tisdag 24 april 2007

Näringslivet beställer - regeringen verkställer?

Nu kräver Svenskt Näringsliv att strejkrätten ska begränsas. Dem, som i andra sammanhang säger sig värna den svenska modellen på arbetsmarkanden och kollektivavtalen gör allt vad de kan för att skjuta maktbalanspunkten till näringslivets fördel och svenska löntagares nackdel. När det gäller vanliga löntagares anställningstrygghet eller rätten till heltidstjänst menar Svenskt Näringslivet att staten inte ska lägga sig i - utan att frågan ska lösa mellan arbetsmarknadens parter.

Men ändå hette det proportionalitet det för en tid sedan, nu heter det begränsad strejkrätt. Vad säger regeringen? Ja, vad Maud Olofsson, Göran Hägglund och Carl Bildt säger om anställningstryggheten vet vi. Vad den moderata riksdagsgruppen egentligen tycket om kollektivavtal vet vi också. Före detta pr-konsulten Littorin avvaktar. Men ska han vara konsekvent med den linje han hittills hållit måste han avfärda Svenskt Näringsliv. Men Littorin är ensam, och trycket ökar. Orkar han hålla emot? Tveksamt.

Media: DN

Debatt p1 morgon (idag 07.21)

Om byggstrejk: Svd, DN

3 kommentarer:

Skribenten sa...

Hej,

Ditt inlägg har blivit borttaget ifrån DN. Jag såg det imorse men nu är det borta. Det är ingen slump.

Nicklas Eriksson sa...

Hej Luciano!

Jag tycker Urban Bäckström gjorde bort sig allegro ma non troppo i P1 Morgon, där han dessutom underkände sin egen regerings politik(!): "inte ett enda jobb skapat!", he he.

Men förr eller senare blir regeringen tvungna att tacka svensktnaringsliv för stödet och de oredovisade miljonerna, och då är jag orolig att de slänger åt dem köttbenet strejkrätten. Men då får vi ta kampen som vi alltid har gjort.

Kamratliga hälsningar

Nicklas Eriksson(s)
Göteborg

Luciano Astudillo sa...

Kul att du läser bloggen Nicklas. Urbans dödskyss, kanske?