fredag 1 juni 2007

Opinion, Kenth, heltid och byggbodsretorik

Mycket media kring den nya opinionsundersökningen som presenterades idag (Svd, DN). S får nu 45,0 procent, jämfört med 46,3 i april. Nedgången är dock inte statistiskt säkerställd. Men det är grymt bra siffror fortfarande. Ändå kan man luras att tro annat när man läser DN och SVds rubrik. De där rubriksättarna borde fundera på ett annat yrke. A-laget får 40,8 procent och oppositionspartierna 55,2 procent. A-laget har en jobbig och tung uppförsbacke. Sd tappar och tappar, vilket också är kul.

Den stridbare Kenth Pettersson har gått bort (DN, Svd). Mina tankar går till honom och hans familj. Jag hade förmånen att träffa honom flera gånger. Han var en person som vågade gå sin egen väg och han stod alltid upp för de allra mest utsatte på det sätt han trodde var bäst. Utan att vika en tum. Det kunde ibland provocera många, men för mig är det en personlig egenskap som förtjänar respekt. S har förlorat en agitator.

Skönt att Mona Sahlin är så tydlig om rätten till heltid (Svd). Det kommer på sikt stärka jämställdheten och kvinnors villkor på arbetsmarkand! Har aldrig förstått varför alltid kvinnodominerade yrken (oavsett om det är privat eller offentlig) ska vara deltid när nästan motsvarande yrken för män i regel är heltid. Ibland till och med inom samma bransch!

Peter Kennefalk har blivit polisanmäld för följande blogguttalande om Maciej Zaremba (Svd): "Som den dreglande hunden, fastbunden vid hundkojan, väntande på ett köttben från husse fortsätter polacken att sprida sina hemmasnickrade teser om livet på landets arbetsplatser".

Jag förstår anmälan och det är bra det prövas var gränsen går för vad som får skrivas och sägas om andra. Jag tycker däremot det ska vara högt i takt och gillar svulstig retorik, men när man börjar göra anspelningar på personers ursprung tycker jag personligen att man går för långt.

Mathias Sundin (fp) säger till DN: Att använda sig av denna typ av retorik är vanligare till vänster än till höger. Nu får det vara nog. Kennerfalks text och polisanmälan mot honom får bli en början på en uppstädning av vänsterretoriken.

Herregud har Sundin någonsin lyssnat på sin partivän Rojas? När kommer den polisanmälan Sundin?

Jag tror att byggbodsretoriken bara kommer att slå tillbaka mot oss som tror på den svenska modellen och på att starka kollektiv avtal ska omfatta alla. Det var inte ett lyckat uttalande mao.

Zaremba har drivit en linje i debatten om kollektiv avtal som i praktiken innebär att utländsk arbetskraft ska tvingas arbeta till sämre löner och med sämre villkor än svenska löntagare i Sverige. Det är en riktigt unken linje som inte blir bättre bara för någon använder en unken retorik.

4 kommentarer:

Anders Finström sa...

Hej Luciano!
Om Du nu är socialdemokrat, och säger Dig arbeta för en god integrationspolitik. Säg mig - varför kunde Du inte som en god medmänniska skriva på min namninsamling. Riksdagsledamöter från (v), (mp), och (m) gjorde så. I vilket ärende? Jo, titta här: http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_14626525.asp Du kan alltid höra av Dig om Du ändrar Dig och vill hjälpa till! Må gott! Anders.

Anonym sa...

En kommunist som han var så hade han själv inte förmågan att bry sig om andra. Därför påstår jag att detta är en glädjens dag, en kommunist och antidemokrat är död.

Anonym sa...

Har läst Kennefalks blogginlägg i sin helhet och tycker det är bra att han polisanmälts. Hans angrepp på Zaremba är vulgärt och rasistiskt. Jag förstår att man kan bli förbannad men det är ingen ursäkt. Människor som Kennefalk förstör debatten. De legitimerar användandet av grova personangrepp, vilket i sin tur bereder vägen för hot och våld mot meningsmotståndare. Uselt, uselt.

Bernt sa...

"Herregud har Sundin någonsin lyssnat på sin partivän Rojas? När kommer den polisanmälan Sundin?"

Uhh... du påstår här att Rojas använder debatt-"metoder" med personattacker, förolämpningar etc.

Något jag inte är medveten om -- Rojas är väl en akademiker?

Har du belägg eller gör du bara en personattack själv -- för att du inte kan bemöta Rojas argument och fakta?

(Vilket stöder Sundins tes om vänstern, för övrigt...)