måndag 14 maj 2007

Missade du Björn Elmbrant om Perssons sidbyte?

I fredagens Studio Ett hade Björn Elmbrant den bästa analysen jag hört hittills till problemen kring Görans Perssons nya jobb i PR-branschen.

"JKL:s triumf är att man nu kan visa hela världen att övertygelse, ideal och värderingar bara är struntprat, och att alla går att köpa, till och med en tidigare socialdemokratisk statsminister."

...

"Den överlägset största förloraren på veckans nyhet är demokratin. För runtomkring i världen växer politikerföraktet, i takt med att pengar kommer in och förgiftar politiken."

...

"Men klassamhället har ju inte försvunnit och alla siffror visar att Sverige är mer kluvet än någonsin. Så för dagens samhälleliga styvbarn längst ”därnere” bekräftar Göran Perssons PR-jobb bara utbredda föreställningar om att politiker saknar ryggrad, att inflytande handlar om pengar, och att ”dom däruppe” mest låtsas att de står för olika värderingar. Det kanske till slut är en fråga: Finns det någon som slåss för de maktlösa?"

Hela texten kan du läsa här.
Vet inte om Jonas Morian (här är hans synpunkter i frågan) lyssnade på programmet eller läste texten innan sin medverkan i Agenda igår. Då hade förhoppningsvis hans klarläggande inlägg idag kanske inte bara handlat om färgen på skjortan och hur pass involverad han egentligen är med röran(rörelsen)...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant det där med Göran, kallade inte han dig för "nyliberal" med förakt i rösten nyligen?

Jonas Morian sa...

Nej, jag hade inte lyssnat på Elmbrant innan jag medverkade i Agenda. Men även om jag gjort det så hade det nog inte gjort någon skillnad. För det första så stämmer sannolikt inte det han sa/skrev om att "Göran Persson går numera att hyra av vilket företag som helst, för några tusen kronor i timmen". Persson kommer nog inte att vara konsult på det sättet - utan ge generella råd om politik och politiska beslutsprocesser till vissa av JKL:s kunder. För det andra är det välkänt vad Björn Elmbrant tycker om pr-branschen ("...som aldrig utmärkt sig av några nämnvärda ideal") - och då är redan ingångsvärdet att alla som jobbar i denna bransch per definition är värderingslösa cyniker som bara vill tjäna pengar. Jag tror inte att ett vettigt samtal gynnas av sådana föreställningar. Och självklart kan jag inte uttala mig om hur Göran Persson tänker, men tror någon på allvar att människor som ägnat lång tid åt politiskt engagemang och arbete plötsligt släpper alla sina värderingar och ideal bara för att man tackar ja till ett nytt jobb?

Eva-Lena Jansson sa...

Till Luciano: har varken läst eller hört Björn Elmbrants analys av Perssons sidbyte. Men av det jag kan läsa här på din blogg så framför Elmbrant bara vad många socialdemokrater tycker.
Till Jonas:Risken är väl uppenbar att bara misstanken att folkvalda går att köpa påverkar politikerföraktet i fel riktning. För hur ska man förhålla sig till en person som tidigare har sagt att man mer eller mindre föraktar lobbyister, för att bara drygt en månad senare blir en själv. Trovärdig? knappast.

Anna-Lena Lodenius sa...

Hörde Elmbrandt och delar hans oro. Begriper egentligen inte varför han gör det, pengar lär han väl ha så det räcker. Eller är det förtjusningen över att vara åtrådd av näringslivet? Att han i grund och botten tycker att den respekt han kan få där är det som smäller högst?
För visst finns det värdigare lösningar för avdankade sossepolitiker som ändå vill vara kvar i ljuset. Många har hänvisat till Ingvar Carlsson de senaste dagarna. Tycker man kan nämna även en ofta kritiserad minister som Jan O Karlsson och hans FN-uppdrag kring migrationsfrågan.