fredag 30 november 2007

Vi måste hålla tempo

Visst är det så att det största skälet till Fredrik Reinfelds katastrofsiffor borgerligheten själv. Dels det katastrofala ledarskapet, dels det växande trövärdighetsgapet mellan det man lovade och det man gör.

Samtidigt ska vi faktiskt också börja sträcka på oss lite. Jag menar att vårt effektiva oppositionsarbete börjar ge effekt. Vi visar på luckorna. Vi visar på sveken. Samtidigt fortsätter vi siganelara och utveckla en politik som tar sig an framtidens utmaningar.

Opinionsläget får inte tas som intäckt att inte reformera vår politik. Hur stärker vi arbetslinjen så att de som står längst från arbetsmarknaden också kan få jobb? Hur förbättras vilkkoren i arbetslivet? Hur utvecklar vi en bättre politik för entrepenörskap och kreativitet?

Media: DN, Svd, AB, Svd

onsdag 28 november 2007

Diskriminering, flyktingar och Maud

Ekots stora nyhet idag är att 2 av 3 städföretag kan tänka sig diskriminera på kundens begäran. Jag är förvånad. Kan det verkligen vara så illa?

Jag menar att det måste finnas nolltolerans mot alla former av kränkning mot människovärdet. Denna gången handlar det om personer från ett annat land andra gånger är det kvinnor, äldre, homosexuella eller funktionshindrade som drabbas. Här, under rubriken Vad ska göras åt diskriminering inom arbetslivet, kan du hitta en debatt mellan mig och Elisabet Svantesson.

Igår kastade Göran Johansson in en "brandfackla" i debatten om flyktingmottagningen. Många har kritiserat honom. Jag kan förstå. Det blir märkligt när man ger sig på "offret" för smugglingen inte "förövaren". Samtidigt kan jag förstå Johansson. Den borgerliga regeringen är mycket passiv. Den hjälper inte de kommuner som nu tar ansvar för mottagningen. Den ställer inte krav på de kommuner som stängt sin dörr. (Svd, Svd1)

Ni kanske la märke till att Maud Olofsson. Hon kicka fel person.

När Maud Olofsson på en presskonferens förra torsdagen skulle presentera den nya utredaren inledde hon med att berätta varför den förra sparkats. Mot Lars-Olof Pettersson talade bland annat att han hade facklig bakgrund men framförallt att han hade varit valledare för SEKO i valet 2006.

– Det tog en stund innan jag förstod att hon förväxlat mig med Lars-Olof "Loppan" Pettersson, min namne och tidigare informationschef på SEKO. Nu är ju den spännande frågan: har hon sparkat mig på felaktiga grunder i tron att jag är någon annan än den jag är? säger Lars-Olof Pettersson, konsulten.


Läs mer här. Det kommer bli mer liv om det här. Tro mig...

måndag 26 november 2007

Gas, EMU och Colombia

Regeringen bör samordna politiken med Polen och de baltiska staterna, som inte vill att gasledningen placeras på Östersjöns botten. Regeringen väljer strid med grannstater och fred med gasindustrin. En alternativ ­sträckning på land bör snarast utredas för miljöns skull, skriver ­Mona Sahlin (s) tillsammans med Peter Eriksson (mp) och Lars Ohly (v) i Svd Brännpunkt. (DN)

En rimlig tanke att vara överens med sina grannländer om så stora projekt.

Den danske statsministern Fogh Rasmussen offentliggjorde nyligen helt överraskande en omläggning i Danmarks EU-politik. Det ska bli folkomröstning om bland annat EMU under mandatperioden. Efter det har dåliga förlorare börjat hota med ett svenskt utanförskap. Röstar danskarna ja till euron drabbar det Sverige i form av politiskt utanförskap i EU. Det anser statsminister Fredrik Reinfeldt. Jag blir så trött. När de ekonomiska argumenten inte duger (Sverige har klarat sig bättre än EMU-länderna), ja då är det andra argument som ska fram. Om Fredrik Reinfeldt, som redan vunnit ett val med sitt snack om utanförskap, tror att han kan använda samma dimridå för att vinna en folkomröstning vill jag bara önska honom lycka till! (DN, DN2)

Tonen mellan två av Sydamerikas populäraste presidenter (om man får tro opinionsundersökningarna) har hårdnat. Det är illa. Det lilla hopp på att Chávez skulle kunna bidra till att den colombianska regeringen och FARC skulle kunna genomföra en fångutväxling är nu stendöd (Svd).

Ni minns väl Chávez?