fredag 7 september 2007

Reinfeldt, Björklund och Zlatan…

Då var Fredrik Reinfeldts möte med ambassadörena avklarat. Ett bra initiativ, även om det var lite sent påkommet. Dialogen måste fortgå, men samtidigt måste högerregeringen ta tag i segregationen.

Jan Björklund är vald. Han lovar vara en snäll och go kille. Detta för att blidka socialliberalerna, tro mig. Får se hur länge det dröjer innan majoren hytter med näven, spänner blicken och börjar skälla.

Den stora Malmönyheten är att Sveriges bästa fotbollsspelare har skaffat en bostad himma i Malmö. Det kunde ha blivet Dubai, Rivieran, ja var som egentligen. (sannolikt har han väl hus där också), men det blev Malmö. Från Rosengård till Guldkusten. Välkommen hem, säger till och med grannarna! Intressant. Rosengårdsgrabben är helt plötsligt välkommen till Malmös guldkust...

PS. Förlåt Zlatan att jag tar upp dig i samma inlägg som de två andra herrarna. DS.


Björklund: DN, DN2, Svd

Vilkskrisen: DN, DN2, Svd, Svd1

Zlatan: Kvp

torsdag 6 september 2007

Rojas har rätt men ändå fel

"Jag är väldigt bekymrad. Regeringen håller på att misslyckas i integrationspolitiken." Det är inte mina ord, tro mig. Inte den här gången. Utan det är Rojas. I Svd idag.

En del kommer att hävda att Rojas tröttnat på att vara i bakgrunden. Att Rojas har svårt för sin nya roll som innebär att han inte får vara i strålkastarljuset. Man skulle kunna tro det. Men icke.

Jag håller med Rojas. Samtidigt är det tråkigt att Rojas inte ser att det är ett generellt problem. Det viktiga är att du som är långt ifrån arbetsmarknaden får hjälp - oavsett om du heter Hans eller Hassan. Rojas dömer alltså egentligen inte bara ut regeringens integrationspolitik, utan hela arbetsmarknadspolitiken.
Det är detta vi har sagt i snart ett år. A-laget har ju under hela första året gett mer till de som har mycket genom stora skattesänkningar och santidigt ryckt undan matta för de som är utanför arbetsmarknaden.

Rojas säger också: Problemet är att folkpartiet inte får tillräckligt genomslag för sin politik i regeringen.

Intressant. Vem håller igen? Är det moderaterna, centern eller kristdemokraterna?

Brevet som kan inspirerat statsministern

Imorgon träffar statsministern en del ambassadörer från muslimska länder. För två dagar sedan skrev jag att jag ville träffa några ambassadörer med anledning av Vilkskrisen. Berättade också att jag skickat ett brev till bl a Egyptens ambassadör. Här är hela brevet:


Mitt namn är Luciano Astudillo och jag är socialdemokratisk ledamot i Sveriges riksdag. Jag har ansvar för integrationsfrågorna i det Socialdemokratiska arbetarpartiet.

Jag skriver till Er med anledning av den karikatyr av profeten Mohammed som har spridits i flera media i Sverige. I min hemstad Malmö har jag mött olika reaktioner på denna karikatyr bland dem som bekänner sig till Islam. Det finns de som känner sig oerhört kränkta av karikatyren, men det finns också de som inte anser sig berörda av denna. Spännvidden återspeglar mångfalden bland de svenskar som bekänner sig till Islam.

Jag känner starkt att utvecklingen under de senaste veckorna kring Lars Vilks karikatyr är oroväckande. Det finns krafter såväl i Sverige som i andra länder som vill använda Vilks teckningar till att agitera och till att spä på spänningen mellan muslimer och icke muslimer. Tyvärr används konflikten skapad av teckningarna ofta för att vinna kortsiktiga politiska poänger snarare än för att överbrygga motsättningar eller till att skapa förståelse för olikheter. Väldigt få politiska företrädare, här i Sverige och i resterande del av världen, har trätt fram och manat till sans och balans. Det värsta som kan hända nu är att Vilks teckning bidrar till att återskapa den hetsiga och spända stämningen som uppkom i samband med Muhammed- karikatyrernas publicering i Danmark.

När de allra flesta just nu pläderar för sin position, tror jag, att det måste finnas dem som både har vilja och modet att mötas och att föra en dialog. Det är min övertygelse att det i vår globala värld uppkommer frågor som rör gränsen mellan den enes yttrandefrihet och den andres kränkning att dessa frågeställningar blir allt vanligare. Även om jag anser att det är viktigt att värna om den tradition av yttrandefrihet som vi har i Sverige, ser jag också vikten och behovet av att föra dialog. Jag vill därför gärna träffa Er för att ta del av hur Ni ser på dessa frågor. Min förhoppning är att även är intresserade av träffa mig för att hitta samförstånd.


Media: DN, DN2, Svd

Försvarskrisen, ambassadörer och Sushi

Igår skrev jag om försvarsministerns avgång. Så här skriver statsvetarprofessorn vid Stockholms universitet Tommy Möller i DN debatt idag. Ur artikeln:

I ett historiskt sammanhang framstår regeringskrisen som en av moderaternas allra största motgångar som regeringsparti.

Ekot meddelar idag att Fredrik Reinfeldt bjudit in lite ambassadörer från muslimska länder med anledning av Vilkskrisen. Vem vet. Kanske har jag inspirerat honom. I alla händelser: bra gjort Fredrik!

Folkhälsominister Maria Larsson vill modernisera alholhollagen (svd). Man ska kunna ta en bärs till Sushin. Också bra. Kanske har hon inspiretats av tidigare ministern Morgan Johansson? Tror det. Men jag ska ringa och fråga.

Skatteavtalet måste omförhandlas

Just nu skriver jag och Leif Pagrotsky (tidigare Öresundsminister) på en motion om Skatteavtalet mellan Danmark och Sverige. Det avtal som finns nu kommer medföra orimliga konsekvenser.

Ur Öresundsinsitutet hemsida:
Sammantaget leder detta till att Sverige kompenserar Danmark med 20,8 procent samtidigt som Danmark bara kompenserar Sverige med 8,3 procent. Om man inte ändrar dessa kompensationsnivåer kommer Danmarks nettoöverföring till Sverige att växa från 195 miljoner DKK år 2006 till 566 miljoner DKK år 2011.

Om man tar bort undantagen och höjer kompensationsgraden till 32 procent, vilket motsvarar den sammanlagda kommunal- och landstingsskatten i Sverige och Danmark (före strukturreformen) skulle kompensationen till Sverige öka till 2.679 miljoner DKK år 2011, enligt Øresundsinstituttets beräkningar. I scenariot ingår en fortsatt kraftig ökning av pendlingen över Öresund.


PS. En gigant och världens mest kände Luciano (Pavarotti), operasångaren, har gått bort. (svd, dn)

onsdag 5 september 2007

Fredrik: vad är det för typer?

De två första försvann i alla hast efter bara någon vecka. Maria Borelius (m), handelsministern, hade betalt barnflicka svart för "att ha råd" trots att hennes man via ett ett skatteparadis ägde en lyxvilla i Vellinge kommun. Cecilia Stegö Chilò (m), kulturministern, hade inte betalt TV-licensen.

Tobias Billström (m), migrationsministern, hade också struntat i sin TV-licensen. Men han sprang och gömde sig. När det också uppdagades att Anders Borg (m), finansministern, betalt en barnflicka svart, sa Fredrik Rienfeldt stopp! Nu räcker det! Det var nog det enda som räddade den unge Billström.

Sedan hade vi Carl Bildt (m), utrikesministerns aktier och optioner. Rysk gas. Oljepengar från Sudan. Investeringar i amerikansk vapenindustri. Men en till moderat kunde inte gå. De skulle slå direkt mot statsministern sades det då. Det skulle skada statsminister Reinfeldt.

Den ständigt leende Sven Otto Littorin (m), arbetsmarknadsminister, som under sitt första år i regeringen gav a-kassehaveriet ett ansikte, visade sig tillhöra ett slutet exklusivt manligt Sällskap och hade dessutom köpt sig sin utbildning. Men han fortsatte le och strök sin utbildning ur sin CV. Samtidigt krävde arbetsförmedlingen att alla arbetslösa skulle vidimera sina utbildningar. Som sagt, en moderat till kunde inte gå för det skulle skada statministern för mycket.

Nu gick han. Han heter Mikael Odenberg (m) och är försvarsminister. Gammal gruppledare och en av Reinfeldts bundsförvanter.

Jag undrar vad det är för typer som är med moderaterna? Vilka normer har dem? Hur står det till med lojaliteten? Och vilket omdöme och ledarskap har egentligen Reinfeldt? Bara nyfiken. Reinfeldt är skakad.


(Foto: Tomas Oneborg)

Media: DN1, DN2, DN3, DN4, Svd, Svd2

Jobbgruppen på Facebook

Hur ska vi socialdemokrater utveckla vår jobbpolitik? Hur hjälper vi dem som står längst bort från arbetsmarkanden? Alliansen lyckas inte, vilket ökar missnöjet. Du kan bidra på Facebook. Där har jag skapat en grupp där just dina synpunkter kommer publiceras och tas tillvara.

Sä här ser inbjudan ut:

Media: Svd

tisdag 4 september 2007

Vilks: Nu behövs dialog

Idag skickar jag ett brev till de tre ambassadörerna från Pakistan, Iran och Egypten. Jag vill träffa dem. Prata och lyssna. När de allra flesta just nu pläderar för sin position, tror jag, att det måste finnas dem som både har vilja och modet att mötas och att föra en dialog. Ur brevet:

Jag känner starkt att utvecklingen under de senaste veckorna kring Lars Vilks karikatyr är oroväckande. Det finns krafter såväl i Sverige som i andra länder som vill använda Vilks teckningar till att agitera och till att spä på spänningen mellan muslimer och icke muslimer. Tyvärr används konflikten skapad av teckningarna ofta för att vinna kortsiktiga politiska poänger snarare än för att överbrygga motsättningar eller till att skapa förståelse för olikheter. Väldigt få politiska företrädare, här i Sverige och i resterande del av världen, har trätt fram och manat till sans och balans. Det värsta som kan hända nu är att Vilks teckning bidrar till att återskapa den hetsiga och spända stämningen som uppkom i samband med Muhammed- karikatyrernas publicering i Danmark.

I media: Afghanistan protesterar (DN), Sanuni tycker det är nyttigt (DN) och liberala invandrarförbundets ordförande Gulan Avci en av många som fått tokspel senaste tiden (Expressen). I elfte timmen kan man väl hoppas på att statsministern förstå allvaret (DN).

A-lagets arbetslinje urholkas

Idag presenterar LO en rapport som heter En svår match – om vägval i förmedling av jobb och aktiva program.

Lyssna på Lena Westerlund (hon ingår i socialdemokraternas jobbgrupp):Media: Svd, DN

Björklund och åldersdiskriminering

Han vill beskriva sig som killen som vågade gå mot strömmen. Andra gick med SSU, han blev folkpartist. Han blev folkpartist mot alla odds, beskriver DN det igår. Ja, verkligen, han hade ju passat bättre som partiledare för moderaterna, tänker jag. Men nu ska alltså Jan Björklund "äntligen" få ta över ledarskapet i folkpartiet. Detta efter ett osedvanligt smutsig spel bakom kulliserna där Lars Lejonborg gick från allas vår Lejonkung till bli en plågad lite kise.

Jan har jag skrivit om innan. Läs här. Han ha en osedvanlig känsla för att lyfta vad som ligger i tiden. Nu vill han införa förbud mot åldersdiskriminering (Svd, DN). Han angriper Pär Nuders illa valda ord "köttberg".

Det är väl bra. Men varför dröjer ni. EU kräver det av oss och det finns redan ett färdigt förslag ( i diskrimineringskommittén). Enligt direktiv 2000/78/EG(1) ska alla EU-länder senast den 31 december 2006 ha implementerat lagstiftning mot åldersdiskriminering. Sverige är det enda landet i EU som saknar en sådan lagstiftning. Det är alltså Janne partivän Nyamko Sabuni som borde ta tag i saken.

Redan i juni fick hon fick ett skriftligt varning från kommissionen som säger:
Kommissionen granskar för närvarande införlivandet av direktiv 2000/78/EG i alla medlemsstater och kommer inte att tveka att fullgöra sin plikt i egenskap av fördragens väktare i det fall att en medlemsstat inte till fullo eller på fel sätt införlivat ett direktiv.

Jalla, jalla, major Björklund! Regeringen du ingår i är redan sämst i klassen Jan Björklund.

måndag 3 september 2007

Entreprenörskap för kreatörer

Sverige har hög kreativ kompetens, men få kreatörer startar framgångsrika företag. Idag inleddes därför pilotutbildningen Kreatör+. Den ska råda bot på detta problem. Fick möjlighet att prata med Gunnar Kaj. Han är en av de 18 deltagarna. Gunnar är blomsterdekoratör, illustratör och känd som Nobelfestens blomsteransvarige. Det ska bli spännande att följa utbildningen. Läs mer om den här.