måndag 26 november 2007

Gas, EMU och Colombia

Regeringen bör samordna politiken med Polen och de baltiska staterna, som inte vill att gasledningen placeras på Östersjöns botten. Regeringen väljer strid med grannstater och fred med gasindustrin. En alternativ ­sträckning på land bör snarast utredas för miljöns skull, skriver ­Mona Sahlin (s) tillsammans med Peter Eriksson (mp) och Lars Ohly (v) i Svd Brännpunkt. (DN)

En rimlig tanke att vara överens med sina grannländer om så stora projekt.

Den danske statsministern Fogh Rasmussen offentliggjorde nyligen helt överraskande en omläggning i Danmarks EU-politik. Det ska bli folkomröstning om bland annat EMU under mandatperioden. Efter det har dåliga förlorare börjat hota med ett svenskt utanförskap. Röstar danskarna ja till euron drabbar det Sverige i form av politiskt utanförskap i EU. Det anser statsminister Fredrik Reinfeldt. Jag blir så trött. När de ekonomiska argumenten inte duger (Sverige har klarat sig bättre än EMU-länderna), ja då är det andra argument som ska fram. Om Fredrik Reinfeldt, som redan vunnit ett val med sitt snack om utanförskap, tror att han kan använda samma dimridå för att vinna en folkomröstning vill jag bara önska honom lycka till! (DN, DN2)

Tonen mellan två av Sydamerikas populäraste presidenter (om man får tro opinionsundersökningarna) har hårdnat. Det är illa. Det lilla hopp på att Chávez skulle kunna bidra till att den colombianska regeringen och FARC skulle kunna genomföra en fångutväxling är nu stendöd (Svd).

Ni minns väl Chávez?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Luciano.

Varför är du EMU motståndare?

Patrik