lördag 19 maj 2007

Media och kongresserna

Just nu har två större partier kongress - Mp och Sd. Jag förundras dock över hur mycket mer uppmärksamhet Sverigedemokraterna får med tanke på att Miljöpartiet ändå nästan är dubbelt så stort. Jag gillar dock Lena Mellins text idag:

Sverigedemokraterna gillar inte folk som lever på bidrag. Men en femtedel av partiets representanter i kommunfullmäktige är förtidspensionärer. De tycker att det är en dygd att göra rätt för sig. Men 18 procent har betalningsanmärkningar och 14 procent har skulder hos kronofogden. Familjen är ”hjärtats fosterland”. Men ett tiotal av partiets kommunpolitiker har stora skulder till sina barn. Sverigedemokraterna lever inte ens som medel-Svensson. Den genomsnittlige svensken är inte alls lika beroende av ”bidrag” som sverigedemokraternas kommunfullmäktige och har färre kontakter med kronofogden.

Om man ser på bevakningen tror jag den stora skillnaden är att Sd får väsentligt mycket mer uppmärksamhet i Kvällstidningarna jfm Mp. Men också på det stora hela får Sd mycket mer uppmärksamhet i övrig media. Förvisso tror jag inte på att Sd går att tiga ihjäl. De måste granska och bemötas. Samtidigt burkar man ju säga att all publicitet är god publicitet. Ska bli intressant att se hur medias nya strategi faller ut.

Lite om de båda kongresserna i media:
Mp: Svd, DN, DN2, Ekot

Sd: Expressen1, Expressen2, Expressen3, Expressen4, Expressen5, Aftonbladet1, Aftonbladet2, Svd, DN, DN2, Svt Rapport, Ekot

fredag 18 maj 2007

Gotan Project 2.0

Skrev om dessa för en tid sedan. Här kan ni se ganska cool musikvideo...



Invigd multisportarena

Kul att läsa att planen på Cronmans väg äntligen är klar....

Ur sydsvenskan: Vårregn förbyttes i godisregn när Rosengårds nya multisportarena på Cronmans väg invigdes igår. I sommar väntar intensiv aktivitet.

torsdag 17 maj 2007

SD: Att kasta första stenen

Om man använder Sd cyniska sätt att dela upp människor kommer det förr eller senare slå tillbaka...

I Aftonbladet idag avslöjas att Sds förtoendevalda i större utsträckning än sk invadrare lever på bidrag. Sedan augusti förra året har Sd-politikerna kvitterat ut över 3,7 miljoner kronor från Försäkringskassan. Liknande undersköningar har tidigare visat att det bland Sd fötroendevalda också finns en större andel brottslingar jämför med företrädare från andra partier.

Jesus lär ha sagt i samband med att en kvinna som syndat skulle stenas: Den som är fri från skuld kasta den första stenen...vem har gett Sd rätten att kasta den?

Media Sd-bidragsberoende: DN , Svd, Aftonbladet, Aftonbladet 2 (om SD-företrädare som vill ha både arvode/lön och bidrag).

I Danmark inga nyheter. Bara att Pia Kjärsgaard fortsätter driva på hetsen mot muslimer...(Svd).

Bild från Aftonbladet.

Härlige Harry

För en tid sedan var jag lite irriterad för att Prins Harry var så glad för att åka till Irak.

- Det är en härlig känsla att dra till Irak, ska Harry då ha sagt till sina vänner. Nu verkar det som han ändå inte åker (svd). Härligt!

onsdag 16 maj 2007

Göran, Mode Svea och herrmode

Idag träffade jag Göran Sundberg som skrivit rapporten Mode Svea. Han är också designer (här kan du se lite av hans vårplagg). Spännande samtal som lovar mycket med honom, Sara Lönnroth och Johannes Sjöberg. Mode, som jag debatterat i kammaren innan, har goda förutsättningar att bli en ny del av Sverigebilden. Men understödjer politiken detta? Görs tillräckligt? Jag tycker inte det.

Idag skriver förresten Per Nilsson, chefredaktör på King, i Aftonbladet:

”Under 2006 spenderade den genomsnittlige svenske mannen i åldern 15–39 närmare 8 000 kronor på kläder och groomingprodukter. Det kan jämföras med konsumtionen av datorer (2 234 kronor), hemelektronik (2 027 kronor) och alkohol (3 951 kronor). Faktum är att vi lägger nästan lika mycket på mode som vi lägger på resor – och då reser svenskar ändå mest i världen, sett till resdagar per capita. Trots detta fortsätter medierna tjurskalligt att fokusera sin bevakning på stereotypa grabbämnen.” Killar, sluta skämmas! Det är helt ok att bry sig om sitt utseende och kläder.

Läs hela artikeln här.
Media: DN

Lite om Sveriges bäst fotbollsspelare

Uppdaterade: Ny bra artikel om svensk fotboll (Svd):
Jag var med på flera läger men det blev inga matcher. Om en spelare med invandrarbakgrund konkurrerar med en ”helsvensk” kille måste han vara snäppet bättre. Jag kunde i alla fall få den känslan, säger Fatih Yalap.

Gamla inlägget: "Zlatans succé skulle öppna dörren för andra fotbollstalanger med invandrarbakgrund.Trodde många. Men Zlataneffekten uteblev.Det är fortfarande ytterst få som når ända fram." skriver Svd. Jag tror dels att det är en klassfråga. Många unga talanger också födda av svensk-svenska föräldrar(om jag får uttrycka mig lite klumpigt) får inte rätt uppbackning och rensas bort. Det är ett misslyckande som Svenska Fotbollsförbundet, delvis ska ta på sig. Om man inte har en familj som backar upp då är det svårt att klara sig. Dels tror jag att svensk fotboll, precis som övriga samhället, inte hängt med i förändringen Sverige genomgått.


Mer Zlatan: Expressen (Om årets lag), Aftonbladet (Zlatan är Zlatan), DN (om skaden)

Littorins löfte om kollektivatalen

Gammal text: Nu har den borgerliga regeringen definitivt lovat att inte överhuvudtaget röra arbetsrätten och kollektivavtalen. Undrar vad Bäcktsröm säger? Här finns protokollet (dock lite felciterad i min andra replik. Det var rätt att ta debatten, men inte lönt att fortsätta den). Ur debatten:

Anf. 73 LUCIANO ASTUDILLO (s):
Herr talman! Jag ber att få tacka Littorin för ett väldigt bra svar. Det är precis som Littorin säger. År 2006 hade vi 1 000 strejkdagar i Sverige, att jämföra med Frankrikes en miljon strejkdagar. Vi hade 450 tvister i svensk arbetsdomstol, i England hade man över 100 000 tvister i domstol.
Bakgrunden till den här interpellationen är att vi har ett Svenskt Näringsliv med Urban Bäckström i spetsen som jag anser har blivit alltmer aggressivt och politiskt i sin attack just nu under pågående avtalsrörelse. Urban Bäckström angrep något fack och kallade det för militant. Han anklagar facket för att systematiskt missbruka strejkrätten. Alltså under pågående avtalsrörelse går en av parterna ut så här och kräver att regeringen ska ta tag i detta. Man lade sig också i avtalet med Svensk Handels, som lämnar rätt mycket övrigt att önska från Svenskt Näringsliv som organisation.
Det verkar som att Littorin lyckats hålla sina egna regeringskompisar i schack. Vi har inte hört Maud Olofsson, Göran Hägglund eller Carl Bildt uttala sig i frågan om kollektivavtalen. Det verkar också som att Littorin har lyckats piska in de borgerliga riksdagsledamöterna – de finns inte här i dag – och det är väldigt positivt.
Man kan ändå undra hur det lär ha sett ut när Littorin satt där på den exklusiva herrklubben i sällskap av sina kompisar och hur han, i Chesterfieldfåtöljen med whiskyglaset i ena handen och cigarren i den andra, lyckades övertyga dem. Jag undrar hur de svarade. Men klarar Littorin trycket från Svenskt Näringsliv? Det är en viktig fråga.
Det andra skälet är att trots alla de kraftfulla åtgärder som Littorin beskriver i sitt svar ser vi inte ett minskat utanförskap. Vi kunde läsa bara för någon månad sedan i Sydsvenskan: Fler i utanförskap nu än innan valet.
Trots att ni ger er på löntagarna med försämrad a-kassa och trots ökade krav på arbetslösa minskar inte utanförskapet. Samtidigt gödslar ni ut pengar till dem som redan har mycket, med förmögenhetsskatten och den omläggning av fastighetsskatten som vi ser. Samtidigt ger ni er på dem som är arbetslösa genom att drastiskt dra ned på åtgärder som arbetsmarknadsutbildningar, praktikplatser och vuxenutbildning.
Den tredje orsaken till att jag ville ta den här debatten med Littorin är den sakta smygande insikten att den här moderatledda regeringen bara har tre och ett halvt år på sig. Sedan tar vi socialdemokrater över och regerar, som det brukar vara. Jag är rädd att detta kommer att leda till en rad panikåtgärder från Regeringskansliet och från arbetsmarknadsministerns sida. Det gäller att bygga om Sverige så mycket som möjligt på de här sista tre och ett halvt år som ni har kvar att regera under.
Därför tycker jag att det är oerhört viktigt att få ett konkret svar från Littorin: Är det ett löfte att inte ge sig på den svenska modellen och kollektivavtalen innan vi har haft ett val där den här viktiga frågan underställs svenska folket?


Anf. 74 Arbetsmarknadsminister SVEN OTTO LITTORIN (m):
Herr talman! Svaret är ja.



Tidigare inlägg: här

tisdag 15 maj 2007

Romantisk middag med Björklund?

Nej tack!, om man får tro sydsvenskan.

"Folkpartiets partiledarkandidat Jan Björklund går inte hem hos kvinnorna. Han är den tråkigaste politikern, enligt en opinionsmätning som auktionssajten Tradera beställt....Inte heller andra folkpartister står högt i kurs. Leijonborg är den partiledare som de tillfrågade männen "helst inte vill träffa". De anser att Birgitta Ohlsson är den "minst intressanta samtalspartnern" och den de "helst inte vill dejta". Kvinnorna vill helst inte dejta Leijonborg." ur Sydsvenskan idag.

Jag i partiets Pravda idag

"Luciano Astudillo menar att socialdemokraterna är ”dåligt närvarande” bland de människor som attraheras av sverigedemokraterna.
Han ser olika typer av sd-väljare. Där finns de som hamnat i kläm, som lever på små ekonomiska marginaler och är ”ifrågasatta av myndigheterna”.
– De människorna måste vi lyssna på. Sen har vi en annan grupp som har jobb, bor i villor och har sitt på det torra. De är svårare att möta. Där måste kartan ritas om. Vi måste övertyga dem om att sverigedemokraterna inte är ett rumsrent parti.
– Sverigedemokraterna är något väldigt osvenskt, genom att de inte erkänner principen om alla människors lika värde, genom att de vill utestänga vissa grupper från gemenskapen."


Intresserad av att läsa hela? här finns den.

Kulturrelativism är alltid ett svek

Jag har stark sympati för dem som moraliskt upprörs över att barn kränks genom misshandel. Det är nämligen helt oacceptabelt.

Per Tedin skriver i Sydsvenskan idag: I Sverige är det förbjudet att aga barn. Det har det varit sedan 1979. Lagen gäller alla utan undantag. Och de som bryter mot lagen skall ställas till svars. Punkt. Något utrymme för individuella tolkningar eller särskilda hänsyn finns överhuvudtaget inte. En sådan kulturrelativism präglade mycket av den tidiga debatten om det så kallade hedersrelaterade våldet. Det var ingen betjänt av. Men minst lika korkat vore att göra problemet till enbart en fråga om kultur eller etnicitet.

I Expressen resonerar Ann-Charlotte Marteus på följande sätt: Frågan är dock om det finns ett extra motstånd mot att ta itu med misshandel i invandrarfamiljer. Kan socialarbetare bli passiva av rädsla för rasiststämpling? Finns där outtalade idéer om att andra kulturer kan mätas med andra mått än den svenska lagboken? Det är komplicerat. Man kan ju också tänka sig att en invandrare med sociala problem lättare blir av med sina barn än en våldsam men välartikulerad direktör i Djursholm. Dock; de berättelser om samhällelig undfallenhet som kom från utsatta invandrarflickor efter mordet på Fadime tyder på att Rubars tes inte kan avfärdas.

Dessa skribenter fångar problemet. Jag delar helt Pers analys; kulturrelativism är ett sluttande plan. Hur komplicerat den må vara, Ann-Charlotte, är det också helt oacceptabelt varje gång socialarbetare bli passiva av rädsla för rasiststämpling eller om det finns outtalade idéer om att andra kulturer kan mätas med andra mått än den svenska lagboken. Lagen ska tillämpas lika för alla.

Gör då den verkligen det? Även om det är vår ambition så är det inte fallet. Det finns mycket forskning som pekar på att exempelvis klasstillhörighet fäller avgörande i rätten. Mycket tyder på att också det sk invandrarskapet är en missgynnande faktor. Jag vågar till och med påstå att man inte ges samma rättigheter i det här landet om man råkar vara arbetslös, lågutbildad eller är född i ett annat land.

Ann-Charlotte menar att Evin tes inte går att avfärda. Men, dessvärre, bygger också hennes tes i viss mån på kulturrelativism. Hon försöker förstå barnmisshandel via invandrarskap. Det bekräftas dessutom genom hur systematiskt i sitt inslag avstår från att välja andra variabler för att förklara misshandeln. Hon avstår från att redovisa den fakta hon vet om den sk andra generationen (ingen skillnad). Hon avstår från att berätta att man faktiskt informerar om våra lagar i introduktionen av nyanlända.

I Evins värld reduceras då sveket mot barnen till ett svek mot invandrarbarnen. Men som Per poängterar: Invandrare är förvisso överrepresenterade bland gärningsmännen - men det gäller också föräldrar med ett kriminellt förflutet, missbrukare och "personer med sämre socioekonomiska förhållanden". Skilsmässobarn räknas också till dem som löper högre risk att råka illa ut, liksom barn till vuxna som själva utsatts för våld under sin uppväxt.

Så komplicerad är verkligheten.

Tidigare inlägg: här

måndag 14 maj 2007

Klokt råd av Paulo

”Men det finns också lidande livet, säger en av dem som står och lyssnar. - Och det finns nederlag, men dem kan ingen undfly. Därför är det bättre att du förlorar några strider när du nu slåss för dina drömmar än att bli besegrad utan ett ens veta varför du slåss” ur Paulo Coelhos bok Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät.

Missade du Björn Elmbrant om Perssons sidbyte?

I fredagens Studio Ett hade Björn Elmbrant den bästa analysen jag hört hittills till problemen kring Görans Perssons nya jobb i PR-branschen.

"JKL:s triumf är att man nu kan visa hela världen att övertygelse, ideal och värderingar bara är struntprat, och att alla går att köpa, till och med en tidigare socialdemokratisk statsminister."

...

"Den överlägset största förloraren på veckans nyhet är demokratin. För runtomkring i världen växer politikerföraktet, i takt med att pengar kommer in och förgiftar politiken."

...

"Men klassamhället har ju inte försvunnit och alla siffror visar att Sverige är mer kluvet än någonsin. Så för dagens samhälleliga styvbarn längst ”därnere” bekräftar Göran Perssons PR-jobb bara utbredda föreställningar om att politiker saknar ryggrad, att inflytande handlar om pengar, och att ”dom däruppe” mest låtsas att de står för olika värderingar. Det kanske till slut är en fråga: Finns det någon som slåss för de maktlösa?"

Hela texten kan du läsa här.
Vet inte om Jonas Morian (här är hans synpunkter i frågan) lyssnade på programmet eller läste texten innan sin medverkan i Agenda igår. Då hade förhoppningsvis hans klarläggande inlägg idag kanske inte bara handlat om färgen på skjortan och hur pass involverad han egentligen är med röran(rörelsen)...

Eric Intervjuar mig på Youtube



Finns också på SAPs hemsida.

Är Evin rasist?

Evin Rubar, reportaget Det svenska sveket har nu sänts. Här hittar du det. Som jag berättade redan den 16 april blev jag intervjuad av henne.

Så skrev jag då:
"hade jag också en intervju med Evin Rubar, Dokument Inifrån, SVT. Hon gör att reportage om barnmisshandel. Viktig fråga. Min linje är klar:

- Det är bra (och nödvändigt) att personer från andra länder får information om vår syn på barnmisshandel. Detta görs redan. Tror inte på att göra det obligatoriskt. Skulle inte hjälpa! Däremot måste man våga ta fighten lokalt och våga informera.

- Reducera inte barnmisshandel till en invandrarfråga - kulturfråga. Det är inte bara ”dom andra” som är problemet. Det är än större fråga en så. Alla kan brista i föräldrarskapet. När kraven ökar på oss, tempot drivs upp och klyftorna ökar skapas ett samhällsklimat där vi känner att vi inte räcker till. Detta är ingen ursäkt och ger ingen rätt att kränka ett barn. Alla föräldrar måste få stöd att vara bra föräldrar oavsett var man född."

I efterhand slås jag av hur Evin starkt drivs av en förutbestämd tes och hur hon plockar ihop för att bevisa det. Nu förstår jag att hon ville få mig att vara kritisk mot att man upplyser personer med utländsk bakgrund i SFI:n om vilka lagar som gäller här. För så är det nämligen. Hon ville istället få mig att ropa ”rasism, rasism, rasism”. Men nu fick hon inte det svaret hon önskade av mig.

Sen den här rädslan om att bli stämplad som rasist…vad är det för trams? Men visst finns det inslag i Evins sätt att förklara och förstå världen som är snarlika SDs. Det i behöver inte vara rasism alltid, men ett väldigt platt och endimensionellt sätt att se på människan och förklara samhällsproblemen.

Qaisar och Ali Esbati har skrivit om detta också.

Lyssna på debatten i p1 morgon med Barnombudsmannen.

söndag 13 maj 2007

Babel sista i trilogin

Idag såg jag Babel. Alejandro González Iñárritu tredje film i trilogin som inleds med filmerna Amores Perros och 21 gram.

"Hans första film ”Älskade hundar” blev en världssuccé och fick en Oscarsnominering trots att det råa och äkta tilltalet i början fick människor att lämna förhandsvisningarna. ”21 gram” trodde alla sedan sonika var en cool rulle om ett vitt pulver, men var istället en nattsvart misärskildring om döden." (Läs hela resenisionen av Babel här).