lördag 10 november 2007

Skolan för viktig att bolla med

Helt rätt tänkt av Mona Sahlin i sitt inledningsanförande. Vi måste ha en skola är mer långsiktigt hållbar. Som inte förändras varje gång vi har ett maktskifte i Sverige. Se om borgerligheten tar den utsträckta handen. Det vore det mest rimliga. Just nu rasar förtroendet för Fredrik Reinfeldt. Han har chansen att vända det genom ta socialdemokratins utsträckta hand. (Svd)


Media om förtroenderådet: Svd, DN, DN2

Har haft mycket i veckan. Medverkade i SVTs Gomorron Sverige i torsdags och pratade om politikens pris (efter intervjun med TV4), kritiserade regeringen för att instegsjobben nästan bara gått till män och var på Adaktusson i TV8 (se här)

tisdag 6 november 2007

SNS seminarie om jobben

Deltog i ett SNS seminarie om jobben idag. Seminariet fick en del uppmärksamhet (DI, DN, Rapport, 17:32 min).

Min huvudpoäng:

Men trots alla förändringar är Borg och den borgerliga regeringen på väg att ”missa chansen”. Visst, fler får jobb idag. Det är bra. Men det är i första hand en effekt av den goda konjunkturen. Utanförskapet dröjer sig kvar. Långtidsarbetslösheten bland ungdomar är högre nu än för ett år sedan. Socialbidragsberoendet har inte minskat på ett år. Och på arbetsförmedlingarna väntar dem som står längst bort från arbetsmarkanden.

Påpekade också att man borde ta hänsyn till ni kunskap:

OECD:s Emloyment Outlook 2007 som konstaterar nyligen att:
- En mer generös arbetslöshetsförsäkring leder till bättre matchning på arbetsmarknaden. ”Rätt arbetslös får rätt arbete”.
- En mer generös arbetslöshetsförsäkring har en positiv effekt på skapandet högproduktiva jobb. Högre a-kassa högre produktivitetstillväxt.

svartarbete vs bidragsfusk

Fusket med svartarbete är mångfalt större än bidragsfusket, enligt Försäkringskassan. Ändå storsatsar regeringen på att jaga bidragsfuskarna, uppger DN.

Är det någon som undrat varför prioriteringen varit sådan innan så har väl det klarats ut under den senaste veckorna...


PS. Legenden som gick bort igår har spelat en match för MABIs föregångare MBI (Svd, Svd2, DN), DS.

måndag 5 november 2007

Elmsäter-Svärd vs mig

Som jag skrev innan har jag gått och surat på Catarina Elmsäter-Svärd efter hennes uttalande i DN. Bättre blev det inte när jag lyssna på henne i P1-morgon (Moderaterna och den svarta arbetskraften).

Lyckligtvis fick jag uttrycka min mening till sist. Du kan lyssna här: Rond i P3 under rubriken ”Irriterande att bara moderater granskas”. Pang, pang, pang!

Återigen har Reinfeldt har agerat för sent.

Media: Svd, DN

Vilken seger!

Hörde att Videomix ägare Kent Olsson krupit till korset (Ekot). Han tecknar kollektivavtal. Jag träffade en del av dem som strejka för en tid sedan. Läs här. Jag blev superimpad av er. Bra kämpat Jenny, Petra, Johan och Frida!

Nu får jag lägga om debatten mot Littorin den 16/11 något. Men det är det värt!

söndag 4 november 2007

Klokt av Bros men m chanslösa!

Henrik Bros gör en bra analys i DN:

Den borgerliga regeringen har sagt sig vilja återinföra den moraluppfattning med rättigheter och plikter som gällde tidigare i arbetarrörelsen. Ska den ha någon chans att bli trovärdig krävs det förmodligen först en moralisk upprustning i de egna leden.

Däremot tror jag att den borgerliga regering redan missat sin chans.

Vilken värld lever moderaterna i?

Ja, den frågan ställer jag mig efter att det nu också uppdagats att den nya statssekreterare Clase och paret Cederschiölds också undvikits att betala sin skatt. Men det som får mig att verkligen höja på ögonbrynen är ordföranden i arbetsmarknadsutskottet, Catarina Elmsäter-Svärd (m) kommentarer i DN idag. Hon är trött på att "medierna bara granskar moderater"

- Jag börjar bli irriterad över det. Det börjar nästan bli patetiskt. Svartjobb är oerhört vanligt. Det kan vem som helst se.

Hon säger vidare:

- Det är något sjukt över hela systemet. Det är ett högt skattetryck som tvingar fram sådant här.

I min värld är inte alla fifflare. I min värld är det många som försöker göra rätt för sig. Jag tycker hela Elmsäter-Svärds resonemang är patetiskt och sjukt. Dessutom kan jag avslöja att media ringer runt och kollar alla just nu, vilket är bra!

Med den föreställningsvärlden, som nu Elmsäter-Svärd ger uttryck för, är det inte heller överraskande att borgerligheten gett sig på sjuka och arbetslösa. De är ju också fuskare. Läbbigt!

Det som avslöjats, återigen, är att hela moderaternas resonemang och om nytt arbetarparti är en fet bluff! Att göra rätt för sig och att göra sin plikt (alltså betala skatten) ligger helt enkelt i modertaterna. För dem har alltid all skatt varit stöld!

Men nu när retoriken är en annan har äntligen verkligheten hunnit ikapp dem. Nu mäts det med samma måttstock som vi socialdemokrater alltid gjorts. Det är bra.

PS: Magdalena Andersson har dock en poäng. (Svd) DS.

Media: DN, DN2, Svd