onsdag 27 juni 2007

Youtube som vapen

Läser i Svd, DN och KvP om att man nu avser utreda ett gripande från i torsdags. Detta efter att bilderna spridits på Youtube:Jag kan och vill inte ha synpunkter på ingripandet. Det är upp till rättsinstanserna. Däremot har själva faktumet att alltfler bär med sig en kamera ett intressant samhällsfenomen som kanske bör diskuteras. Det är nämligen inte första gången det inträffar. Här kommer två sekvenser till från Malmö.

Den ena sägs bevisa att polisen drog vapen och att det senare ledde till alla bråken och bränderna i Rosengård. Den andra är ett gripande. Vi vet inte varför eller om han är skyldig. Däremot vill den som lagt ut filmen framställa honom som en brottsling.


Är detta fenomen bra eller dåligt? Det beror på. Men det går inte att stoppa. Tekniken är här och den kommer att användas alltmer framöver. Ibland kommer syftet vara gott andra gånger kommer syftet vara för att skada andra. Precis så är det med andra medier och annan teknik. Alla kan brukas och missburkas. Det speciella med Youtube (som med Internet) är att vi alla kan uttrycka oss. I det ligger något djup demokratiskt. Men ska det vara tillåtet att få uttrycka vad som helst? Jag är tveksam. Även om det ska vara väldigt väldigt högt i tak ska man exempelvis inte tillåtas hetsa mot folkgrupper. Detta till trots: ser jag fram emot framtiden…

PS. Kul artikel i Kvp om att den amerikanske gurun Richard Florida rankar Malmö högt (7:a) av alla kommuner i Sverige. DS.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Det kallas övervåld men jag tycker polisen verkar extremt tålmodig med den besvärlige gripne!

kiwi sa...

Vad jag vet är det fullt möjligt för en riksdagsledamot att ha synpunkter på ett polisingripande. Förbudet mot ministerstyre gäller inte enstaka rd-ledamöter. Så ha gärna synpunkter, tack.

Anonym sa...

Gärningsmannen gjorde tydligt motstånd, så det råder inga oklarheter där. Däremot så kan man ställa sig frågande till polismannens taktiska agerande. Man får under inga omständigheter sätta ett knä, eller på annat sätt utsätta en fängslad, för trykc mot bröstet. En teknik som flertalet gånger har lett till dödsfall.

Anonym sa...

Det verkar råda en stark offermentalitet i Malmö om man skyller upploppen i Rosengården på att en polis drar vapen utan att skjuta.

Samma vilja att göra den unge mannen till ett offer som drogpåverkad körde mot röttljus och sen gör motstånd trots att han har handfängsel!

Petter

Martin Larsson sa...

Övervåld? Vardå någonstans? Killen är ju påväg att resa på sig. Klart som fan han ska tryckas ner igen. Visst, polisen verkar ju vara lite neandertalare där han står och vrålar med något slags primalskrik att killen ska ligga stilla, men att det är ocharmigt är knappast olagligt.

Anonym sa...

Det finns en sak gemensamt med dessa videor, nämligen att alla gripanden sker mot invandrare. Tittar man dagligen på www.newshunter.se så märker man att säkert 90% av alla polisingripanden i Malmö sker mot just invandrare (=araber, kurder, bosnier osv). Säger inte det en del om hur situationen ser ut i dagens Sverige?

Inför hårdare straff och utvisa dem så slipper vi sånt här. Det ska inte daltas med kriminella.

Luciano Astudillo sa...

Hej sista anonyma inlägg. Vad bra att du hänvisar till sk newshunter. Du åskådliggör precis vad jag menar. Det är alldels uppenbart att newshunter har en politisk linje och utövar propaganda med sina inspelningar. En propaganda som du också driver på.

Kolla här:
http://www.youtube.com/watch?v=AVeYfIEnmX8

Alla som grips i Malmö är inte blattar. Sedan är det bra att vi har hårda straff (även om det inte löser problemet) samt att grovt kriminella utländska medborgare utvisas. Dock kan du inte utläsa medborgarskap på de som grips genom att titta på hur de ser ut. Svenskhet sitter inte i utseendet. Ha det!

Tobias Struck sa...

Luciano. Jag har sett en annan version, där en man i sandaler och shorts kommer fram och sätter en fot på den gripne, litet lojt men det verkar onödigt och föraktfullt, eftersom de gripne ligger. Polismannen i blå skjorta verkar inte göra något fel, snarare tycker jag att han är mild. En fot mot bröstet i tre sekunder är ingenting. Jag har legat fyra timmar bakbunden med två vuxna män sittande på min rygg och mina ben. De var inte poliser. Men jag hade varit glad om polisen fanns där då. Jag tyckte att jag var nära att dö av andnöd. Att polisen drar sina vapen om en mobb blir hotfull, är deras rätt och skall var det, anser jag. Det finns ruttna poliser, precis som det finns ruttna läkare - och de har alla möjliga olika slags etniciteter och riktar sitt våld mot alla olika slags etniciteter. Vad du gör här är att spela formell och saklig men insinuera att du hoppas att folket i Rosengård revloterar mer. Det är besynnerligt svagt av dig. Jag har tidigare tyckt att du verkar rättvis och balanserad. Varför skall en bråkstake få bli martyr för "arbetarklassen"? Är du inte ute på hal is?

Luciano Astudillo sa...

Tobias: Du har verkligen missuppfattat mig. Vill bara åskådliggöra hur kraftfullt Youtube och det faktum att vi bär filmkamror på oss ändå innebär. Kan vända upp och ner på maktförhållandena. Ibland.

Tobias Struck sa...

Luciano. "Det speciella med Youtube (som med Internet) är att vi alla kan uttrycka oss. I det ligger något djup demokratiskt. Men ska det vara tillåtet att få uttrycka vad som helst? Jag är tveksam. Även om det ska vara väldigt väldigt högt i tak ska man exempelvis inte tillåtas hetsa mot folkgrupper. Detta till trots: ser jag fram emot framtiden…"

Lucianos incitament för de frustrerade i Rosengård: "Fortsätt hoppas att er lilla film är en droppe som urholkar stenen, förtrösta i min socialistiska nåd, mina barn... Nu skall jag skriva om er: Jag är på er sida men jag kan inte säga det för jag har en slips och sitter i RIKSDAGEN. Hör: Jag är på er sida - MEN jag är undercover, skithäftig, alltså. Jag låstas att jag är mainstream - men jag kommer ju från er hood, skithäftig, alltså. Monas enda löfte är att återställa a-kassan till 80 % för 80 % av de som arbetar. MEN, mina barn - vi vill er väl, vi är de varma. Revolution är NÄSTAN rätt. Rösta på LUCIANO!"

O, Luciano. Makt korrumperar. Känner du det? Känner du ormarnas tungor mot ditt hjärta? Ach, liebe Luciano. Du bist RIKSDAGISIERT!

Luciano Astudillo sa...

Oj, oj...en dålig dag att argumentera emot Tobbe ser jag. Jag gillar poliser också. Jag gillar de allra flesta faktiskt. Och är glad för de som delar mina värderingar, men också andra. Jag lurar inte folk...beskriver bara det samhälle jag vill se. Jag är inte så revolutionär som du vill göra mig Tobbe, tro mig. Korrumperad? Det får andra granska.

Tobias Struck sa...

Luciano. Och jag granskade. Diskursanalytiskt. Jag är etnolog.

Så du "beskriver bara det samhälle som du ser"? Ja, och detta var ju en HÖGELIGEN intressant youtubevideo? Nej. Har du sett Cops? DET är intressant. Där kan du snacka om klass-vinkling.

Jag tror inte att du är revolutionär. Jag tror att du har blivit en halvt medveten, halvt hypnotiserad samhällsbevarare åt de rikaste, en la-la-propagandist åt överklassen. För det är vad RIKSDAGEN gör med unga hjärtan.

Anonym sa...

Helt rätt att agera hårt mot hårt. Killen på första klippet ska ha gjort sig skyldig till ett och annat. Vårdslöshet i trafiken, narkotikainnehav osv. Hade en sån galning som körde på en nästan en gång i Malmö, man sa till honom och han blev hotfull, och ville starta bråk!

Såna ska sättas på plats.

Sen om man råkar hamna på ett videoklipp när man blir gripen, så kan det vara tragisk om man är oskyldig, men alla har rätt att filma. Och är man oskyldig får man ju befinna sig i att bli offentliggjord.

Anonym sa...

Menna om man är skyldig så klart, på det sista!

Anonym sa...

"Hej sista anonyma inlägg. Vad bra att du hänvisar till sk newshunter. Du åskådliggör precis vad jag menar. Det är alldels uppenbart att newshunter har en politisk linje och utövar propaganda med sina inspelningar. En propaganda som du också driver på."
Du anklagar alltså Newshunter för att vara rasist? Mycket magstarkt får jag säga. Du och dina sosse-vänner skulle nog behöva en reality check snarast.

"Kolla här:
http://www.youtube.com/watch?v=AVeYfIEnmX8 "
Vad roligt att du länkar till den videon eftersom du hittade en svensk i den. Till din nackdel talar för att 2 av 3 brottslingar i den videon är invandrare.

"Dock kan du inte utläsa medborgarskap på de som grips genom att titta på hur de ser ut. Svenskhet sitter inte i utseendet. Ha det!"
Det är enbart löjligt att förneka de mönster som finns i samhället. Självklart kan jag inte utläsa medborgarskap på de som grips, det kan ingen. Däremot kan jag utläsa härkomst och detta visar att personer som grips av polisen överrepresenteras av personer med härkomst från muslimska länder. Istället för att börja flumma dig om svenskhet, kan du inte bara erkänna att detta är ett stort samhällsproblem? Den misslyckade integrationen och den alldeles för höga invandringen är enligt mig sossarnas (det vill säga ditt) största svek mot svenska medborgarna. Men visst, flumma på ni med era argumnet om svenskhet osv. Det kommer dock aldrig lösa några problem.

Luciano Astudillo sa...

Jag kallade inte Newshunter för R-ordet. Jag är mycket mycket återhållsam med den typen av etiketter.

Berätta för mig? Hur gör du när du utläser svenskhet, jag är så nyfiken? Genom att titta? Hur ser du att man är muslim? Vad är det för färdighet du har som inte andra har? Och vad säger skalet om människor?

Med filmen jag länka ville jag bara visa att det som för dig är "det uppenbara" inte alltid stämmer och därmed också visa hur selektiv Newshunter är.

Jag tycker busar är busar oavsett var de kommer ifrån. Du förenklar verkligheten för att skapa en egen verklighet. Det är det som är ditt problem.

Med allt detta sagt: Ja, personer födda i andra länder begår brott i större utsträckning än personer födda i vårt land (ca 2 ggr mer). Personer som lever på socialbidrag begår också brott i större utsträckning än de som har arbete (ca 6 ggr mer). 90 % av de födda i andra länder begår aldrig brott (har förstått att andel SD-förtroendevalda är väsentligt högre).

Fortsätt ditt hetsande. Men det kommer inte gör något åt problemet, som både du och jag vill komma åt. Brottsligheten!

Tobias Struck sa...

Luciano. De “statistiska” skillnader mellan olika etniska grupper, som ingen kan komma ifrån, beror ofta på skillnader i kultur. De kan bero på själva värderingarna i den egna kulturen, men de kan också vara resultatet av fenomen som uppstår i spänningen mellan olika kulturer.

I gårdagens GP läste jag att 89 % av alla fall där en invandrarungdom är utpekad gärningsman och en infödd är offer i en misshandel, reds ut av polisen. Bara 55 % av fallen där både utpekad gärningsman och offer har invandrarbakgrund, reds ut. Undersökningen gällde Göteborg med omnejd. Polisen säger att detta beror på att det helt enkelt är mer tidsödande och svårare att reda ut fall där samtliga inblandade har språksvårigheter, skyddar varandra på ett sätt som polisen är ovan vid etc. Detta är ett problem, men vi löser det knappast genom att bortse från segregationsproblematiken och skillnader i kultur, som många inom vänstern tenderar att vilja.

70-80 % av alla människor, oberoende av vilken kultur som de växer upp med, härmar sin kultur ganska oreflekterat. De 20-30 % som är reflexiva, kommer ofta i skymundan i andras stereotypisering av deras grupp. Kom ihåg: Det är bara 20-30 % i andra grupper som orkar ta in att det finns undantag från stereotypen “en typisk iransk man” etc.

Problemet är ganska statiskt, det förändras inte genom PK-nissars skambelägganden av “vanligt folk”. Vad invandraren själv kan göra och vad politiker och andra kan göra - är att se till att det inte skapas kulturellt homogena invandrargruppsenklaver, där det som individen tar efter är ursprungsländernas kulturer och assimilationen blir svår.

Jag vill tillägga att övervikten av ett brott som barnaga bland invandrare, inte har något med socialt utanförskap att göra - utan har med kulturella värderingar att göra.

Anonym sa...

"Jag kallade inte Newshunter för R-ordet. Jag är mycket mycket återhållsam med den typen av etiketter."
Du skrev inte rakt ut det så kallade r-ordet nej. Däremot var det uppenbarligen det du menade, att Newshunter enligt dig selekterar sitt material så att invandrare ska framstå som tjuvar, det är en rasisitisk handling, eller hur? Jag har besökt Newshunter dagligen under flera år och kan gott intyga att också svenskar finns med på dessa filmer varför jag har svårt att tro på det du säger. Janne är en mycket trevlig människa i övrigt också. Dock, när det gäller grova våldtäkter, rånmord, misshandel och andra brott som vi svenskar ser som avskyvärda så är invandrare (på sajten Newshunter) i en mycket stor majoritet, jag skulle nog säga att 99% i dessa fall är invandrare. Jag har svårt att tro att Newshunter skulle välja att bortse från alla dessa (enligt dig) etniska svenskar som våldtar, mördar osv då det har ett stort nyhetsvärde. Newshunter skulle nog knappast ha råd att välja bort detta.

"Berätta för mig? Hur gör du när du utläser svenskhet, jag är så nyfiken? Genom att titta? Hur ser du att man är muslim? Vad är det för färdighet du har som inte andra har? Och vad säger skalet om människor?"
Varför larvar du dig så här? Sluta dansa denna politiska löjeväckande trandans. Det är bara larvigt. Du vet mycket väl vad jag menar. Alla med svenskt medborgarskap är svenskar. Dock, i en diskussion som detta förenklar det mycket om man benämner etniska svenskar som svenskar och icke-etniska svenskar som invandrare (eller blattar som du uttryckte dig). Om du har något ord som är mer PK får du gärna tala om det så jag kan rätta in mig i det politiskt korrekta ledet.

"Med filmen jag länka ville jag bara visa att det som för dig är "det uppenbara" inte alltid stämmer och därmed också visa hur selektiv Newshunter är."
Hur exakt bevisade du med länken att Newshunter är selektiv? Klippet är filmat av Newshunter och motsäger väl snarare din teori om att Newshunter väljer ut invandrare i sina filmer?

"Jag tycker busar är busar oavsett var de kommer ifrån. Du förenklar verkligheten för att skapa en egen verklighet. Det är det som är ditt problem."
Det tycker jag också. Skillanden mellan dig och mig är att jag ser mönstret. Ditt problem är att du möjligtvis också ser det men väljer att förtränga det.

"Med allt detta sagt: Ja, personer födda i andra länder begår brott i större utsträckning än personer födda i vårt land (ca 2 ggr mer). Personer som lever på socialbidrag begår också brott i större utsträckning än de som har arbete (ca 6 ggr mer). 90 % av de födda i andra länder begår aldrig brott (har förstått att andel SD-förtroendevalda är väsentligt högre)."
Det är bevisat att invandrare med samma sociala förutsättningar som etniska svenskar också begår fler brott. Det handlar om kulturer, det kan du inte förneka. Varför väljer du att blanda in SD i detta? Är det inte väldigt politiskt inkorrekt att utsätta en grupp människor för detta? Skulle du redovisa det faktum att vänsterpartister begår fler brott än moderater? Troligen inte. Du väljer noga ut dina fiender.

"Fortsätt ditt hetsande. Men det kommer inte gör något åt problemet, som både du och jag vill komma åt. Brottsligheten!"
Tala om på vilket sätt jag hetsar.

Jan Pfannenstill sa...

Hej!
De e jag som har hemsidan Newshunter.se blev tipsad att du hade skrivit i din blogg om mig. Jag blev minst sagt förvånad när du skriver nedanstående.

"Det är alldels uppenbart att newshunter har en politisk linje och utövar propaganda med sina inspelningar."

Du tycks veta mer om mig än jag själv gör. Jag vill med mina filmer visa verkligheten i Sverige att de just handlar om Malmö/Skåne spelar nog inte så stor roll då jag känner att de ser likadant ut i hela landet. Jag har ingen politisk inriktning eller driver någon propaganda åt något håll, mer än att jag visar vad som händer dagligen i vårt samhälle. Jag är glad att du som Politiker tittar på min sida och kanske förstår att vi måste göra något åt all kriminalitet oavsett vem som gör den. De gäller lika mycket om de händer på Rosengård eller om någon kör rattfull. En fråga är vad skulle propagande bestå i mina filmer. Tacksam för svar

Anonym sa...

Astudillo strunt i den anonyme! Du slösar din tid...

Luciano Astudillo sa...

Jan, jag hoppas jag får kalla dig för Jan. Jag har sett dina filmer, flera av dem. Du propagerar. Det gör du när du säger att man beskriver verkligheten och sedan i stort sett bara visar brottslighet. Den finns! Och ska motverkas. Du tycker att du gör det på ditt sätt. tror jag? Men det finns problem med den metod du använder. Det för jag gärna en resonmang kring vid ett senare tillfälle.

Lyckligtvis är inte din verklighet den enda verkligheten.

Hälsar

Anonym sa...

Nu har du sannerligen gjort bort dig Luciano. Newshunter filmar det som kan tänkas vara intressant för TV och andra medier. Dessa är ofta intresserade av brott och andra händelser som står ut från vardagen. Att säga att Newshunter för detta har en politisk linje och att han propagerar. Eh?! Det är väl du som politiker om någon som propagerar?

Jan Pfannenstill sa...

Tack för ditt svar!

De e kanske bättre att vara bra på ett fåtal saker än engagera sig i allt. Du kan ju inte mena att jag ska lösa alla världsproblem.


Ja jag visar brottsligheten om du tycker de e propaganda då blir jag besviken på dig. Eftersom jag inte är en Politiker så har jag valt att visa just de som händer och i slutändan lär alla drabbas av brottslighet om de sen är ett bilinbrott eller en korrumperad politiker som fifflar med sin kontokort de spelar egentligen ingen roll. Jag undrar vad det är för fel på min metod att visa hur det står till i allas vår verklighet alltså samhället. Jag anser inte min metod är den enda att bekämpa brottsligheten men är en del som alla borde engagera sig i. De finns många fler metoder bla att regering ändrar lagarna så de som gör brott får hårdare straff. Ett exempel är: Om man dödar någon med berått mod så får man fängelse i ett antal år, men sätter du dig bakom ratten och är full så får du ett mycke mindre straff om du kör ihjäl någon, var är logiken då. Alltså vill man döda någon så är det bättre att man sätter sig bakom ratten stupfull och kör ihjäl än att mörda någon. Märkliga lagar vi har, eller är inte alla människoliv lika mycket värda

Tobias Struck sa...

Luciano: Bla, bla, bla, bla.

Anonym sa...

Tobias S. Vad har hänt med dig? Du brukade ju vara rätt så balanserad. Var kommer all aggression ifrån? är den kulturellt betingad?

Tobias Struck sa...

Anonym. Var kommer din rädsla för agression ifrån? Har den med din barndom att göra? Jag följer modern sefiroth: Jag har rätt till fysisk frid och intellektuell frihet och är därför skyldig dig detsamma. Men för att hävda andens frihet från lögnens smuts, så behöver jag naturligtvis lust, nyfikenhet och - vrede!