lördag 14 april 2007

Sverigedemokraterna ska inte längre tigas ihjäl

Ur DNs intervju av Mona:

Jag är beredd att debattera mot deras partiledare. Men det är ett stort steg och strategin måste vara klar.

Kolla in debatten mellan fp och sd här: svd

fredag 13 april 2007

SD har gått vilse i pannkakan

Jag såg inte debatten mellan Sverigedemokraterna och folkpartiet idag (DN). Men av det jag har läst låter det inte bra. På söndag är det Moderaternas tur (Svd). Jag är orolig. Ryktet sprids att vi socialdemokrater inte vill eller vågar ta debatten. Det är fel. Jag kunde inte på söndag av privata skäl. Fråga Karin på Tv8. Men debatten tar jag gärna. När jag inte tar mitt ansvar som förälder.

torsdag 12 april 2007

Nyktre Rami äger

I senaste numret av IOGT-NTOs tidning Accent finns en mycket bra intervju med vår svenske landslagsmålis Rami Shaaban – måkvakt och nykter muslim i fotbollsvärlden.

Vi gnäller över att mobilen har dålig täckning, men glömmer att det finns länder där folk inte har mat för dagen.”

Kloka ord. Kanske har vi i Rami Sveriges motsvarighet till den kloke Socrates i 80-talets brasilianska landslag (ett av världens bästa landslag någonsin genom tiderna) eller Frankrikes intellektuelle superback Lilian Thuram.

onsdag 11 april 2007

Hektisk dag i Göteborg på grund av Littorin jobbsvek mot de unga

Mitt planerade besök blev mer hektiskt än väntat. Det berodde på att Sven Otto Littorin idag släppte innehållet i den sk borgerliga ungdomsgarantin. Han själv var i Bryssel.

Här kan du läsa mina kommentarer i Svd och DN. Dessutom fick ta en debatt mot Elisabeth Svantesson, (m) ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott i Studio Ett. Jag var med via mobil då mina värdar i GBG inte hann köra mig till studion i Göteborg. En av Studio Etts journalister var märkbart irriterad, vilket jag förstår. Jag hade lovat att medverka via studio. Det låg verkligen bortom min kontroll.

I GBG besökte jag kommunens flyktingenhet. De bekräftar bilden jag har från situationen i Malmö och Södertälje. Jag har skrivit en del om det i min blog tidigare. Senare medverkade jag på ett seminarium om integrationspolitiken framtid. Det blev ett samtal om borgarnas problem med flyktingmottagningen, integrationspolitiken behov av bli mer generell jämlikhet samt om behovet av att se hur Sverige och svenskheten utmanas. Det kändes ok. Hoppas åhörarna var nöjda.

Här kan du läsa mina inlägg i de tre debattar (plusjobben, bristerna i nystartsjobben och privatiseringen av AMS) jag hade mot Littorin igår.

(Balla bilder från ett soligt Göteborg)

tisdag 10 april 2007

Arbete, arbete och arbete samt den svenska modellen

Idag bestämde sig de nya ägarna för Salladsbaren att teckna kollektivavtal (DN, Expressen och Svd). Ett välkommet besked. Det är viktigt att värna de verktyg vi har för schyssta spelregler på arbetsmarkanden i Sverige. Det gynnar både seriösa arbetsgivare och löntagare.

EU parlamentarikern Jan Andersson besökte arbetsmarkandsutskottet och berättade lite om arbetet där (se bild). En allt viktigare arena att bevaka för oss som värnar den svenska modellen.

Men nu måste jag förberedda mig för interpellationsdebatterna jag har idag – en om bristerna med nystartsjobben och en om privatiseringen av ams förmedlingsverksamhet. Det har ju skrivit mycket om hur lyckade Nystartsjobben har varit i media…men är det egentligen sant? Läs AMS rapport här och följ gärna debatten i kammaren via webb-tv.

måndag 9 april 2007

Ska Littorinsk syskonkärlek ge fler medlemmar till Företagarförbundet?

Det undrar jag när jag i Resume läser att Sven Otto Littorins syster används som argument i en värvarkampanj som just nu genomförs av Företagarförbundet. Camilla Littorin är nämligen Företagarförbundet chefslobbyist och förbundssekreterare. Därmed har man, menar Företagarförbundet, ingångar som många andra saknar.

Men Camilla är inte helt nöjd med brorsan hittills. I ett brev riktat till den nya regeringen skriver hon bland annat:

”Men småföretagaren väntar fortfarande på konkreta förändringar. Än så länge har Alliansen mest infört förändringar som gynnar löntagare, eller företagaren som löntagare. Man har inte gjort förändringar ur ett företagsperspektiv. Det är fortfarande lika svårt att bygga kapital i bolaget och för majoriteten är det fortfarande dyrare att anställa. Visserligen förändras de så kallade 3:12 reglerna, men de är fortfarande kvar, förmånsrätten håller på att ses över – men inte heller här har något hänt.”

Det kallar jag syskonkärlek!

söndag 8 april 2007

Är du tillräckligt dansk?

Var femte dansk skulle riskera bli av med sitt medborgarskap om alla som bor i Danmark skulle behandlas lika. Det visar en undersökning uppmärksammad i svt, svd och sydsvenskan.

Du kan själv testa din danskhet (test din danskhed) i Jyllandsposten (gröna fältet på höger sida). För att du ska bli danska ska du svara rätt på minst 18 av 40 frågor om kungahuset, rättigheter, kultur, geografi, ekonomi och religion.

Det är nästan lite tragikomiskt. Man kan inte reducera nationell identitet till ett frågeformulär. Det förminskar bara faktiskt danskheten och Danmark. Vårt grannland är så mycket mer än det dessa frågor fångar. Skål!