onsdag 19 december 2007

Vaxholm, kammaren och Fuat

Enligt EG-domstolen har utländsk arbetskraft inte rätt till samma arbetsvillkor, förutom lön, som svensk arbetskraft, eftersom lag i de flesta fall ger sämre villkor än kollektivavtal.
Detta fullständigt oacceptabelt. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin måste både i ord och handling agera för att värna den svenska modellen. Alla som utför arbete på svensk arbetsmarknad måste få samma villkor, oavsett var de kommer ifrån.

Media om Vaxolm: DN, Sydsvenskan, Ekot

Annars blev det mycket tid i kammaren igår. Hade tre debatter en om politisering av utredningsväsendet med Maud Olofsson, en om Sveriges engagemang för demokratin i Colombia med Carl Bildt samt en om solidaritetsstöd med Nyamko Sabuni. Läs dem gärna!

Ur första debatten: Alla vet vid det här laget att Maud Olofsson sparkade fel Lars-Olof Pettersson. Genom en snabb sökning på Eniro hade man i Regeringskansliet – bara genom att klicka – kunnat ta fram att det finns ungefär 74 Lars-Olof Pettersson. Hade man dessutom ringt Skatteverket skulle man ha kommit fram till att det finns 70 Lars-Olof Pettersson som stavar med f och 220 som stavar med v. Den person som sparkades från den viktiga utredningen som skulle se över företagarnas trygghet var en flitig företagare vars namn vanhedrades i den presskonferens som fortfarande ligger uppe på regeringens hemsida.

Idag ska jag tala på Medborgarplatsen till minne av Fuat Deniz. Det arrangeras manifestationer mot våld i det offentliga rummet i flera universitets- och högskolestäder : Örebro, Stockholm, Göteborg, Uppsala, Lund, Linköping, Jönköping och Norrköping. Kl 18.00. Anslut dig du också.
Här hittar du mer info.

1 kommentar:

Daniel sa...

Det är klart att EG-domstolens beslut är oacceptabelt. Frågan är bara vad vi socialdemokrater tänker göra åt det. "Kanske" räcker det inte med ett tafatt krav på lagändring. Kanske krävs det, som många före mig förordat, en helt annan konstitution? Och framförallt: kanske krävs det en socialdemokrati som faktiskt vågar säga ifrån, också i EU-frågor.