fredag 29 juni 2007

Littorins falska omtanke

Såg ni presskonferensen? Här kan ni se den. Här hittar ni direktiven.

Sören Öman sa bland annat att det ”ska bli en utmaning att på så här kort tid” och ”det kommer bli intressant”. Öman har gedigen kompetens. Men materian är svår och framför allt innebär förändringarna att en viktig kugge i den svenska modellen förändras. Därför borde Littorin tillsatt en parlamentarisk utredning.

Littorin argumenterade att obligatorium handlar om ren omtanke för det som inte har ett försäkringsskydd på arbetsmarknaden. Detta upprepade han flera gånger under presskonferensen.

Men snälla, den omtanken fanns inte när Littorin skärpta villkoren genomdrevs så att fler blev av med sin inkomsttrygghet! Den omtanken fanns inte när Littorin höjde kostnaden och samtidigt försämrade skyddet i arbetslöshetsförsäkring. Därför lämnar så många människor försäkringen. De tar en chans och hoppas att de ska klara sig undan arbetslöshet. Littorin kan därmed inte skicka över lika mycket resurser till Borgs skattesänkningar. Det säger jag idag i rapport.

Illa nog är att försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen drabbar många som redan har det svårt på arbetsmarknaden; arbetslös och deltidsarbetslösa. Men det absolut värsta är att det urholkar en bärande princip som gjort Sverige starkt; solidariteten.

Media: Svd, DN


PS. Såg ni förresten hur sammanbiten Littorin var. Han har inte roligt längre. DS.
PS2. Idag kl 17.00 debatterar jag i Studio ett om Integrationsverkets nedläggning. DS2.

torsdag 28 juni 2007

Vår kultur och identitet

Läser att integrationen är viktig för Eva Swartz (DN) som ska utreda framtidens kulturpolitik.

- Integrationen, hur vi ska få med att så många svenskar i dag har sina rötter i andra kulturer och hur de ska var med i svenskt kulturliv hur vi ska se på rätten till tillgång till kulturarvet.

Hon är något på spåret även om jag inte skulle uttrycka det så. Lyssna på Tariq Ramadans kloka synpunkter om identitet och tillhörighet:



PS. Blev tipsad av Qaisar Mahmood om länken. Han ger snart ger ut en bok om mångfaldssamhällets utmaningar. DS

Media: DN debatt
Mer om Eva Swartz: DN

Alessandro Catenacci om svenska modellen

Hörde ni sommar i tisdags med vd och koncernchef för Nobiskoncernen Alessandro Catenacci? Inte? Här hittar ni det.

”Jag skulle vilja säga till de flesta i Sverige, men framför till dem som tillsammans med mig har en bra ekonomisk situation: att vi måste sluta tjata på det här med höga skatter och sådär. Jag tycker bara det är löjligt. Jag tycker vi måste förstå hur viktigt det är att bibehålla den här svenska modellen. Även om man inte vill göra det av rent medmänskliga skäl så kanske man kan göra det av egoistiska skäl. Jag tycker faktiskt det är den bästa garantin, tom bättre än höga murar och taggtråd.” Kan det sägas bättre?

Bild: Alessandro med lillebror Stefano

Media: Svd

onsdag 27 juni 2007

Klassisk höger

Trots att Riksbanken redan höjer räntan (gammalt inlägg) för att parera den glödheta ekonomin fortsätter Borg på inslagen väg.

Att skattesänkningarna ska ge mer till dem som har de små och medelstora inkomsterna klingar falskt om man ser på det totala resultatet av skatte- och avgiftspolitiken. Då är bilden lika glasklar fortfarande: mer till dem som redan har mycket.

Det är på sikt mycket oroväckande att krympa de gemensamma inkomsterna i den raska takt som nu Borg gör. För vad händer när det vänder? Vilka åtstramningar kommer göras då? En karensdag till, har moderaterna redan sagt. Men vad mer?

Förvisso är det rätt som Borg säger: lyckas man höja sysselsättningen så ökar intäkterna. Då kan man räkna in dessa skattesänkningar. Jag tror dock att Borg och de andra ekonomerna på finansen underskattar problemen på arbetsmarknad.

Det totala utanförskapet minskar inte markant. De står långt från arbetsmarkanden är väldigt många alltjämt. Och det råder redan brist på många områden. Jag tror att regeringen delvis kommer att försöka lösa intänktsfrågan med arbetskraftsinvandring. Men aj-aj, vilken chansning?

Och vad händer med alla dem som lever i Reinfeldts sk utanförskap? Hittills har borgerligheten dragit undan mycket av stödet för dessa grupper i form av minskad arbetsmarknads- och utbildningspolitik. Hittills har borgerligheten försämrat ekonomin för samma grupper. Och hittills har borgerlighet prioriterat skattelättnader (främst till dem som har mycket) framför satsningar på småföretagen, på skolan och omsorgen samt på dem som behöver stöd för att komma i arbete. Känns politiken igen? Just det. Klassisk högerpolitik.

Media: Svd, DN1 DN2

Den arga islamistens ansikte

Svd har uppmärksammat bloggaren Snappedshot. Denna bloggare visar på ett mycket pedagogiskt sätt hur samma extremist får åskådliggöra den islamska vreden när något händer i världen.

"Han demonstrerar mot Jyllands-Posten. Han protesterar mot Satansverserna. Mot Benedictus. Mot Bush. År efter år syns han i nyhetsbyråernas svep över islamiska protester." (Ur Svd)

Nu demonstrerar "The islamic rage boy" igen. Den här gången mot Salman Rushdie. Svds Per Gudmundson konstaterar klokt:

"Den muslimska världen har ett enormt problem med den fundamentalism som hotar att koppla grepp om religionsutövarna. Det ska vi inte förneka. Men vi ska fråga oss varför vi låter en handfull extremister bli representanter för muslimerna i nyhetsrapporteringen, och varför vi överväger att anpassa våra liv efter denna projicerade bild. Det är ju precis vad islamisterna vill!"

Men låter vi en handfull extremister representera alla muslimer ja då blir verkligheten så inskränkt och slutsatserna så infernaliska som de Lars J Eriksson i Skånskan ger utryck för i sin ledarartikel söndags:

"Den islamska kulturen är till stor del en våldskultur. Det är den enda möjliga slutsats som går att dra utifrån situationen i länder där islam har ett starkt fotfäste i befolkningen.Palestinier mördar palestinier i Gaza och på Västbanken. Dagligen kommer rapporter om blodiga våldsdåd där shia- och sunnimuslimer gör sitt bästa för att utrota varandra i Irak och angripa ockupationssoldater och civila hjälparbetare.
...
Vi i väst kan inte tvinga fram demokrati och modernitet. Tvärtom måste vi byta spår och snarast begränsa kontakterna med dessa länder. Det gäller även inför de stora flyktingströmmarna. Självfallet måste vi ge stöd åt människor på flykt. Men hjälpen bör var av ekonomiskt slag och avse humanitära insatser som utförs i muslimska länder. Om shiamuslimer vill fly från Irak så är de shiamuslimska Iran som bör ta ansvar för sina bröder och systrar. Och lika självklart bör sunnimuslimska Egypten och Saudi Arabien ha förstahandsansvaret för sina sunnimuslimska bröder och systrar."

Herregud! Jag tar mig för pannan. Eriksson har verkligen låtit "The islamic rage boy" bli representat för hela islam. Han har lyckligtvis fått svar på tal av krönikören Tony Johansson idag:

Men enligt Eriksson riskerar man ju få halsen avskuren i muslimska länder om man har moderna åsikter. Vart ska man då fly om man inte vill få halsen avskuren? Eriksson anvisar Saudiarabien, Iran och Egypten. Är det fler än jag som inte får det att gå ihop. Men det går ihop. För när vi kastat ner vår fackla i detta svarta hål av ignorans, finner vi på dess botten Erikssons enkla budskap. Han vill inte att muslimer kommer till Sverige. Därför demoniserar han islam och göder därmed rasism och främlingsrädsla.

Youtube som vapen

Läser i Svd, DN och KvP om att man nu avser utreda ett gripande från i torsdags. Detta efter att bilderna spridits på Youtube:



Jag kan och vill inte ha synpunkter på ingripandet. Det är upp till rättsinstanserna. Däremot har själva faktumet att alltfler bär med sig en kamera ett intressant samhällsfenomen som kanske bör diskuteras. Det är nämligen inte första gången det inträffar. Här kommer två sekvenser till från Malmö.

Den ena sägs bevisa att polisen drog vapen och att det senare ledde till alla bråken och bränderna i Rosengård. Den andra är ett gripande. Vi vet inte varför eller om han är skyldig. Däremot vill den som lagt ut filmen framställa honom som en brottsling.






Är detta fenomen bra eller dåligt? Det beror på. Men det går inte att stoppa. Tekniken är här och den kommer att användas alltmer framöver. Ibland kommer syftet vara gott andra gånger kommer syftet vara för att skada andra. Precis så är det med andra medier och annan teknik. Alla kan brukas och missburkas. Det speciella med Youtube (som med Internet) är att vi alla kan uttrycka oss. I det ligger något djup demokratiskt. Men ska det vara tillåtet att få uttrycka vad som helst? Jag är tveksam. Även om det ska vara väldigt väldigt högt i tak ska man exempelvis inte tillåtas hetsa mot folkgrupper. Detta till trots: ser jag fram emot framtiden…

PS. Kul artikel i Kvp om att den amerikanske gurun Richard Florida rankar Malmö högt (7:a) av alla kommuner i Sverige. DS.

tisdag 26 juni 2007

Harald Edelstam – svensk hjälte i solidaritet

Fick möjlighet att se filmen om ambassadör Harald Edelstam. Den var mycket bra! Mikael Nykvist har huvudrollen. Den har galapremiär den 11 september i år. Tidningen Broderskap har skrivit om filmen.

När den svenske ambassadören Harald Edelstam i december 1973 låg på golvet på ett sjukhus i Santiago och höll ett krampaktigt grepp om en sjukhussäng, för att hindra att den chilenska militären skulle föra bort den urugayanska kvinnan som låg på sängen, så var det en logisk konsekvens av hans orubbliga engagemang för de som hotades till livet av Pinochets militärdiktatur.


Harald Edelstam anses ha räddat livet på mer än 1 000 människor under några få månader, från militärkuppen den 11 september 1973 tills han blev utvisad ur Chile i december samma år, dagen efter det våldsamma tumultet på sjukhuset.

Fler jobb blir det...kanske..Littorin.

I Svd uppmärksammas sänkningen i sociala avgifter för ungdomar. Arbetsgivarna är glad. Givetvis! De får mer pengar i börsen.

Sänkningen, som beräknas kosta staten omkring 4 miljarder kronor per år, innebär miljonbelopp i ökade vinster för många företag.


Det kanske till och med blir några fler jobb.


–Vi får utrymme att antingen investera i de medarbetare som vi har eller att anställa fler. Det valet gör varje enskild restaurang, säger Claes Eliasson, presschef för McDonalds Sverige.


För möbelgiganten Ikea, där ­unge-fär hälften av de 5500 anställda är mellan 20 och 30 år och snittåldern ligger på 34 år, påverkar inte avgiftssänkningen verksamheten.

...

–Vi har inte tänkt anställa fler unga. Vi fortsätter att arbeta efter mångfaldsidén och där är åldern bara en del, säger Ikeas presskontakt Eva Stål.


Som sagt det är osäkert. Det kan lika gärna användas för annat. Kanske till och med ge mer i vinst till ägarna?


Anders Forslund, biträdande chef för Institutet för arbetsmarknadspolitisk forskning (IFAU), konstaterar att en sänkning av arbetsgivaravgiften sannolikt blir ett dyrt sätt att skapa fler jobb för ungdomar.


–Av erfarenhet vet vi att de flesta unga får jobb. Väldigt många av de anställningar som kommer till stånd efter en sänkning av arbetsgivaravgiften skulle sannolikt även ha kommit till stånd utan en sänkning. Det innebär att man subventionerar något som skulle ha ägt rum ändå, säger han.


I sitt remissvar angav IFAU att det vore klokare att försöka identifiera de ungdomar som har särskilt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och rikta subventionerna direkt till dem istället för att som nu göra det billigare att anställa alla ungdomar i åldrarna 18–24.


Dessa pengar skulle kunna användas för att rusta de ungdomar som står längst från arbetsmarknaden. Istället presenterar Littorin en underfinancierad sk jobbgaranti för unga som egentligen syftar till att sänka a-kassan för unga i en snabbare takt än för vuxna och tvinga ungdomar att sitta vid arbetsförmedlingar 30-timmar i veckan. AMS föreslår i sitt remiss att Littorin ska byta namn på den sk jobbgarantin eftersom namnet är missvisande. Littorin har inte följt detta råd. Littorin har ju gjort sig känd för att urholka ords betydelse; MBA och jobbgaranti för unga...
Läs arbetsmarknadsutskottes s-grupps motion om den sk ungdomsgarantin. kostar pengar


söndag 24 juni 2007

Är Björklund populär?

Snacka om att leta efter en nål i en höstack. Nu uppger TV4, DN och Aftonbladet att förtroendet för Björklund är stort. Men kolla in TV4s hela undersökning: här. Är Björklunds stöd det mest intressantas man kan få ut av undersökningen?

Andelen som har mycket lite fötroende för regeringen har ökat med hela 21% och de som har ganska lite förtroende med 5%. Det betyder att det totala andelen som saknar förtroende ökat till 47% (från 23%)! De som har mycket/ganska mycket förtroende har rasat från 54% till så lite som 35%!!!!

Sedan valet har ALLA ministrar tappat i förtroende utom Nyamko Sabuni (ex. Sten Tolgfors och Lena Adelshon-Liljeroth som kom in senare)! Statsministern har rasat från 3,6 till 2,9. Han har tappat lika mycket som Mats Odell och Maud Olofsson. Bara Carl Bildt har tappat mer från 3,9 till 2,8.

Bildts affärer och arrogans har skadat honom. Odell säljer våra gemensamma tillgångar. Och Olofsson "till och med pratar mer och gör mindre än tidigare näringsminister Sahlin". Och statsministern vann valet genom att berätta berättelsen om det nya moderaterna, men nu genomför han de gamla moderaternas politik. I botten finns ytterligare två partivänner till statsministern försvarsministern Mats Odell och migrationsministern Tobias Billström.

Ursäkta Jan Björklund men jag ser inte dina 2,9% stöd av folket som det mest intressanta. Dessutom har också du tappat sen du blev vald till skolminister.

PS. Ja, det är klart att alla regeringar tappar när de börjar regera (kom med lite skarpare invändingar). Det är ett anmärkningsvärt tapp! DS.

Mer om jobbgruppen

Idag skriver jag och Thomas i DN debatt om jobben, valet 2006 och borgarna.

Därför är den uppgift vi fått efter den socialdemokratiska kongressen i mars, att förnya, modernisera och utveckla den socialdemokratiska politiken för arbete så oerhört viktig. Vi ska kombinera förutsättningslös omprövning med insikt om att det Sverige vi byggt tillsammans står sig starkt i jämförelse med andra samhällen.

Vi ska därför under kommande åren genomföra ett brett upplagt rådslag. På lokal nivå kommer jobbambassadörer att driva dialogen. Vi kommer att möta människor för diskussion direkt, i nätverk och ute på nätet.För oss handlar det nu om att ställa öppna frågor och våga ifrågasätta etablerade sanningar. Vi står fria från de medel, metoder och myndigheter som skapats tidigare. Vi tror dock bergfast på att målet för ett gott samhälle som präglas av solidaritet, är att alla ges möjlighet att arbeta och att alla bidrar efter sin bästa förmåga. (ur artikel)

Nu inleds arbetet med jobbgruppen mer officiellt. Vi har redan haft 2 möten med gruppen och vi har börjat skissa på ett upplägg. Runt om i landet kommer alla socialdemokratiska arbetarekommuner välja jobbambassadörer och vi kommer ha en rad temamöten också det i olika delar av landet. Olika nätverk håller på att skapas av forskare, ekonomer, mm. Ni kan redan nå oss via: jobb@sap.se. Till hösten kommer mera, mycket mera...
Undersökning: Svd, DN