onsdag 7 mars 2007

Flyktingsströmmen: Människorna bakom statistiken

Herrgården, Rosengård, tisdag kväll

Bechar, Aujan, Abdisalam, Bahman, Abdullahi, Hussein och Eiman. Det är en del av människorna bakom statistiken. Det är en del av flyktingarna från främst våldets Irak, men också från Somalia som hittat enda upp till Sverige.

Sverige har som vanligt ställt upp solidariskt, tillskillnad från övriga EU. Förra året tog vi emot hälften av dem irakier som fick uppehållstillstånd i EU. Men vi kan ändå inte jämföra oss med andelen irakiska flyktingar som sökt sig till Syrien, Libanon och Iran.

En del av dem jag träffade har fått det eftertraktade pappret från Migrationsverket; ett uppehållstillstånd. Andra har precis sökt, som Bahman och Eiman. I gruppen finns bland annat elektriker, verkstadsingenjörer och studenter. Den svåra bostadssituationen är ett gemensamt bekymmer. Extremen är Hussein som bor på Malmös Camping med sin familj. Flera har sina anhöriga kvar i Bagdad eller i Amman. Familjesituationen oroar. Hur mår de? Ska vi få återses? Och när?

Malmö är hårt ansatt och pressat av flyktingsströmmen. Fortfarande vägrar 60-talet kommuner ta emot flyktingar. Ansvariga ministrar och den borgerliga regeringen gör inte saken enklare när det lägger ner Integrationsverket som varit ansvarig myndighet att teckna avtal. Fram tills nu är den framtida mottagningsprocessen oviss, i ett läge då 40 000 flyktingar väntas komma till vårt land. Det enda de lovar är mer information till dem som söker asyl. Så naivt och så okunnigt. Det har ju gjorts hela tiden. Nej här krävs extraordinära åtgärder…
Inlägget är pingat på intressant.se


Andra bloggar om: , , Sabuni, samhälle, invandring, flyktingar, Billström, irak,

Inga kommentarer: