskriminering. Det handlar om att stötta alla positiva krafter i stadsdelen. Men först måste hela staden mobilisera mot dem som brännmärker vårt underbara Malmö!


Mer om Rosengård: Svd, DN, Aftonbladet
1 kommentar:

Weine Berg sa...

Utvecklingen tycks vara densamma i Frankrike som i Sverige. Samma politik, samma kultur, samma följder.