lördag 10 mars 2007

Skånes uppror mot eliterna

Tips: Läste en strålande analys av högerpopulismens frammarsch i Skåne i DN som jag varmt vill rekommendera. Givetvis håller jag inte med om varenda stavelse, men den är tänkvärd och sätter fingret på den stora utmanig Sverige står inför.
Inlägget är pingat på intressant.se, nyligen.se
Andra bloggar om: sverigedemokraterna, svenskhet, , samhälle , socialdemokraterna,

3 kommentarer:

Anonym sa...

"i Landskrona närmare en fjärdedel, vände ryggen åt de rumsrena politikerna och lade sin röst på ett främlingsfientligt parti på yttersta högerkanten." skrev DN.

Det ar ju en helt falsk och missvisande beskriving.

I vanlig ordning sa kommer de anklagade inte fa komma till tals. Det ar priset pa den svenska varianten av "pressfrihet", presssen har fihet att komma med varsta sortens anklagelser mot valjarna och SD som or falska och har friheten att vagra sanningen att komma fram, det ar svensk "pressfrihet".

Mats Dagerlind sa...

Dom vanligt svänger sig media med sin egen terminologi. Vilka partier är t ex "rumsrena", varför skulle ett arbetarparti som SD kategoriseras som "extremhöger" bara för att de är kritiska till en havererad invanddrings- och integrationspolitik osv osv?

Självfallet har SD fångat upp ett missnöje hos såväl socialdemokratiska arbetare som kristdemokrater, men det är ett helt giltigt missnöje och ett lika giligt uppror mot eliterna.

Vid sidan av Nalin Pekgul kan jag inte erinra mig en enda namnkunnig politiker som bor i invandrartäta miljonprogramförorter - och Nalin ska ju dessutom också flytta därifrån.

Förra statsministern Göran Persson fick frågan under sin valturné i mijonprogrammet om han själv skulle kunna tänka sig att bo där. "Javisst", sa Person "här finns ju så många fina människor". Men nu efter valet ringde han till en privatvärd i Stockholms innterstad och fick en fin paradvåning.

Det är så det ser ut. Ingen som talar vackert om det mångkulturella samhället och om en generös invandringspolitik, ingen som beslutar om hur integrationen ska genomföras eller om vilka ekonomiska anslag den ska få - ingen av dessa politiker behöver själva leva med sina misslyckanden. När de fattat sina beslut åker de hem till sina invandrarfria förorter eller lägenheter i trevliga innerstadsdelar.

Själv har jag alltid sett mig mest som en sosse på vänsterkanten, men Sverigedemokraterna har min välsignelse i sin uppgift att avslöja de etablerade partiernas svek mot Sveriges infödda befolkning och då framför allt mot de svagaste grupperna som inte har resurser att fly från den havererade integeringen i miljonprogamsförorterna - så som alla vi andra som har möjlighet gör.

Anonym sa...

Mats:

Du borde vara oerhört försiktigt med att benämmna Sd som ett arbetarparti. Sd är både i program och praktisk politik mer höger än vad den "nya moderaterna" blivit.

Martin Tunström, www.s-info.se/tunstrom analyserar och granskar Sd-politiken som han skriver så här om:

" Sverigedemokraterna försöker attrahera röster bland traditionella socialdemokratiska väljare genom att peka på att de är det nya folkhemspartiet, att Socialdemokraterna har svikit sin egen politik.

Att detta inte stämmer behöver man bara peka på Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitik i handlingsprogrammet. Där skriver Sverigedemokraterna att man vill sänka arbetsgivaravgiften, att man ”vill införa ett system med skatteavdrag för hushållsnära tjänster” likt Finland och ”avskaffa arbetsgivarnas medfinansiering av sjuklön efter den första veckan”. Man vill också ”öka inslaget av privat verksamhet i den offentliga sektorn” och att ”arbetsrättslagarna bör revideras” i och med ”facket fått alltför stort inflytande”.

Sverigedemokraterna anser även att LAS ”låser många gånger fast människor i arbeten som de inte trivs med eller passar för” och ”om det blir mindre komplicerat än idag för arbetsgivarna att säga upp personer kommer också fler företag att våga nyanställa och fler människor att bli anställda.” (1)

Alltså är Sverigedemokraterna betydligt mer reaktionära än Centerpartiet som bara föreslår sämre anställningstrygget för personer under 26 års ålder.

Det är dock inte bara i text man för fram högerpolitik, även i det verkliga beslutfattandet i de kommuner där Sverigedemokraterna har mandat driver man högerpolitik. I en undersökning av tidskriften Expo, som berör tidsperioden 2002 – 2003, konstaterar man att Sverigedemokraterna i 26 av 30 kommuner röstat flest gånger som de borgerliga partierna. (2)

I undersökningen kan man också läsa att Sverigedemokraterna i Mölndal röstat för Moderaternas förslag om att införa ett program för konkurrensutsättning av kommunal verksamhet. I min egen hemkommun, Helsingborg, röstade man tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna för att konkurrensutsätta äldreomsorgen"

(1) Sverigedemokraternas Handlingsprogram, antaget vid riksårsmötet den 26 mars 2006.
(2) Tidskriften Expo, ”Tema: Ett år efter valet”, 2003.
(3) Sverigedemokraternas hemsida, artikeln ”Invandrare, din plats är på vår sida!” , 050828.