onsdag 5 december 2007

Linton om Venezuelas folkomröstning

En bra analys om folkomröstningen i Venezuela i Dagens Arena:

Av valresultatet kan många, men framför allt fem, slutsatser dras:
1. En av världens mest moderna konstitutioner (skapad av Chávez 1999) har räddats från snabb degenerering till en av världens mest omoderna (det nedröstade förslaget).

2. Venezuela har fått en fungerande opposition med bas i en vaken studentrörelse i stället för i ett statskuppande näringsliv.

3. Revolutionen fortsätter, men måste nu begrava sina leninistiska element.

4. Hugo Chávez ska lämna posten 2013, vilket tvingar landets socialister att odla en efterträdare, det vill säga gå från billig personkult till social rörelse.

Till detta kan läggas den viktigaste; Latinamerikas vänstervåg kommer från och med nu att tas på mycket större allvar, så väl av ländernas interna oppositioner som av världen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, du killen! Fin fin analys du gör...Det finns bara ett problem med din och linton analysen: Att ni bortser från en faktorn: MAKTEN.

MAKTEN kommer inte att lämna en socialdemokratisk, socialistisk, social liberal, nationalistisk, kristigt social liberalism eller Liberal (verklig liberal) alternativ trimfera i Latin amerika för den enkla orsaken att alla dessa inriktningar skulle hota deras potision och bestämmande rätt i dessa länder. Chavez har alldes rätt när hab säger att den verkliga fienden sitter i vita huset och att det här handlar om självständighet. Den andra självständighet.

All som inte fattar det enkla faktum kommer inte att kunna förklara mycket.