fredag 17 augusti 2007

Malmöfestivalen invigs idag

Festivalen som överlevt och som är en av landets bästa. Här kan du läsa allt om den.

Modemässan

Imorgon publicerar jag en artikel om mode i Dagens Industri. Här får ni läsa lite:

Precis som svensk design, musik och film är svenskt mode utmärkt marknadsföring för Sverige. Men om potentialen i branschen ska utnyttjas bättre – och mode bli en del av Sverigebilden – måste politiken sluta se det som tonårsflickors konsumtion. För att lyckas krävs ett helhetsgrepp.

Här är mina intryck från Modemässan

Årets Rookie Susanne Beskow med märket van Deurs

Media: DN, DN2, DN3, Svd

Nyval och vem styr din tanke?

De fyra borgerliga partisekreterarna har en viktigt poäng (DN debatt). Det kan komma lägen där valresultat leder till totala låsningar i den kommunala demokratin. Även om de är få kan jag se det framför mig…

…valda ledamöter avsäger sig platser och stolar i fullmäktigeförsamlingen får stå tomma.
…minoritetspartier som agerar som rena rättshaverister.

Däremot är jag tveksam att anföra händelserna i Sundbyberg som ett sådant tillfälle. Det måste vara upp till partierna att välja representanter som är lojala partiet och värderingarna partiet företräder. Alla partier kan någon gång drabbas av avhopp. Så är det. Men valen är både ett partival och personval. Så bör det fortsätta vara.

Det är dock alldeles uppenbart att det just nu är moderaterna som har stora problem. Många missnöjesyttringar offentligt av moderater eller fd moderater. För en tid sedan var det en moderat som blev Sverigedemokrat. Och sedan avhoppen i Sumpan.

Jag tror att just avhoppen är från moderaterna inte är en slump. Det beror dels på att de fick in många oerfarna och relativt nya medlemmar i fullmäktigeförsamlingarna, dels på att de gick till val på ett budskap om att vara någon form av nytt arbetarparti samtidigt som de nu genomför de gamla moderaternas politik,

BBC (också Svd) uppmärksammade idag att både Vatikanen och USAs underrättelsetjänst verkar ha fibblat med Wikipedia. Klassiskt – genom tiderna har ”makten över tanken” varit lika viktig som att gå segrande ur strider. Avslöjade av ny teknik. Intressant och positivt.

torsdag 16 augusti 2007

Delseger om kamraövervakning

Idag i den interpellationsdebatt jag hade med justitieministern aviserade Beatrice Ask att hon vill moderniserar lagen om kamraövervakning. Ett välkommet besked. Men vi ska inte ropa hej förens vi sett utredningsdirektiven. I samma debatt medverkade Håkan Linander (c), ansvarig c-ledamot för justitiefrågor, som var direkt motståndare till förslaget. Dessutom var ministern otydlig hur och när utredningen kommer.

Ur Sydsvenskan:

– På den här sträckan, en procent av Malmös yta, begicks 36 procent av alla anmälda fickstölder, 32 procent av olaga hot och 24 procent av våldtäktsförsöken i Malmö mellan 2003 och 2005, sade han och angrep vad han såg som en inkonsekvent debatt om personlig integritet. Dessa brott är i sig en kränkning av människors personliga integritet.

Hela debatten går att hitta på riksdagens hemsida imorgon.


Media: Sydsvenskan, Radio Malmöhus Rapport idag, se efter 22:20 min in programmet
Modeveckan på gång

Just nu pågår modeveckan (DN, DN1, Svd, Svd1). Den som tvivlat på denna bransch skulle jag vilja påminna om följande artikel i Svd i början på sommaren:

Vi spenderade totalt drygt 73 miljarder kronor på mode i fjol. Det är nytt rekord och en ökning med 8 procent jämfört med 2005, visar siffror som TT tagit del av.

onsdag 15 augusti 2007

Riksdagens "tjuvstart" och Fouad Ibrahim Selma

Ekot uppmärksammade riksdagens sk "tjuvstart". Också Sydsvenskan och lokalradion kommer uppmärksamma det.

Det skrivs ju mycket om Irak (DN, Svd). Vill också uppmärksamma er på ett inslag i lokalradion om Fouad Ibrahim Selma. Mitt möte med honom berörde mig oehört mycket. En ung man (två år äldre än mig) som varit igenom ett helvete. Han såg ut att vara nära 50 år, hans hela kroppshållning var påverkad och han hade en mycket sorlig blick. Allt han önskar är att få återse sina två söner och fru. Sverige kan hjälpa honom. Lyssna!

tisdag 14 augusti 2007

Sommaren är kort..

Har haft en skön semester men nu börjar slitet. Har redan på torsdag två debatter i kammeren; en om kamraövervakning och en om instegsjobben. De är två frågor som tagits upp under sommartorkan. Det är första gången Sveriges Riksdag har interpellationsdebatter i augustimånad.


Ska också besöka Rookies&Players mässan på fredag. Försöker få in en artikel om mode i media.


Midsommar i LundBild från High Chapparall


Bild från Cullera, Spanien