lördag 27 oktober 2007

Santa Marta imorgon

Åker till Santa Marta (Colombias Atlantkust) imorgon. Det är där jag ska vara som observatör under valet. Det ska bli spännande. I Santa Marta väntas kommunen vinnas av en borgmästarkandidat som tillhör para-politikerna. Politiker med starka kopplingar till illegla väpnade grupper. I kartan ser du områden där det finns risker att valen inte funkar som det borde. Totalt handlar om 429 kommuner där det finns medel (grön), hög (orange) och extrem(röd) risk för felaktigheter och våld i samband med söndagens val.

torsdag 25 oktober 2007

Fredrik möter motstånd

Ferdrik Reinfeldt är skicklig. Han och hans gäng har förstått att han inte kan vinna svenska folket om han inte åtminstone inte låter som en sosse. Men strategin har mött på motstånd. Nej, nej inte den interna oppositionen som vill ha tillbaka "de gamla moderaterna". De är ett välkommet internt motstånd som behövs för att moderaterna ska uppfattas som nya och mer mitten. Motståndet är svenska folket. De uppfattar moderaterna som orättvisa och som hårdförda.

Ja, det finns en omdirigering på vissa områden, men kärnan i politiken är klassisk högerpolitik. Skatter, syn på arbetslöshet, privatiseringar, mm. Den har packeterats annorlunda. I Sverige förs nu en politik som långsiktigt förändrar Sverige i grunden.

Svenskar vill inte ha ökade klyftor, svenskar vill ha bättre välfärd framför sänkta skatter till de rikaste och svenskar vill inte att man ska ge sig på de som är sjuka och arbetslösa (även om man får någon hundralapp extra i fickan själv).

Svenska folket har under borlighetens första år fått lära sig den hårda vägen att det Fredrik Reinfeldt säger inte alls behöver stämma överens med vad den borgerliga regeringen gör. Så när Fredrik nu säger att det "är välfärdens tur" så osäkrar jag min revolver.

PS. Snälla ni missuppfatta nu inte revolver. Jag är pacifist. DS.Media: DN, DN1, Svd

Nya regler för bloggen

Sedan en tid tillbaka har en eller några satt i system att skriva i kommentarer i min blogg. Den/dessa har många gånger förolämpat andra som kommenterat inlägg. De har också oavsett inläggets art haft ett relativt främlingsfientlig ingång i frågorna.

Jag ser det som väldigt värdefullt att man ska kunna vara anonym när man kommenterar i min blogg. Det ska samtidigt vägas mot hur detta verktyg används (missbrukas) och hur jag bättre ska kunna följa det som skrivs. Jag har därför valt att ändra inställning på kommentarfuktionen så att man från och med nu måste få sitt inlägg godkänt av mig innan det publiceras. Samtidigt ska man även i fortsättningen få vara anonym när man skriver.

Med hopp om ett fortsatt gått samtal på bloggen!

Colombia väljer

Idag hade vi en första introduktion om valsystemet i Colombia. Deltar tillsammans med 45 andra internationella gäster i MOE (misión de obervación electoral) valobservation. MOE samlar nästan 10 000 oberoende observatörer från civila samhället i valet nu på söndag. Då ska 32 guvernörer, 398 regionala parlamentariker, 1099 borgmästare och 12243 kommunfullmäktigeledamöter väljas.

Jag åker till Santa Marta under valdagen. Hittills har ett 30 tal kandidater mördats och många fler hotats. Hur ska det gå för Uribes stödpartier? Flera av ledarna är åtalade för samarbete med para-militära grupper. Klarar Polo Democratico (demokratiskt vänster) att växa och/eller behålla Bogotá? Och vad innebär FARCs hot om att allt röstande utgör en krigshandling?

tisdag 23 oktober 2007

Littorin underkänd

Ja, du Littorin. Så här sa jag i den allmännpolitiska debatten i förra veckan:

Den borgerliga regeringen vann valet genom löftet om att återupprätta arbetslinjen. Nu ser alla fullt ut vad som egentligen dolde sig bakom denna retorik om mer jobb och minskat utanförskap.

A-kassan – vanliga löntagares arbetslöshetsförsäkring – har ni försämrat i flera omgångar. Den är dyrare och ger sämre skydd och svårare att få stöd. Nu riskerar deltidsarbetslösa kvinnor att bli arbetande fattiga. 350 000 har flytt inkomstförsäkringen. Snacka om Reinfeldteffekt!


Stödet till dem som fortfarande är arbetslösa har ni gradvis dragit undan. Utbildningsvikariat, vuxenutbildningar och yrkesutbildningar har minskat i antal eller upphört. Anställningsstöden har reducerats trots att flera svenska företagare säger till oss: Vi behöver utbildad arbetskraft.

Nu har ni öppnat för ökad otrygghet på arbetsmarknaden trots att ni innan valet lovade att inte röra anställningstryggheten. Men det absolut allvarligaste med denna politik är att ni eroderar samhällssolidariteten – den samhällssolidaritet som gjort Sverige till ett framgångsrikt land.

Fler får jobb. Det är jättebra, men i första hand är det en effekt av den goda konjunkturen. Utanförskapet dröjer sig kvar. Långtidsarbetslösheten bland ungdomar är fortfarande hög, och socialbidragen har inte minskat på ett år. Kvar på arbetsförmedlingarna väntar de som står längst från jobben.


Här hittar du hela inlägget.


Media: Svd

måndag 22 oktober 2007

Framtidens kamror och problem idag

Intressant reportage i Studie Ett (måndag) om hur kamror kan användas för att lösa brott. Bland annat intervjuas polisen Torbjörn Persson. Träffade honom igår. I veckan lämnar jag in en skriftlig fråga till justitieministern:

I Skåne har polismyndigheten sedan en tid tillbaka satt i gång ett projekt som innebär att de snabbt kan få ta del av information från 15 000 övervakningskameror. Dessa kan numera användas mycket effektivare som stöd för att klara upp brott.

Det absoluta flertalet kameror ägs privat. Det kan vara banker, butiker, mm. I regel är det inga problem att hämta ut filmat material när ett brott begåtts. Det har dock kommit till min kännedom att en del vaktbolag tar ut avgifter från polismyndigheten för att de ska lämna ut dokumenterat material. För mig låter det orimligt.

Vad avser ministern vidta för åtgärder så att polisen inte ska drabbas av extra kostnader i sin strävan att lösa brott i samband med att man begär ut information från övervakningskameror?

Diskussion med Billström

Idag publiceras en samtal mellan mig och Billström i en längre artikel om flyktingmottagningen (sydis). Den blev ok. Synd bara att fokus blev flyktingmottagningen. Integration handlat också om så mycket mer. Jobb, skola, synen på svenskhet, mm.

söndag 21 oktober 2007

Den stora bluffen

Sd gör vad de kan för att att putsa upp fasaden. Men " den invandrarfientliga politiken är fortfarande central", uppger Svd. Och hatet och föraktet lyser igenom. Läs DN:

- De kan väl bara ta sina BMW-ar och sticka hem, sa en deltagare i helgen.

I en annan lång artikel pekar Jomshof ut muslimska arabiska män som frekventa våldtäktsmän med "rasistiska och kulturella motiv" att begå övergrepp på svenska flickor.


Sd är en stor bluff. De försöker gör det som de tror kan locka bredare grupper just idag. Men hela deras politik bygger på förakt och hat mot "dom andra". Idag mot den som ser annorlunda ut, imorgon kanske mot dig! Och blir det gångbart att spy ut mer galla...ja, då kommer också Sd göra det. Tveka inte om det.

Åkesson, har du ringt och gratulerat dina kompisar i SVP?


Media: DN, DN2

Paolo tar revansch

Jag har svårt att skriva, är lite dyslektisk. Men det finns ju rättstavningsprogram. Det svåra är att berätta en historia, säger Paolo Roberto till DN när han berättar om sin kokbok "Mina fastrars mat".

Jag har lite svårt att förlika mig med tanken att du gått och blivit borgerlig på äldre dar. Men låt gå: Du är en champ killen och en förebild för många! Det kan ingen ta ifrån dig.