tisdag 12 februari 2008

Rätt eller fel ledarskap?

Nu uppges att den borgerliga regeringen kan tänkas backa kring förslaget om att sänka skatterna för delar av tjänstesektorn. (SR, Sydis) Igår backade Reinfeldt kring det vansinniga förslaget på förändringar i sjukförsäkringen. (DN,DN2, Svd) Förslaget har tidigare varit att ingen ska kunna få mer än 75 procent i sjukpenning efter ett år. Att göra A-kassa obligatorisk är också satt i malpåse.

Jag lyssnar och tar intryck, säger statsministern. Hmmm…jag tilltalas av tanken att Reinfeldt försöker utöva någon form av modernt ledarskap. Låter fint! Samtidigt tror egentligen bara det är ett bevis på att ekonomerna och taktikerna är de som hittills hållit i taktpinnen. Makroekonomiska teorier och spinning har fått gå före människor vardag och verklighet och före värderingar. Så här hårda är Sydsvenskan:

Kort sagt: Det handlar om en av regeringens största klantigheter, sådana klantigheter som gjort att regeringspartierna i opinionsmätning efter annan har tagit stryk. När backen ändå ligger i får regeringen gärna ändra sig på ytterligare några punkter: Den fåniga konstruktionen av fastighetsskatten, som idag har drag av retroaktiv lagstiftning. Plötsligt börjar gamla uppskov att ticka kronor, något som inte kunde förutses när den skattskyldige begärde dem. Vårdnadsbidraget, som står i bjärt kontrast till den arbetslinje som regeringen i allmänhet har goda skäl att betona. Enligt Konjunkturinstitutet kan vårdnadsbidraget på sikt ”bidra till en, möjligen betydande, minskning av såväl sysselsättning som medelarbetstid”. De nyligen aviserade regelförändringarna när det gäller anhöriginvandring. Kravet på försörjning och bostad kommer att innebära att en del föräldrar och barn hålls åtskilda under flera år. Regeringens mod är det måhända inget fel på. Det som oroar är att viktiga förslag varken är genomtänkta eller rättssäkra.

PS. Ohly vill inte ha en vänsterallians. Inte så överraskande. Även om det är för tidigt att sätta ner foten i frågan kanske våra kamrater på vänsterkanten borde åka till på Norge studiebesök. (Svd, DN) DS.

Inga kommentarer: