tisdag 26 juni 2007

Harald Edelstam – svensk hjälte i solidaritet

Fick möjlighet att se filmen om ambassadör Harald Edelstam. Den var mycket bra! Mikael Nykvist har huvudrollen. Den har galapremiär den 11 september i år. Tidningen Broderskap har skrivit om filmen.

När den svenske ambassadören Harald Edelstam i december 1973 låg på golvet på ett sjukhus i Santiago och höll ett krampaktigt grepp om en sjukhussäng, för att hindra att den chilenska militären skulle föra bort den urugayanska kvinnan som låg på sängen, så var det en logisk konsekvens av hans orubbliga engagemang för de som hotades till livet av Pinochets militärdiktatur.


Harald Edelstam anses ha räddat livet på mer än 1 000 människor under några få månader, från militärkuppen den 11 september 1973 tills han blev utvisad ur Chile i december samma år, dagen efter det våldsamma tumultet på sjukhuset.

1 kommentar:

Anonym sa...

Såg filmen nyligen, viktigt är att komma ihåg att en del av handlingen är fiktiv.

Förutom det skildrar den ju saker som verkligen hände och aldrig får glömmas bort.

Tråkigt är att Harald Edelstams hjältemod inte tycks ha uppskattats här hemma i Sverige, det är rent ut sagt en stor skam att man inte har rest en staty utav honom i vår huvudstad.

Jag gav filmen till några Chilenska vänner som tyckte den var mycket bra, de blev ju naturligtvis berörda på ett personligt plan.

Venceremos - Kristianstad.