onsdag 27 juni 2007

Klassisk höger

Trots att Riksbanken redan höjer räntan (gammalt inlägg) för att parera den glödheta ekonomin fortsätter Borg på inslagen väg.

Att skattesänkningarna ska ge mer till dem som har de små och medelstora inkomsterna klingar falskt om man ser på det totala resultatet av skatte- och avgiftspolitiken. Då är bilden lika glasklar fortfarande: mer till dem som redan har mycket.

Det är på sikt mycket oroväckande att krympa de gemensamma inkomsterna i den raska takt som nu Borg gör. För vad händer när det vänder? Vilka åtstramningar kommer göras då? En karensdag till, har moderaterna redan sagt. Men vad mer?

Förvisso är det rätt som Borg säger: lyckas man höja sysselsättningen så ökar intäkterna. Då kan man räkna in dessa skattesänkningar. Jag tror dock att Borg och de andra ekonomerna på finansen underskattar problemen på arbetsmarknad.

Det totala utanförskapet minskar inte markant. De står långt från arbetsmarkanden är väldigt många alltjämt. Och det råder redan brist på många områden. Jag tror att regeringen delvis kommer att försöka lösa intänktsfrågan med arbetskraftsinvandring. Men aj-aj, vilken chansning?

Och vad händer med alla dem som lever i Reinfeldts sk utanförskap? Hittills har borgerligheten dragit undan mycket av stödet för dessa grupper i form av minskad arbetsmarknads- och utbildningspolitik. Hittills har borgerligheten försämrat ekonomin för samma grupper. Och hittills har borgerlighet prioriterat skattelättnader (främst till dem som har mycket) framför satsningar på småföretagen, på skolan och omsorgen samt på dem som behöver stöd för att komma i arbete. Känns politiken igen? Just det. Klassisk högerpolitik.

Media: Svd, DN1 DN2

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppsan! En sosse som erkänner det totala utanförskapet. Vem skapade det?
Som vi ser sjunker arbetslösheten, skillnade att jobba och inte jobba ökar och ger utdelning. Alliansens politik fungerar. Tyvärr. För er.

Hur ni kan få det till att en minskning av skatten för lågavlönade till att klyftorna ökar förstår jag inte. Tänk på att det är era potentiella väljare ni pratar om. Soffliggarna kommer ni aldrig att få till valurnorna ändå.

Ulf Gustavsson

Farsan_Baloo sa...

Hejsan

Vill bara tipsa alla vänner av solidaritet och bistånd att solidaritetsbloggen har en ny insamling igång till förmån för hjärtsjuka barn.

Kolla in http://delameddig.blogspot.com för mer info

mvh / Marcus

Anonym sa...

Ulf: Astduillo menar säkert det samtagna utanförskapet. Du har väl sätt att han och Östos skrivit om detta.

Har du också som Littorin köpt din utbildning? Du kan väl inte tro att den borgerliga politiken är den som leder till den jobbtillväxt som är nu?

Det är bra att folk som har det knapert får mer utrymme. Men handen på hjärtat: förmögenhetsskatten som tas bort,den ändrade fastighetsskatten som gynnar de som har störst villor och värnskatten som ska bort...vem gynnar det?

Gus

Francisco d'Anconia sa...

Skatt är ingen "gemensam inkomst", det är en pott av stulna pengar som någon annan skapat med hjälp av sin arbetsinsats.

Henrik sa...

Riksbanken höjer räntan därför att det börjar bli ont om lediga resurser i ekonomin. Därför sänks skatten på arbete för att öka arbetsutbudet. När fler kommer i arbete minskar också risken för fler räntehöjningar, samtidigt som fler kan lämna utanförskapet och få riktiga jobb.

Sundevall sa...

"Att skattesänkningarna ska ge mer till dem som har de små och medelstora inkomsterna klingar falskt om man ser på det totala resultatet av skatte- och avgiftspolitiken."

Vilket är vad då? Jo, ökad progressivitet i skatteskalan (en socialdemokratisk dröm kan man tycka?), då lägre skatter för låginkomsttagare skapar en brantare "trappa" - och jo, det är dessa grupper som får relativt högst avdrag.

Att rika får det bättre gör ingenting. Ekonomin är inte ett nollsummespel. Det är bra om fler blir rika, och de redan rika blir rikare. Så längre ekonomin också höjer den absoluta nivån för de med lägst inkomster. Och det är ju exakt det fler och fler skattesänkningar för låginkomsttagare gör.

Robsten sa...

Nä, jag tycker debatten understundom är på så låg nivå. Är skatt "stulna pengar"? Så om man inte skall stjäla skall man alltså ha 0 kronor i skatt, ingen nation i hela världen har detta, så alltså stjäl alla nationer pengar av sina medborgare, har alltid gjort och kommer sannolikt alltid att göra. Begreppet stöld har därigenom mist sin betydelse fullständigt.
Med 0 kronor i skatt skulle vi inte ha ett försvar eller polis, enbart privat sjukvård som betalades till 100% av de som utnyttjade den eller hade skyhöga försäkringar, all infrastruktur skulle inte finnas eller vara privatfinansierad.
Ursäkta Francisco, men ett sådant samhälle vill inte jag och 99% av den övriga befolkningen leva i, vi föredrar "stöld".