fredag 11 maj 2007

Svensk-peruanen VasquezNi har väl inte missat målet? Har ni? Såhär har Lassa Sandlin skrivit: Vackrare mål än det som Andres Javier Vasquez Rueda Pinto knorrade in på Behrn Arena denna måndag får man leta efter. Jag letar i mitt långa allsvenska minne, det som börjar på Jernvallen i Sandviken på 50-talet och som sedan ständigt varit påkopplat... Jag hittar inget vackrare.

Lasse Lagerbäck ring Andres innan peruanerna ringer... enligt DN idag har nämligen "Perus förbundskapten uttalat sig i nationell TV och förklarat att de kommer att kolla upp om Vasquez, som har peruanska rötter, kan spela för Perus landslag.".

Media: Aftonbladet 1, Aftonbladet 2 , Svd, DN, TV4

torsdag 10 maj 2007

Debatt mot Sabuni, mm

Imorgon debatterar jag bränderna i Rosengård mot Sabuni ca 11.40 i kammaren. Ett viktigt perspektiv för att komma åt situationen är hur flyktingmottagningen fungerar idag, eller snarare inte fungerar. Läser att Södertälje tar emot 25 irakiska flyktingar om dagen(DN, DN2) och att ensamkommande tom tvingas jobba svart (DN. Sydsvenskan). Hur ska vi klara integrationen då?
Kuriosa: Läser också att Nationaldemokrat vill starta sk svensk etniska dagis i Södertälje(DN, Svd). Känns det igen från historien? ND är härligt tydliga i sin rasism. Det är faktiskt välkommet.

onsdag 9 maj 2007

Fritt fram att sälja sjukhus

I SVT:s utfrågning Duellen inför valet (hittar det längre ner här, 5:e minuten) sade Fredrik Reinfeldt att alliansen inte vill sälja ut några akutsjukhus. Nu är det dörren öppnad att sälja ut(DN). Så här hårt skriver PETER FRANKE i VF:

Fredrik Reinfeldt ljög väljarna rakt i ansiktet i valrörelsens sista skälvande stund. I slutdebatten mot Göran Persson lovade han att inte sälja ut akutsjukhusen.


Vem säljer först? Reinfeldts parivänner i Västmanland eller Stockhom? Det återstår att se.


PS. Utanför riksdagen demonstration. DS.

Hammar: Håll samtalet levande!

”Den globala utvecklingen sedd över några generationer framåt i tiden kommer med all säkerhet att leda till ökad existentiell stress. För att klara den utmaningen behövs nog mer än marknadsmekanismer. Evolutionärt anses vi vara utrustade med altruistiska gener som gör att vi kan spränga våra egoistiska preferenser av släktskapsskäl eller på spelteoretiska grunder (kalkylerad nytta). Kulturellt är vi bärare av vishetstraditioner som med råge spränger dessa begränsningar. Det handlar inte om att i det förflutna hitta den röst som sagt det förblivande ordet för alla tider. Det handlar om att hålla samtalet levande”, skriver KG Hammar idag i DN kultur.

Ökad existentiell stress är, utöver ökade klyftor, tror jag är orsaken till SDs framgångar. Sören Holmberg har särskilt studerat Skåne i en SOM undersökning. Läs om den i Ystads Allehanda eller ta del av hela rapporten här.


Hur möter vi denna stress och otrygghet som breder ut sig? Svaret är vishet och ett ständigt pågående samtal. Ligger för övrigt helt i linje med vårt moderna kulturarv; Saltsjöbaden, Kohandeln, Avtalsrörelser, Medbestämmande lagen, förhandlingar i riksdagen, mm, mm. Osvenskt är att inte våga ta samtalet. Osvenskt är att låsa sig vid en enda sanning. Osvenskt är att inte kompromissa.

”Den ökande misstron mot politiker och att de etablerade partierna samlar sig i mitten” som Sören Holberg identifierat är dock oroväckande för demokratin. Vi som är politiskt aktiva, om några, har nämligen ett viktig ansvar att håll samtalet levande. Upplever folk att vi inte gör det ja då kan det sluta illa...

Stureplanshögerns Federley har tagit kokain

Nu skrivs det att Stureplanshögerns främsta företrädare Fredrick Federley tagit kokain (Expressen, Aftonbladet, SVT, Svd). Han tror ju att han är en cool kille så vem är överraskad? Jag är inte det. Men visst är det pinsamt och illa. Men jag är kanske inte rätt person att kasta den första stenen.

Avslöjandet kommer från Politikerbloggen. I den figurera jag också. Jag säger i mitt svar: Min privatsak.

Inser i efterhand att jag inte ens borde svara Politikerbloggen, men gjort är gjort. Men med tanke på andra formuleringar jag hade tänkt ut blev det väl bra. Alltifrån: Det ska du skita i till Vad fan tror du om man är uppväxt i ett miljonprogram där tyvärr narkotika fanns väldigt tillgängligt?

Dessutom är det ointressant i min politiska gärning idag. Helt ointressant. Men om ni undrar så haschade jag två gånger någon gång mellan 9:an och gymnasiet. Sedan blev jag jävligt rädd. Och tur är väl det med tanke på hur det gått för många av mina barndomsvänner.

I efterhand har jag funderat mycket på det där och dragit fyra slutsatser.

  1. Vad fick mig att inte gå vidare? Rädsla? Inre kompass? Än idag kan jag inte svara. Som sagt, förutsättningarna att göra bort sig totalt och gå vilse fanns där.

  2. Jag borde ha knasat andra som fortsatt med hasch och gick vidare med annat. Jag borde berättat för mina eller deras föräldrar. Jag borde ha brutit det där idiotisk löftet jag gav min allra närmaste barndomsvän redan sommaren mellan 6:a och 7:an när han berättade för mig att han börjat hascha.

  3. Det är egentligen sjukt att barn, för det var just det vi var, barn kom i kontakt med droger så tidigt. Tyvärr är det så fortfarande.

  4. Jag hatar narkotika. Jag hatar knarkliberalism och jag hatar allt struntprat om ”soft drogs” och ”hard drogs”. För det finns ingen, ingen, som dör av en överdos idag som inte tidigare någon gång när han eller hon var yngre började med hasch eller maya.

Nu är jag mest förbannad på hur Fredrick Federley aktivt går ut och torgför sitt lyxknarkande. Har han inget vett? Fattar han inte vilka signaler han skickar ut till andra unga människor? Men vem är jag att kritisera. Man ska ju inte kasta sten i glashus.

tisdag 8 maj 2007

Littorin skapar desperation och rädsla

Idag skriver Bo Bylund i Svd Brännpunkt om att politiker inte vågar stå upp för beslut. Han hänvisar bland annat till en debatt i TV4 i veckan.

I artikeln klargör Bylund detta om a-kassan:

Sverige är ett fritt land. Ingen kan tvinga någon att flytta eller ta ett visst jobb. Men för att få ersättning från a-kassan måste man följa reglerna.

och detta:

Det är a-kassorna som beslutar om avstängning, eller minskning av ersättningen, efter en prövning av varje enskilt fall. Det är ett juridiskt beslut som kan överklagas till domstol.

Va, överraskad? Jasså, du hade gått på borgarnas snack om hur lätt det är att leva på bidrag som arbetslös? A-kassa har aldrig varit en mänsklig rättighet. Det ställs krav, redan.

Bo Bylund gör det som förväntas av honom nu. Men nog växer oron på AMS. För den borgerliga cocktailen lovar inte gott - varken för dem som är arbetslösa eller dem som är anställda för att hjälpa de arbetslösa.

AMS tvingas till time-out för att de inte har resurser hjälpa fler arbetslösa, AMS ska dra ner sin verksamhet med 10 % på två år. Samtidigt dras snaran åt ytterligare kring de arbetslösas hals – mera krav, sämre ekonomi och mindre stöd av AMS.

TV4 Öresund hade för två dagar sedan ett nyhetsinslag (finns inte kvar på hemsidan) om en handläggare vid Arbetsförmedlingen i Malmö som blev misshandlad av en arbetssökande. Det var när handläggaren skulle återkalla ett ekonomiskt beslut som den arbetssökande svarade med att misshandla honom.

Men bli inte nu överraskad om hoten nu börja öka mot AMS anställda Littorin…det är nämligen ingen slump.

måndag 7 maj 2007

Bildt rätt om Iran?

Ska vi undvika ett nytt Irak-krig, men den här gången riktad mot Iran, får inte landet isoleras. Det vore en katastrof. Bildt säger till DN:

-Vi har en kritisk dialog med Iran där vi tar upp såväl mänskliga rättigheter som den nukleära frågan.

Jag tror det är den enda framkomliga vägen just nu. Fp Fredrik Malm skrev en kritisk artikel om besöket i DN debatt i fredags . Samma Fredrik har i tal agiterat för ett anfallskrig mot Iran. Knappast konstruktivt...

I media: DN, Svd, Expressen

Invadrargrabb leder Frankrike

Sarko har bedrivit en skicklig kampanj. Han har varit kraftfull, tydlig och kittlat fransmännens rädslor. Trygghet mot brott, Frankrike ska förbli franskt, mm. Men att vinna val är inte samma sak som att regera. Nu måste han bli alla fransmäns president annars riskerar de upplopp vi läser om idag fransk vardagsmat (Svd, DN, Aftonbladet, Expressen) . Det vore inte bra.

Mycket mer kan säkert sägas om Sarko, men det kanske säger något om Frankrike att man igår valde en ”invandrargrabb” till president. Glädjande med högt valdetagande.


Om Sarkos valseger: Svd, DN, Expressen

söndag 6 maj 2007

Reny Tvätt: Jonna från Arlöv

Minns ni den klassiska progglåten av Nationalteatern Hanna från Arlöv? Här kommer första versen och refrängen:

1.
Jag jobba på tvätten i Arlöv
det var sommar och varmt
det var mitt sommarjobb
jag skulle fixa lite egna pengar
Brevid mej stod en kärring
Hanna från Arlöv
vi svettades i ångan från pressen
det var fyrtio grader varmt

R

Hanna från Arlöv, hej
jag lärde mycket av dej
du sa som det var
och det kändes så bra
så nu kan jag göra nånting själv
göra nått själv.Här finns hela texten.


Minns ni nu? Jag besöket i Reny Tvätt i fredags och träffade då Jonna från Arlöv. Hon fick mig att tänka på låten då jag och en kollega snackade lite med de anställda under deras 30 minuters lunchpaus. Även om mycket gjorts för att förbättra arbetsmiljön så är det fortfarande tunga jobb. De flesta har tillsvidare anställda och snittlönen för kvinnorna där ligger på strax över 17500 kronor. Det är stressigt jobb, speciellt när någon eller några är sjuka. Många kvinnor talade om att gå ner i arbetstid för att orka med ansvaret i hemmet.

Jonna var tydlig i sin sammanfattning av arbetet: ”Vi har det som kvinnor i fabrik har det i största allmänhet. Det är tung och vi är trötta”. I Sverige 2007, samtidigt som det finns de dem som inte vågar ta ordet klassamhälle i sin mun! (Jonna på bild)

Sds feministiska initiativ

- Tyvärr har vi varit ett parti som mest dragit till sig män, framför allt yngre män. Ambitionen är att det ska förbättras. Det har nyligen startat ett kvinnonätverk i partiet för att avhjälpa det här, uppger Jimmie Åkesson till Svd.

He, he, som om det skulle hjälpa. Sd som helst skulle vilja föra oss tillbaka till en tid då kvinnan stod vid spisen. Sd som har en syn på abort som påminner om den syn konservativa katoliker och extrema islamister har. Slår dessutom vad om att Sd har en hög andel (den högsta jfm andra partier) frustrerade grabbar som blivit dumpade av starka tjejer. Det lyser igenom. Men nu ska alltså det åtgärdas av Jimmie nätverkande. Lycka till!

Såg föresten en kul artikel om svenskt test i City. Sd sämst í svenska.

Tredje statsrådet till Rosengård på 3 veckor!

Det är egentligen otroligt att en stadsdel med 20 000 invånare i en stad med totalt 270 000 alltid ska uppmärksammas så. Det är orättvist mot övriga Malmö, men ger också Rosengård onödig uppmärksamhet. Visste ni för övrigt att 80 procent av Malmös sk invandrare inte bor i Rosengård?

Sabuni var där efter bränderna (den 20/4). Hägglund kom tätt efter (den 2/5), han vill ju inte vara sämre han. Nu åker högeryttern Odell dit imorgon. Det är heller ingen slump att han, precis som de två andra, väljer att ha sin pressträff just i Rosengård.

För herr Odell ger det möjlighet till bra bilder i rätt sammanhang. Han får också visa lite kristlig empati för stackarna i Rosengård. Odell har ju annars blivit ekonomitidningarnas gunstling. Det är han som leder privatiseringen av våra gemensamma tillgångar och driver på omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter på ett sätt som förvärrar segregationen.