torsdag 31 maj 2007

Skrämmande statistik

I DN debatt görs en skrämmande uppräkning på hur fienentligheten mot det som uppfattas som annorlund verkar växa. Det viktigaste är dock detta:

"En viktig förutsättning för att stå emot rasism och främlingsfientlighet är ett politiskt ledarskap som visar prov på initiativförmåga och kunskap. Med få undantag har dessa båda egenskaper tyvärr varit bristvara hos ledande sektorspolitiker.

Vi är på fel väg när den sittande regeringen visar ointresse för att utveckla kunskapsverktyg som belyser förändringar inom integrationsområden som annars oftast negligeras. Detta sker när flera kunskapsfunktioner (till exempel Integrationsbarometer) på det snart nedlagda Integrationsverket överges utan att ersättas av andra verktyg."

Vi socialdemokrater måste ta vår del av ansvaret, men vad högern nu gör är på många sätt och vis en katastrof långsiktigt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju sossarna som har skapat denna situationen.
Jag är inte rasist eller invandringsnegativ på något vis men när man ser hur integrationen har misslyckats både från politiskt håll och från invandrarnas håll så kan man ju inte mer än önska att ca hälften blir hemskickade. Det funkar inte att ta emot så många när vi har så hög arbetslöshet. Men jag har genomskådat solidaritetssnacket. Philips kurva visade ju redan på 50talet att med låg arbetslöshet så sticker lönerna i taket och inflationen får spader. Klart att ingen politiker vill se sina kompisar storföretagen förlora pengar. Så lösningen var enkel. Eftersom den demografiska kurvan pekade åt fel håll så vart det bara att öppna gränserna och ta emot folk för att fylla på arbetslöshetsstatistiken. Dagens samhälle värderar endast pengar. Man ska tjäna pengar och det ska vara mycket. Klart att ingen vill betala en massa extra skatt som går rakt till underhåll av bosättningarna i förorterna. Kapitalismen är inte solidarisk.
PS. Sverige är inte tolerant och demokratiskt, Sverige är blott en förbudsstat.

Anonym sa...

Att anse sig icke vara invandrarnegativ och sen slänga ur sig att "hälften" borde bli hemskickade är ju en motsägelsefull bild. Ungefär faktiskt som philipskurvan som sedemera visade sig vara ofullständig då det går att ha hög inflation och hög arbetslöshet samtidigt! Sorry anonym, vart kan jag skicka dig om jag inte vill veta av dig längre?

Martin Karlsson sa...

"jag är inte rasist men..." inleder oftast utsagor som bekräftar just motsatsen. Så också för "anonym" vars historieskrivning lämnar mycket övrigt att önska.

Men. Detta att ge "svenskar" förtur över "invandrare" trodee jag var etablerad socialdemokratisk politik - såsom vi sett i fallen Vaxholm eller i attityden till papperslösa arbetare.

Om arbetarrörelsen piskar upp dessa stämningar får man väl acceptera att "vanligt folk" hakar på och att de ger utslag i opinionsmätningar?

Så vad är det som är så skrämmande, Luciano? Är det att "högern" nu är med på tåget? Eller är din upprördhet bara ett spel för gallerierna?

Anonym sa...

Som sagt. Hela invandrarhistorian är urvattnad. Varför integrerades mina Ubgerska morföräldrar som kom hit på 60 talet? Jo, det fanns jobb åt alla. Varför pratar de svenska flytande, jo de var tvugna för att klara sina jobb. Inga jobb = dagens situation. Samtidigt är det inte rättvist att lova någon guld och gröna skogar för att sedan sätta dem i betongdjunglen på bidrag som finansieras av skattebetalarna. Inte konstigt att fle och fler blir less på invandringen. Själv är jag oehört less på att betala så mycket i skatt. Mindre invandrare hade kunnat sänka skatten en bit. Sen kan man ju naturligtvis se till att folk betalar sin egen sjukvårdsförsäkring (vilket jag gör för att garantera mig själv och min familj bra service). Mer i plånboken och mindre godsherrar tack.

Anonym sa...

Pengar!

Skönt att någon prioriterar det som är det viktiga i livet! mer pengar i plånboken.

Vad kostar inte en flykting från Irak? nja vi tjänar säkert 50 öre i skattesänkning om vi skickar hem dem! Då skall jag som min lokale moderatpolitiker gå och köpa mig en duva till middag imorgon!

Martin Karlsson sa...

Här får man inte några svar. Skulle annars vara intressant att få veta hur Luciano ser på Peter Kennerfalks rasistiska utfall mot Maciej Zaremba.

Robban sa...

De som stirrar sej blinda pa "integrerings politiken" har glomt att titta pa det allra viktigaste. Om man studerar en stad och ett stort antal invandrare, som numera inte kan fa bostad i den staden, sa ser man dagen politker forsoka hitta pa losningar, forsoka fa fram pengar till kostnaderna. Dessa politiken kanske inte inser det men, nasta ar kommer det ytterligare ett antal som heller inte kan fa bostad, och aret darefter samma sak. Dessa politiker har glomt det viktigaste, de har glomt att fora en invandrings politik darmed sa fortsatter problemen att i okande takt rasera ekonomin och social service alla orter i hela landet. Malmo stoppade invandringen med det var det ingen som brydde sej om, Reepalus Malmo vaxer sa det kankar, men dom har inga pengar och inga bostader. Vad ska politikerna gora nu? Ingen vet. En sak ar klar dom pratar inte klarsprak om saken. Det surras om att "andra lander ska ta sitt ansvar", menar dom att sverige ar fullt?

Tomas i NYC sa...

Detta slarviga och naiva slangande av ord som "rasist" fram och tillbaka leder onekligen till att ordet borjar tappa sin ursprungliga tyngd.

Varfor?
Dels for att det klingar falskt att anvanda ordet mot medborgare som vill ha en mer restriktiv invandringspolitik an vad vi har idag och dels for att de flesta som kan tanka sig att rosta på partier som anvander sin demokratiska ratt att kritisera nuvarande integrations- och immigrationsproblem, faktiskt inte ar i ordets ratta mening, rasister. Detta ar en viktig påpekning som overses konstant.

Det handlar ju faktiskt inte om "ras". Borjar det inte lukta paranoid hysteri over att envisas om att 1/4 av Sveriges befolkning ar besatta av rastillhorighet? Vad det handlar om istallet, ar ju klart och tydligt en vaxande motvillighet mot det multikulturella samhallsexperimentet. Det ar kulturkrockar denna fjardedel sager nej till. Inte diverse raser. Detta ar en viktig åtskillnad, då det inte faller under lagexperimentet "Hets mot folkgrupp". Att vilja bevara sin kultur och sin nationalkansla, att få vara stolt over sitt land och dar man kommer ifrån ar ju en rattighet, och det vore sorgligt om den blev tabu. Att kanna denna kulturella gemenskap behover inte skapa hysteri då den inte behover leda till att man vill utrota andra kulturer och starta koncentrationslager uppe i Lappland. Det handlar snarare om att få vara stolt for den man ar, att få kanna tillit till det man vaxt upp med utan skam, att inte forbjudas sjunga nationalsången på avslutningen pga Muhammed i 7c, som troligen garna velat hora den svenska nationalsången men fick inte det, ironiskt nog, for att han ar invandrare. Det handlar om att få våga tanka att det faktiskt låter lite kusligt nar Imanen sjunger från Mosken eller att det ser allt lite fortryckande ut att kvinnan på bussen ar inrullad i ett svart lakan.

Om Mona Sahlin spatserar i kjol och blus i den delen av den muslimska varlden dar kvinnan inrullad i det svarta lakanet på bussen flytt ifrån, så kommer hon motas av for Mona en forvånande mottagning. Vi forstår dock alla, att det handlar såklart inte om vilken ras Mona tillhor utan snarare om Monas svenska, kulturbaserade kladval, som gjorde att hon blev stenad.