lördag 2 juni 2007

10 000 vapen inlämnade

Det finns ett oomstritt faktum: Sambandet mellan tillgängligheten till vapen och ett ökat och grövre våld. Därför är det glädjande att Vapenamnestin var så lyckad.

- Jag trodde att vi skulle få in mycket färre. Men antalet vapen som lämnats är klart över förväntan, och det är mycket positivt. Framför allt eftersom risken finns att vapnen annars kommit till brottslig användning, säger Carina Vangstad till Svd.

här skrev jag om detta innan.

fredag 1 juni 2007

Opinion, Kenth, heltid och byggbodsretorik

Mycket media kring den nya opinionsundersökningen som presenterades idag (Svd, DN). S får nu 45,0 procent, jämfört med 46,3 i april. Nedgången är dock inte statistiskt säkerställd. Men det är grymt bra siffror fortfarande. Ändå kan man luras att tro annat när man läser DN och SVds rubrik. De där rubriksättarna borde fundera på ett annat yrke. A-laget får 40,8 procent och oppositionspartierna 55,2 procent. A-laget har en jobbig och tung uppförsbacke. Sd tappar och tappar, vilket också är kul.

Den stridbare Kenth Pettersson har gått bort (DN, Svd). Mina tankar går till honom och hans familj. Jag hade förmånen att träffa honom flera gånger. Han var en person som vågade gå sin egen väg och han stod alltid upp för de allra mest utsatte på det sätt han trodde var bäst. Utan att vika en tum. Det kunde ibland provocera många, men för mig är det en personlig egenskap som förtjänar respekt. S har förlorat en agitator.

Skönt att Mona Sahlin är så tydlig om rätten till heltid (Svd). Det kommer på sikt stärka jämställdheten och kvinnors villkor på arbetsmarkand! Har aldrig förstått varför alltid kvinnodominerade yrken (oavsett om det är privat eller offentlig) ska vara deltid när nästan motsvarande yrken för män i regel är heltid. Ibland till och med inom samma bransch!

Peter Kennefalk har blivit polisanmäld för följande blogguttalande om Maciej Zaremba (Svd): "Som den dreglande hunden, fastbunden vid hundkojan, väntande på ett köttben från husse fortsätter polacken att sprida sina hemmasnickrade teser om livet på landets arbetsplatser".

Jag förstår anmälan och det är bra det prövas var gränsen går för vad som får skrivas och sägas om andra. Jag tycker däremot det ska vara högt i takt och gillar svulstig retorik, men när man börjar göra anspelningar på personers ursprung tycker jag personligen att man går för långt.

Mathias Sundin (fp) säger till DN: Att använda sig av denna typ av retorik är vanligare till vänster än till höger. Nu får det vara nog. Kennerfalks text och polisanmälan mot honom får bli en början på en uppstädning av vänsterretoriken.

Herregud har Sundin någonsin lyssnat på sin partivän Rojas? När kommer den polisanmälan Sundin?

Jag tror att byggbodsretoriken bara kommer att slå tillbaka mot oss som tror på den svenska modellen och på att starka kollektiv avtal ska omfatta alla. Det var inte ett lyckat uttalande mao.

Zaremba har drivit en linje i debatten om kollektiv avtal som i praktiken innebär att utländsk arbetskraft ska tvingas arbeta till sämre löner och med sämre villkor än svenska löntagare i Sverige. Det är en riktigt unken linje som inte blir bättre bara för någon använder en unken retorik.

torsdag 31 maj 2007

Skrämmande statistik

I DN debatt görs en skrämmande uppräkning på hur fienentligheten mot det som uppfattas som annorlund verkar växa. Det viktigaste är dock detta:

"En viktig förutsättning för att stå emot rasism och främlingsfientlighet är ett politiskt ledarskap som visar prov på initiativförmåga och kunskap. Med få undantag har dessa båda egenskaper tyvärr varit bristvara hos ledande sektorspolitiker.

Vi är på fel väg när den sittande regeringen visar ointresse för att utveckla kunskapsverktyg som belyser förändringar inom integrationsområden som annars oftast negligeras. Detta sker när flera kunskapsfunktioner (till exempel Integrationsbarometer) på det snart nedlagda Integrationsverket överges utan att ersättas av andra verktyg."

Vi socialdemokrater måste ta vår del av ansvaret, men vad högern nu gör är på många sätt och vis en katastrof långsiktigt.

onsdag 30 maj 2007

Överheten klappar för billigare städhjälp

Det finns en överenskommelse mellan partierna i Sveriges Riksdag om att inte använda kammaren för att gör politiska markeringar. Idag bröt borgarna den och det var moderaten från Ängelholm, Hans Wallmark, som hänförde trupperna.

När väl majoritet hade röstat för skattelättnaderna för hushållsnära tjänster, en politisk reform som innebär att de som redan har mycket kosing ges möjlighet att göra avdrag när de anlitar någon för att ta hand om hushållet, började Hans och sedan flera andra med honom att applådera! Ja, applådera!

Jag förstår Hans. Han kan åka hem till Ängelholm och berätta för sina grannar i villaghettot hur mycket mer pengar de nu får över.

Men, Hans, precis innan hade vi röstat för att dra åt snaran runt de arbetslösas hals ytterligare. Ni tog exempelvis bort den så kallade 100- dagarsregeln, liksom möjligheten till en förlängd ersättningsperiod.

Det innebär att den som är nyutexaminerad från byggprogrammet på gymnasiet eller som lärare från lärarhögskolan måste börja söka alla lediga arbeten från den första dagen på sin arbetslöshet. För det andra innebär detta förslag att en mamma eller pappa, med flera småbarn, exempelvis bosatt i glesbygden i Norrbotten är – från den första dagen – skyldig att söka lediga jobb i Skåne. Detta främjar inte jämställdheten i hemmet och det gemensamma ansvaret för barnen. Än svårare blir det för de barn som har skilda föräldrar där den ene blir arbetslös och tvingas flytta från den gemensamma bostadsorten med detsamma.

Beräkningen av ersättningsdagar inom arbetslöshetsförsäkringen samordnas med de dagar då en sökande får aktivitetsstöd. D v s efter 300 dagar i arbetslöshet eller åtgärder är det kört, då är det 65 procents ersättning som gäller. Något som i praktiken kommer att pressa folk ner till en lägre a-kassa snabbare!

För mig blev bilden mer än tydlig idag: Överheten klappar för billigare städhjälp samtidigt som snaran kring de arbetslösas hals dras åt ytterligare. Allt det där nyset om ett nytt arbetarparti är sedan länge borta!

Jag kokar. Är riktigt förbannad. Vill samtidigt inte att vi ledamöter ska reducera Sveriges Riksdag till en cirkus. Så jag knyter näven i byxfickan och går till min blogg för att få ur mig min vrede…

Media: Svd, DN, VF

Trafikförsäkring – ett bräckjärn för att privatisera sjukdomskostnader?

Idag ska vi rösta om regeringens förslag om ny trafikförsäkring. Borgarna vill införa en extraskatt på trafikförsäkringspremien med 32 procent. Och de nöjer sig inte med det.
De vill också lyfta bort trafikskadade ur den gemensamma sjukförsäkringen.

Det kommer att leda till högre premier – i vissa fall en fördubbling – för alla som har bil, MC, skoter, traktor, lastbil eller moped. Det kommer också leda till en osäkerhet om vem som ska betala ens vård om man skadas i en trafikolycka.

Man kan ju bara undra om detta är ett första steg mot fler privatiseringar av den solidariska sjukförsäkringen. Vad blir nästa steg? Att de som sjukskrivs på grund av idrottsskador, övervikt eller rökning ska få sin sjukskrivning finansierad av en privatförsäkring?

Vi gör motstånd, vilket du kan läsa om HÄR, men de kör vidare på sitt högerrace.

Bild tagen utanför riksdagen

Ny ambassad, Bildt och second life

Från och med nu kan alltså vem som helst besöka Second House of Sweden. Det invigdes av en fiktiv Bildt idag. Häftigt och bra, tycker jag. Men visst är det ett lustigt sammanträffande att den riktiga Bildt nästan samtidigt återigen kallats till KU för att förtydliga sig om sina internationella åttagande och intressen...

Om den riktiga Bildt: Svd, DN
Om den virtuelle Bildt: Svd
Den hoppande Bildt: se bild.
Vill du veta vad som hände senast Bildt satt upptagen med KU? Läs här.

tisdag 29 maj 2007

Polis, polis och brott i media

Idag är det verkligen dött i media. Inga riktigt stora frågor. Jo, kanske det som rör svenskarna som satt fast i Somalia och samarbete mellan svensk säkerhetspolis och annan säkerhetspolis. Eller dagen efter SAS-strejken.

Kan det vara därför den mindre genomtänkte pojken som bar med sig morakniv på ett studiebesök till Sveriges Riksdag överhuvudtaget blir uppmärksammad? (Svd, Aftonbladet, Expressen) Eller den svenska 22-åringen som har anklagats för att planera dubbelmord i Australien blir en stor nyhet? (Aftonbladet, DN) Eller den att 30-årig småbarnspappa från Uppland som har gripits på Irland med 750 gram kokain i magen blir första nyhet? (Aftonbladet, Expressen)

Tycker dock det är intressant det än att resonera kring att en del skåneskolor automatiskt lämnar ut fotokatalogerna till polis och handlare för att motverka brott. Inte helt enkelt. Vet att Malmöpolis vid tillfällen använt skolkataloger för att identifiera ungdomar som rånar. Det är väl bra! Men Hem och Skolas Bo Sundbäck har en poäng när han i Aftonbladet säger:

– Jag blir arg. Skolkorten är ju våra egna som vi dessutom betalar för. Det är ju ofta ett kul minne.

Att polisen ska få ha rätt att använda sig av ny teknik i arbetet mot brott är självklart, inte minst i arbetet mot den mot de grova förbrytarna (SVT). . Det är väl en av poängerna Jan Karlsson försöker få fram i den flummiga debatt artikeln i DN idag. Här hittar du hela rapporten "Mogondagens brottsling" Jag anser att datalagen behöver moderniseras, en fråga jag drivit länge. Det är dock viktigt att en generösare lagstiftning följs upp och utvärderas.


Mer om brott: Man huggen med machete vid pizzeria, Bandidos gripna (Svd, Expressen)

Littorins a-kassehaveri

Nu händer allt det vi varnade för med Littorins a-kassa. Massflykt (E24) och hårdare tag (sydsvenskan, E24). Och då har de hårdare reglerna inte ens börjat gälla...Debatten är nämligen imorgon. Illa, mycket illa....

Cambia todo cambia

Svd har kört igång en spännande kulturdebatt under rubriken: Svenskhet under förhandling.

”Oavsett vad man må anse om saken ser Sverige idag helt annorlunda ut än det relativt homogena land som jag växte upp i för 30–40 år sedan. Sveriges kultur- och självuppfattning är en annan, konfliktmönstren är andra. Också språket, den talade svenska som alla invånare i detta land använder som kommunikativt instrument, har förändrats i grunden. På vilket sätt dessa förändringar skett, och med vilka konsekvenser, är frågor vi kommer att diskutera i flera artiklar i SvD framöver.”, skriver Steve Sem-Sandberg.

I en inledande artikel skriver etnologen Annick Sjögren: ”Landet behöver inte vara rädd för nya människor och, i vår åldrande del av världen, ju fler som kommer hit, desto bättre. Det är inte så mycket svenskarna som står för svenskheten utan snarare deras institutioner. Svenskheten ligger i den svenska skolan, i den svenska lagen, i det svenska språket. Svenskheten finns i de grundläggande föreställningar och övertygelser som bärs upp av institutioner från en generation till en annan. Den finns i de normer som omsätts i etiska principer, förordningar och lagar. Den finns i de strukturer som skapas av utbildning, av politik och administration, av massmedier och i kulturlivet. Vad individerna kontinuerligt gör är att överta, tolka och förhandla svenskhetens innebörd.”

och senare

I takt med samhällets ökade komplexitet krävs förhandlingar och kompromisser för att samhällsskutan ska hålla en någorlunda fast kurs. I ett samhälle där medborgarna inte är överens om vilka grundläggande värden som är överordnade andra uppstår konflikter, till och med sammanbrott. Det nya folkhemmet kräver en balansgång mellan värden som går att förhandla om, och värden som är nödvändiga att hävda. Någonstans finns det en gräns för kompromisser”

Jag tänker på låten Cambia todo cambia, skriven av en exilchilenare som heter Julio Numhauser. Låten vann massor av utmärkelser och handlar om hur man trots att allt förändras runtomkring en, trots att man själv förändras ändå håller kvar till sina minnen och längtan av ”sitt folk”(som texten säger). Denna låt väcker många känslor för de som levt i exil, men den borde också leda till eftertanke. Vad är nationell identitet? Hur och när blir vi bärare av denna identitet? Vem är ”mitt folk” som vi längtar efter? Måste vi välja eller väljer andra vilket eller vilka folk vi tillhör?

Ska bli spännande att följa debatten i Svd. Dagens inlägg.